Vluchten naar Tanzania

Tanzania reistips

Tanzania is een Oost-Afrikaanse staat aan de Indische Oceaan en grenst aan Burundi, Kenia, Malawi, Mozambique, Rwanda, Oeganda, Zambia en Congo.

Geografie; bergen en rivieren
Het vasteland bestaat uit brede kustvlaktes met overvloedige vegetatie, een hoog gelegen Massai-savanne in het noorden alsook een woestijnachtige hoogvlakte in het zuiden, dat zich tot Zambia uitstrekt.

In het oosten aan de grens met Kenia rijst het met sneeuw bedekte Kilimanjaro-massief met de Uhuru Peak. Het is met 5.895 meter de hoogste berg van het continent en de grootste vrijstaande berg ter wereld. Tanzania grenst aan de drie grote meren van Afrika: het Victoriameer in het noorden, het Tanganyikameer in het westen en het Malawimeer of Nyasameer in het zuiden. Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het tweede grootste zoetwatermeer ter wereld. Ongeveer 70% van zijn oppervlakte ligt in Tanzania. Het Tanganyikameer is met 688 meter onder de zeespiegel het diepste en het op een na grootste meer van Afrika. Het heeft de grootste hoeveelheid verswater van het gehele continent en ongeveer 42% van zijn oppervlak bevindt zich in Tanzania. Het Malawimeer in de Great Rift Valley is het derde grootste meer van het land en wordt in het westen door Malawi en het oosten door Tanzania en Mozambique begrensd.

Klimaat

Langs de kust heerst het hele jaar door een vochtig en warm tropisch klimaat. De kust heeft tevens twee regentijden, één tussen maart en mei en één in november. In het binnenland is het klimaat eerder gematigd en op de hoogvlaktes eerder droog. De regentijd in het binnenland begint doorgaans eind november en duurt tot mei.

Bevolking

Tanzania telt ruim 40 miljoen inwoners. De bevolking bestaat voor 99% uit Afrikanen, waarvan 95% Bantoe.

Taal en communicatie
De nationale en bestuurstalen van Tanzania zijn Swahili en Engels. Op het eiland Zanzibar wordt tevens nog Arabisch en Hindi begrepen.

Religie
In Tanzania hebben bijna alle grote geloofsgemeenschappen hun plaats gevonden. Er zijn circa 40% moslims, 35% christenen alsook een grote, gestaag groeiende minderheid van Hindi's en aanhangers van natuurreligies.

Reisdocumenten
Voor Tanzania is een visum vereist. Deze is 90 dagen geldig en kan voor vertrek bij de ambassade van Tanzania worden aangevraagd. Tevens dienen Nederlandse reizigers een paspoort bij zich te hebben dat bij aankomst nog zes maanden geldig is. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht; inentingen tegen difterie, tetanus, polio, buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B zeker aan te raden. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Er bestaat ook kans op malaria - raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij.

Verder dient men fruit eerst te schillen en groente vooraf te koken om zo infectiegevaar te voorkomen en een eigen kleine reisapotheek mee te nemen. Let ook op voor dehydratie; daartoe kunnen zoutoplossingen van pas komen. Ontsmet ook steeds het drinkwater of drink water uit flessen. Het HIV-virus is in Tanzania wijd verspreid, let dus tevens op bij seksueel contact of bloedtransfusies in het ziekenhuis. Ook cholera komt op een aantal plaatsen voor.

Een goede medische verzorging is in alle grotere steden en toeristencentra gewaarborgd. Een goede reisverzekering is alleszins een vereiste.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Dodoma is sinds 1974 de nieuwe hoofdstad van Tanzania en heeft in de gehele agglomeratie circa 300.000 inwoners. De stad heeft geen bijzondere bezienswaardigheden. In Dodoma bevinden zich alleen enkele ministeries. Het culturele en economische leven concentreert zich nog altijd in de oude hoofdstad Dar es Salaam.

Tanzania is beroemd voor haar elf wildreservaten. Geen ander land op aarde heeft meer dan 25% van haar landoppervlak onder natuurbescherming gezet. Het bekendste park is ongetwijfeld het Serengeti Nationaal Park. Het huisvest op een totale oppervlakte van ruim 12.600 km² meer dan 3 miljoen dieren en het wordt geschat dat ongeveer 20% van alle Afrikaanse zoogdieren zich hier bevinden. Op een safari kan men in het park gnoes, gazellen, zebra's, olifanten, leeuwen en talrijke vogelsoorten ontdekken. Bijzonder mooi en onvergetelijk is de trektocht van noord naar zuid van reusachtige kuddes op zoek naar grasland tussen november en mei.

Zeer indrukwekkend is tevens een bezoek aan de Ngorongoro-krater. Het werelderfgoed binnen de Ngorongoro Conservation Area is het leefgebied van veel verschillende diersoorten.

