Vluchten naar Malediven

Malediven reistips

Wat wacht op je in de Malediven

De Malediven vormen een eilandstaat in de Indische Oceaan die bestaat uit negentien atollen met haast 1.900 eilanden, waarvan er 220 bewoond zijn en nog eens 87 die zijn ingericht voor het toerisme. De Malediven hebben geen grenzen met andere landen.

Het hoogste punt van de staat ligt slechts 2,4 meter boven de zeespiegel en bevindt zich op het eiland Wilingili van de Addu-atol. Er is geen enkel eiland dat veel hoger dan twee meter ligt en er zijn dan ook geen rivieren noch meren. Het drinkwater haalt de bevolking uit de zee dat in ontziltingsinstallaties zoet en drinkbaar wordt gemaakt.

Toeristen die naar de Malediven trekken, zoeken vooral rust en ontspanning; vandaar dat de regering besloot om enkele eilandjes volledig ten dienste te stellen voor het toerisme. Het is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten van de Malediven. De adembenemende koraaleilanden met hun droomstranden vormen werkelijke paradijzen voor duikliefhebbers, watersporters en zij die ontspanning wensen.

Beste reistijd en verbindingen

De Malediven kennen een tropisch klimaat en het is er het hele jaar daar warm tot heet met slechts weinig temperatuurschommelingen. Zelfs ’s nachts zakt de temperatuur zelden onder de 25° C terwijl het water constant rond een aangename 25° C blijft. Tussen april en november is de zuidwestelijke moesson bepalend.

De Malediven is het hele jaar door een goede vakantiebestemming, maar in de moessonperiode kan de sterke wind erg onaangenaam zijn zodat een bezoek tussen de maanden november en april meer aan te raden is.

Heel wat maatschappijen vliegen naar de Malediven - zowel lijnvluchten als charters. Deze laatste vliegen dikwijls rechtstreeks vanuit Europa. Singapore Airlines en KLM vliegen bijvoorbeeld van Amsterdam naar Malé International (MLE) via SingaporeQatar Airways (QR) vliegt dan weer van Londen-Gatwick via Doha.

Reisdocumenten, gezondheid en vaccinaties

Nederlandse reizigers moeten een visum aanvragen om naar de Malediven te kunnen vertrekken. Daarnaast is voor hen tevens een paspoort vereist dat nog ten minste zes maanden geldig is na het vertrek uit het land.

Belgen hebben geen visum nodig wanneer het om bezoeken gaat die maximum dertig dagen duren; zij ontvangen dan een visum bij aankomst in het land. Wel hebben ze een visum nodig wanneer ze van plan zijn langer dan de opgegeven periode te blijven of omwille van andere dan toeristische redenen afreizen.

Een vaccinatie tegen hepatitis A is absoluut noodzakelijk en een update van de inentingen tegen polio, difterie, tyfus en tetanus is aangewezen. Zeker in het regenseizoen dient men zich verder te beschermen tegen muggenbeten en insectensteken, aangezien denguekoorts en chikungunyakoorts kunnen voorkomen op de Malediven.

De medische voorzieningen zijn niet naar Europese normen tenzij in de hoofdstad Malé; in de resorts is meestal slechts een algemeen geneesheer aanwezig. Neem in ieder geval zelf een goede reisapotheek mee en sluit zeker een ziekte- en repatriëringverzekering af voor vertrek - dit laatste is een must.

Bijzondere plekken op de Malediven

Malé op het zuidelijke Malé-atol is al sinds achthonderd jaar de hoofdstad van de Malediven. Ongeveer 26% van de gehele bevolking van de staat leeft op dit feitelijk overvolle eiland. Het opmerkelijkste gegeven van Malé is dat er geen enkel gebouw hoger is dan de veertig meter hoge minaret van de hoofdmoskee. