Vluchten naar Ierland

Ierland reistips

Wat wacht op je in Ierland

De Republiek Ierland is een eilandstaat en deelt een grens met het Verenigd Koninkrijk. Het Ierse binnenland bestaat hoofdzakelijk uit vlaktes die omgeven zijn door een heuvelachtg gebied. Het land telt vier provincies: Ulster in het noorden, Leinster in het oosten, Munster in het zuiden en zuidwesten en Connacht in het westen.

De langste rivier op het eiland is de Shannon die van noord naar zuid stroomt. In de vlaktes liggen tevens heel wat meren die voor een groot deel vorm geven aan het landschap. De hoogste berg in het land is de Carrauntoohil met 1041 m, die zich in het zuidwesten situeert in de Macgillicuddy’s Reeks.

Er zijn ook regelmatige ferrydiensten van het Europese vasteland naar het eiland, bijvoorbeeld vanuit Roscoff in Frankrijk naar Rosslare in het zuidoosten van Ierland en van Cherbourg naar Rosslare of rechtstreeks naar Cork.

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Het klimaat in Ierland is erg veranderlijk. Toeristen ervaren het doorgaans als koel, omdat erg warme en zeer koude dagen nauwelijks voorkomen. Het is altijd goed om een regenjas en paraplu binnen handbereik te hebben. In de maanden van oktober tot april waait een koude wind over het eiland. Daarenboven kan men een bezoek aan Ierland beter niet plannen in december of januari omdat de stevige winden dan gepaard gaan met koude en zeer vochtige lucht en met temperaturen rond het vriespunt, soms ook met wat sneeuw.

Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Ierland reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

In Ierland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Ierland worden geen vaccinaties geadviseerd.

De belangrijkste bestemmingen in Ierland

De hoofdstad van de Republiek Ierland is Dublin. Het is de grootste stad en ligt aan de oostkust. Bezienswaardigheden zijn de Christ Church Cathedral (het oudste gebouw van de stad), het Dublin Castle, Trinity College, de National Gallery of Ireland, het Irish Museum of Modern Art en een opvallend kenmerk van de stad: de Spire (een metalen kolom van 120 m op O’Connell Street). Ook vermeldenswaard zijn het Phoenix Park, dat het grootste stadspark ter wereld is en ook de Dublin Zoo omvat, Merrion Square met het standbeeld van schrijver Oscar Wilde, het Guinness storehouse - een museum in de brouwerij van het gelijknamige bier - en de The Old Jameson Distillery.

Andere interessante steden zijn Cork (de tweede grootste stad van het land), het historische Limerick, de universiteitsstad Galway en Kilkenny met haar vele middeleeuwse gebouwen. Verder zijn er nog Connemara, Dromineer, Brú na Bóinne (een archeologische vindplaats met prehistorische, stenen graven), de 120 m hoge klippen van Moher en de Ring of Kerry, een toeristische rondrit van om en bij de 200 km langsheen landwegen rondom het schiereiland Iveragh in County Kerry.