Een absolute aanrader is tevens het Natronmeer, dat in een van de meest ongerepte gebieden van Tanzania ligt en sinds eeuwen de geboortegrond van de hier levende Massai is. Aan het meer leven miljoenen vogels, voornamelijk pelikanen en flamingo's. Aangezien het gebied zeer ontoegankelijk is, wordt het niet beheerd en staat het ook niet onder bescherming.

De havenstad Dar es Salaam was tot 1974 de hoofdstad van Tanzania en is tegenwoordig nog altijd de grootste stad van het land. Ze is een ideaal uitgangspunt voor alle mogelijke vakantiebestemmingen in Tanzania. De regio rond de Kilimanjaro, de nieuwe hoofdstad Dodoma alsook Zanzibar zijn vanuit hier eenvoudig te bereiken. De metropool aan de Indische Oceaan heeft enkele bezienswaardigheden, onder andere het Nationale Museum, het Observatorium, de universiteit van Dar es Salaam alsook het Dorpmuseum met voorbeelden van traditionele architectuur en kunstnijverheid. In de omgeving van de stad zijn talrijke stranden, de moeite waard zijn Kunduchi, Mjimwena en Mbwa Maji.

Een absolute aanrader is tenslotte het specerijeneiland Zanzibar. Het ligt op slechts 36 kilometer van het vasteland en vormt samen met Pemba een deel van de koraalrifbarrière, die meerdere honderden kilometers voor de kust van Oost-Afrika loopt. De archipel is rijk aan geschiedenis en heeft prachtige witte zandstranden. De bevolking is een smeltkroes van vele verschillende volkeren en bestaat uit Afrikanen, Indiërs, Perzen en Arabieren. Te midden van een rijke tropische vegetatie stuit men hier op geurende specerijenplantages, oriëntaals uitziende paleizen, middeleeuwse vestingen en Arabische badhuizen. Een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland is de schilderachtige oudestad van Stonetown dat in het midden van de hoofdstad Zanzibar Town ligt. De van koraalsteen gemetselde huizen werden naar Arabische voorbeelden gebouwd en de smalle steegjes lijken op een labyrinth. Men vindt hier moskeeën, hindoe-tempels en kerken. In 1992 werd de oudestad vanwege haar prachtig gesneden houten deuren op de werelderfgoedlijst geplaatst. Bezienswaardig is het in 1948 gegronde natuurreservaat Jazani Forest. Het is het laatste samenhangende oerwoud van het eiland en het leefgebied van de alleen op Zanzibar voorkomende Zanzibarfranjeaap (Red Colobus Monkey). De meest geliefde excursie bij bezoekers is echter de Spice Tour. de specerijenplantages werden ooit door het Sultanaat Oman aangelegd en zijn een avontuur voor de zintuigen. Overal geurt het naar een exotische mix van kruidnagel, vanille, kaneel, kardamom, peper en talrijke andere specerijen. De bezoekers hebben niet alleen de mogelijkheid informatie over de specerijen te krijgen maar ook over de historie van het verlaten paleis van de sultan Bargash.

Behalve Dodoma en Dar es Salaam zijn andere grote steden in Tanzania: Arusha, Mbeya, Morogoro, Mwanza, Tanga, Zanzibar City en Dodoma.

Verbindingen
Tanzania wordt door vele wereldwijd opererende luchtvaartmaatschappijen aangevlogen. Goede verbindingen vanaf Europa naar Dar es Salaam (DAR) worden aangeboden door bijvoorbeeld British Airways (BA) vanaf London (LHR) en KLM (KL) vanaf Amsterdam (AMS). In Tanzania biedt bijvoorbeeld de nationale luchtvaartmaatschappij Air Tanzania (TC) regelmatig goede binnenlandse vluchten naar alle grotere steden alsook de vakantieoorden aan de kust.

Wat is de beste tijd om Tanzania te bezoeken?

Tanzania is in principe het gehele jaar door te bezoeken voor een avontuurlijke trip. Van juni tot en met oktober is echter de beste reisperiode, net na het regenseizoen. Het is er dan relatief koel. Verder zijn ook de maanden december tot maart geschikt voor een safari of vakantie. Van maart tot juni is Tanzania eveneens te bezoeken, maar de regen zorgt veelal voor slecht begaanbare wegen.

Bijzondere plekken in Tanzania

Tanzania staat garant voor een onvervalst Afrikaans avontuur. Een beklimming van de Kilimanjaro is voor veel vakantiegangers een ongekende uitdaging. Tijdens het regenseizoen is de top van de berg bedekt met ijs en sneeuw. De grote trek van zebra's, gnoes en gazelles van december tot maart is eveneens een indrukwekkend natuurspektakel. In Tanzania ontkom je niet aan een trip naar natuurpark Serengeti, een van de zeven Afrikaanse wereldwonderen.