Vluchten naar Colombia

Colombia reistips

Colombia is een van de grotere landen van Zuid-Amerika en grenst aan Brazilië, Peru, Equador, Venezuela en Panama. Het is het enige land op het werelddeel dat verbonden is met Centraal-Amerika. Verder zijn er nog enkele eilanden in de Grote Oceaan en de Caribische Zee die ook tot het land behoren.

Geografie; bergen en rivieren
De bergketen van de Andes beheerst het westelijke deel van Colombia en verdeelt het land in drieën, met name de westelijke, centrale en oostelijke cordilleras. Daartussen stromen de grote rivieren de Cauca en de Magdalena naar de oceaan. Het binnenland in het oosten is eerder vlak en wordt doorkruist door verschillene riviertjes die allen uitmonden in de Orinoco of de Amazone.

De hoogste bergen in Colombia zijn de Pico Cristobal Colón en de Pico Simón Bolívar (5.775 meter) in de centrale cordilleras op slechts 45 kilometer van de kust. De langste rivier is de Rio Magdalena met een lengte van ongeveer 1.500 kilometer.

Klimaat
Het weerbeeld in Colombia varieert erg en zowat alle klimaatzones zijn terug te vinden in het land. Aan de kust van de Grote Oceaan is het klimaat bijvoorbeeld subtropisch (Terra Caliente), in de hogerop gelegen valleien is het weer eerder gematigd (Terra Templada), vanaf een hoogte van 2.000 meter wordt het een stuk koeler (Terra Fria) terwijl het in het hooggebergte (Terra Nevada) het hele jaar door koud is.

Bevolking
Colombia telt ruim 45 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft mestiezen zijn. Daarnaast is circa 43% blank en 13% van Afrikaanse afkomst.

Taal en communicatie
De officiële taal is het Spaans. Verder worden er hier en daar nog een aantal Indianentalen als Chibcha en Quecha gesproken.

Religie
Meer dan 95% van de bevolking is katholiek. Verder zijn er nog enkele aanhangers van natuurgodsdiensten.

Reisdocumenten
Nederlandse toeristen hebben geen visum nodig voor Colombia. Men dient wel in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is en een retourticket of een ticket dat een verdere bestemming aangeeft te kunnen voorleggen.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer men naar de Amazonas en de Llanos Orientales gaat. inentingen tegen polio, difterie, tetanus, buiktyfus, hepatitis B en vooral hepatitis A zijn aan te raden. Aangezien malaria voorkomt in Ecuador, neemt men best contact op met de huisarts voor advies. Ook denguekoorts, dat eveneens door muggen en insecten wordt overgedragen, komt voor. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink verder buiten de hoofdstad Bogotá steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.

De medische infrastructuur in Colombia is uitstekend in de grote steden, maar nauwelijks uitgebouwd op het platteland. Vergeet in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en sluit voor vertrek zeker een goede reisverzekering af.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Bogotá is meteen ook de grootste stad van het land met ongeveer zeven miljoen inwoners. Ze is rijk aan bezienswaardigheden uit de koloniale periode; in het oude stadsgedeelte bevinden zich heel wat kerken, kathedralen en historische gebouwen. Zeker de moeite is het Goudmuseum - Museo de Oro - in de Centrale Bank van Colombia met een unieke verzameling van meer dan 34.000 voorbeelden van pre-Colombiaanse goudsmeedkunst.

Erg interessant is de stad Zipaquirá, zo'n 25 kilometer ten noorden van Bogotá. Bij de stedelijke zoutmijnen staat een volledig uit zout opgetrokken kathedraal. De kerk hoort met haar lengte van 120 meter en oppervlakte van meer dan 8.500 km² bij de grootste en meest bijzondere religieuze bouwwerken ter wereld. Het hele complex werd met zoutkristallen aan elkaar gemetseld. Naast deze kathedraal bevinden zich in de buurt van de mijn nog kleine kapellen en een kruisweg waarvan de veertien staties met elkaar verbonden zijn door een aantal doolhofachtige tunnels.

