Vluchten naar Tunesië

Tunesië reistips

Wat wacht op je in Tunesië

De Tunesische Republiek is een Afrikaans Maghrebland aan de Middellandse Zee en ligt tussen Algerije en Libië. Tunesië strekt zich uit van de Middellandse Zeekust tot in de Sahara en biedt een gevarieerd landschap, met steile kliffen aan de kust, dichte bossen in het binnenland en zoute laagvlaktes en woestijnen in het zuiden.

In het midden en zuiden van Tunesië liggen adembenemende landschappen, die goed te combineren zijn met een strandvakantie, aangezien in de vakantieoorden aan de Middellandse Zee en op Djerba vele lokale reisorganisaties interessante tours samenstellen en Tunesië goede verbindingen per bus of trein biedt.

Tunesië heeft een lange badtraditie en biedt op een 1.200 kilometer lange kust toerijkende mogelijkheden voor watersport en om te ontspannen, gepaard met vriendelijke mensen en een zeer exquize Italiaans en Frans beïnvloede Middellandse Zee-keuken.

In Tunesië heerst, behalve in de hete en droge Sahara, het gehele jaar door een mediterraan klimaat dat gekenmerkd wordt door hete zomermaanden en milde vochtige wintermaanden. De aangenaamste reistijden voor Tunesië zijn de lente en de herfst, aangezien in deze overgangsmaanden de temperaturen het meest draaglijk zijn en de prachtige Middellandse Zeestranden niet overvol zijn.

Visum bepalingen, gezondheid en inentingen

Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Tunesië reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen.

Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, gele koorts, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Tegen de door muggen en insecten overdraagbare ziekten beschermen over het algemeen huidbedekkende kledingstukken alsook ter plekke gekochte insectenwerende middelen. Een malaria risico bestaat echter niet.

Goede medische faciliteiten is in alle grote steden en toeristenoorden gewaarborgd. De behandeling in instellingen en ziekenhuizen moet over het algemeen ter plekke direct contant betaald worden. Het afsluiten van een wereldwijd geldige reisverzekering wordt aanbevolen. Verder dient men fruit eerst te schillen en groente vooraf te koken om een infectiegevaar te voorkomen alsook een eigen kleine reisapotheek mee te nemen.

De belangrijkste badplaatsen van Tunesië

Een zeer bekende populaire badplaats is bijvoorbeeld Hammamet, op 65 kilometer van Tunis gelegen. Het is het best ontwikkelde vakantieoord aan de noordkust en biedt eerste klas hotels, opgericht in de meest diverse Moorse bouwstijlen. Bezienswaardig is vooral de medina en haar toren, van waar men een prachtig uitzicht op de oudestad en de turquoiskleurige Middellandse Zee heeft.

De kleine havenstad Nabeul, ook in het noorden en op slechts 10 kilometer van Hammamet, biedt tevens goede stranden. Nabeul werd op de ruïnes van punische en Romeinse bouwwerken opgericht. Een andere badplaats aan de noordkust is het populaire vakantieoord Kaap Bon, dat het gehele jaar door een mild zeeklimaat aan een landschappelijk zeer diverse kust heeft.

Aan de oostkust zijn vooral de steden Sousse, Port el Kantaoui en Monastir vermeldenswaard. Sousse, de derde grootste stad van Tunesië, biedt eerste klas hotels en watersportmogelijkheden aan een 7 kilometer lang strand, dat tot de jachthaven van het plaatsje Port el Kantaoui reikt. Bijzonder imposant is in Sousse de 2,5 kilometer lange stadsmuur die de medina omsluit alsook de door UNESCO tot werelderfgoed verklaarde kasbah met haar oeroude weergangen.

Monastir ligt circa 30 kilometer verder zuidelijk en is vooral bekend voor haar indrukwekkende Ribat (klooster) uit de negende eeuw, die 700 jaar later door de Osmanen tot een onneembare vesting uitgebreid werd. Naast de Ribat biedt Monastir nog twee andere bezienswaardigheden, een protserig mausoleum en een moskee in de stadskern, die beide ter ere van de Tunesische president Habib Bourguiba gebouwd werden

Het Tunesisiche eiland Djerba is in Midden-Europa vooral bij families met kinderen een zeer geliefd vakantieoord. Het grootste eiland van Noord-Afrika ligt in de Golf van Gabès en telt talrijke oeroude olijven- en granaatappelbomen. Djerba is vooral populair vanwege de lange, kindvriendelijke, vlakke stranden en het altijd zonnige, milde klimaat.

Historische sites en plekken in Tunesië

Tunis, de hoofdstad van Tunesië en behoort tot de oudste steden in het Middellandse Zeegebied. Het stadsbeeld van Tunis wordt gekenmerkt door een oriëntaals uitziende oudestad en de daarbij sterk in contrast staande Europees aandoende moderne nieuwe stad. De tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen oudestad of medina bestaat in deze vorm al sinds het begin van de negende eeuw. Ze behoort tot de best bewaard gebleven oudesteden van de Arabische wereld en heeft met haar nauwe steegjes en de daartoe behorende ontspannende tuinen een typische Arabische flair.

In Tunesië zijn er talrijke ruïnes van antieke bouwwerken die in verschillende plaatsen te bezichtigen zijn. De bekendste en belangrijkste historische opgravingsite bevindt zich ongetwijfeld in Carthago, waar de Fenicische koningin Dido ooit met de Romeinen om de hegemonie in het Middellandse Zeegebied streed. Carthago was in de Oudheid tussen de 4e en 3e eeuw voor Christus de rijkste en grootste stad in het Middellandse Zeegebied totdat in het jaar 146 voor Christus in de derde Punische oorlog de machtige Fenicische zee- en handelsmacht door de Romeinen verslagen werd. Sinds 1979 staat deze cultuurhistorisch zeer belangrijke site onder bescherming van UNESCO.

Een andere zeer belangrijke plaats is Kairouan, circa 55 kilometer ten westen van de badplaats Sousse. Kairouan is na Mekka, Medina en Jeruzalem de vierde belangrijkste plaats in de Islamitische wereld en werd in 670 na Christus door de profeet Mohammed gesticht. De onder bescherming van UNESCO staande moskee van Kairouan is de heiligste plek van Tunesië en heeft vooral op Islamitische feestdagen circa 200.000 bezoekers.

Een zeer goed en eenvoudig te bereiken oord voor woestijntochten is de in het zuiden gelegen oase Gabès. De havenstad is het ideale uitgangspunt voor excursies door de enorme uitgedroogde zoutmeren, die in het Arabisch "Chotts" genoemd worden. Dit wonderschone Tunesische woestijnlandschap diende al enkele keren als filmset voor hollywoodfilms. In Gafsa, dat omgeven is door rozerode muren en een 30° C warme thermale bron heeft, zijn er vele plaatselijke reisorganisaties die dagexcursies na de voormalige filmlocaties aanbieden. Andere interessante oases in de Tunesische woestijn zijn TozeurNefta en Douz.