Vluchten naar Bulgarije

Bulgarije reistips

Wat wacht op je in Bulgarije

De Republiek Bulgarije ligt in Zuid-Europa aan de Zwarte Zee en grenst aan Griekenland, Macedonië, Roemenië, Servië en Turkije. Het land wordt door het Balkangebergte gesplitst in de noordelijke Donauvlakte enerzijds en de laagvlakte van Boven-Thracië in het zuiden anderzijds. In het zuidwesten verheft zich het Rodopegebergte, waar zich het wereldberoemde Rilaklooster bevindt. De rivier de Donau vormt over 470 km de grens tussen Bulgarije en Roemenië. Deze afstand wordt overigens bevaren door cruiseschepen, veerponten en vrachtschepen.

Bulgarije is naast Hongarije de meest ontsloten voormalige oostblokstaat en was reeds ten tijde van het socialisme een populaire reisbestemming. Dat geldt zowel voor de kust van de Zwarte Zee als voor de toeristische infrastructuur langs de Donau.

Bulgarije is een uitermate belangrijk doorgangsland tussen Midden-Europa en het Nabije Oosten. Het land beschikt dan ook over een dicht spoorweg- en autowegennetwerk. Internationale luchthavens zijn er in Sofia, Plovdiv en Boergas. Zeehavens zijn te vinden in Varna en Boergas.

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Het klimaat in het noorden van het land is continentaal met warme zomers met regelmatig neerslag, en ’s winters soms hevige sneeuwval. De bekkens in het zuiden (het dal van de Maritsa) en het zuidwesten (het dal van de Strimon) zijn daarentegen mediterraan van aard.

Nederlanders die voor zaken en toerisme naar Bulgarije reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen.

Een vaccinatie tegen de infectieziekten difterie, tetanus, polio, Hepatitis A en Hepatitis B wordt aanbevolen.

Bijzondere plekken in Bulgarije

De hoofdstad van Bulgarije is Sofia, dat aan de langste rivier van het land, de Iskar, ligt. Deze stroomt in de Donau. In Sofia vindt men een universiteit en verschillende hogescholen, theaters, musea en culturele instellingen.

De absolute topattractie is de Alexander Nevski kathedraal, de grootste kathedraal van de Balkan. In de voormalige Bujuk Džamija moskee bevinden zich heden ten dage de Nationale Bank van Bulgarije maar ook het Archeologisch Museum, terwijl in het vroegere Tsarenpaleis momenteel de Nationale Galerie en het Ethnografisch Museum gehuisvest zijn. Aan de zuidelijke stadrand is tevens een populaire bestemming voor uitstapjes gelegen, namelijk het Vitosjagebergte: een cirkelvormige heuvel van een omtrek van ongeveer veertig kilometer, vanwaar men een schitterend uitzicht op de hoofdstad heeft.

Vermeldenswaard is ook het 5000 jaar oude stadje Nesebar aan de kust van de Zwarte Zee. In het oude stadsgedeelte zijn vele ruïnes en huizen in een oorspronkelijke Bulgaarse bouwstijl te vinden, gekenmerkt door een benedenverdieping in metselwerk en een bovenverdieping uit houten latten. Dit oude stadsdeel ligt op een eiland en is met de nieuwe wijken verbonden door een tweebaansbrug. Andere grote steden in Bulgarije zijn Plovdiv, VarnaBoergas, Roese en Stara Zagora.