De belangrijkste toeristische trekpleister van Colombia is zonder twijfel Cartagena dat aan de Caribische Zee ligt en in 1533 werd gesticht als een van de eerste steden van de Nieuwe Wereld. Sinds 1985 staat ze tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Door haar ideale ligging werd de haven veel bezocht door handelsschepen en ook veelvuldig aangevallen door piraten. De lanen met kleurrijke huizen geven de plaats een zekere charme; zowel het stadscentrum, de stadsmuren en het district Centro met de kathedraal en de verschillende paleizen in Andalusische stijl zijn het bezichtigen waard.

Het archeologische park San Agustin in het zuiden van Colombia is ook indrukwekkend. Deze werelderfgoedsite is bekend omwille van haar grote, megalithische sculpturen, maar ook de Salto de Bordones - de op een na grootste waterval van Zuid-Amerika - bevindt zich hier.

Een bijzonder mooie plaats om te ontspannen en om van de schoonheid van de Caribische Zee te genieten, is de archipel San Andrés. Deze eilandengroep bevindt zich ter hoogte van Nicaragua op ongeveer zevenhonderd kilometer van het Colombiaanse vasteland. Het is een waar paradijs met koraalriffen en met palmbomen omzoomde stranden.

Het hoogtepunt van een bezoek aan Colombia is de Ciudad Perdida of Verloren Stad in het noorden. Ze ligt in de regio Sierra Nevada de Santa Maria en is een grote, blootgelegde stad uit pre-Colombiaanse tijden. Op een oppervlakte van twee vierkante kilometer liggen hier tweehonderd ovale en ronde terrassen die door steile trappen en paden met elkaar verbonden zijn waarbij het hoogteverschil twaalf meter kan bedragen. De precieze periode waarin deze stad gebouwd werd, heeft men tot nog toe niet precies kunnen bepalen, maar wetenschappers vermoeden dat ze in de zevende eeuw door het Tairona-volk werd gesticht en in haar bloeiperiode rond de 4.000 inwoners telde. Nadat de Spanjaarden het land in de zestiende eeuw veroverden, verlieten de Tairona snel de plek zodat ze vierhonderd jaar in de vergetelheid belandde. In 1975 werd de verloren stad herontdekt en leeggeroofd door plunderaars. Daarop zond de Colombiaanse regering een archeologische expeditie uit om de site te beschermen tegen verdere vernieling en plundering. Een klein deel van de overgebleven vondsten kan men tegenwoordig bezichtigen in het Museo de Oro in Cartagena.

Verbindingen
Er zijn vanuit Europa goede verbindingen met Colombiá vanuit Madrid (MAD)met Iberia (IB). Een andere mogelijkheid is met een vlucht van Air France (AF) vanaf Parijs-Charles de Gaulle (CDG). Voor binnenlandse verbindingen is het nationale AVIANCA (AV) aan te bevelen - deze firma beschikt over het best uitgebouwde netwerk en biedt tevens vluchten aan naar de grote luchthavens in de Caraïben.

Wat is de beste tijd om Colombia te bezoeken?

Vanwege de ligging nabij de evenaar hebben de meeste Colombiaanse bestemmingen gedurende het hele jaar door een stabiel klimaat, met aangename tropische temperaturen. Tussen december en maart is het hoogseizoen en heb je de minste kans op regen tijdens de vakantie. Het carnaval valt haast altijd rond het einde van deze periode. In het tussenseizoen, van april tot en met augustus, is het 10-daagse bloemenfestival van Medellin een van de topattracties voor bezoekers. Als je graag van lage prijzen geniet, is het laagseizoen in september, oktober en november de perfecte tijd om Colombia te bezoeken.

Bijzondere plekken in Colombia

Colombia biedt het beste van meerdere werelden. Nabij kustplaatsen als Cartagena en Santa Maria vind je parelwitte stranden aan de Caribische Zee. De hooggelegen steden Bogota, Cali en Medellin zijn omgeven door prachtig berglandschap. En in het Colombiaanse achterland kun je nog ongerept Amazoneregenwoud verkennen. Populaire historische bezienswaardigheden zijn onder meer Ciudad Perdida ‘de verloren stad’ en de op heuvels en bruggen gebouwde basiliek Santuario de Las Lajas. In de koffieregio Salento maak je mooie wandelingen en drink je het heerlijkste, verse kopje koffie.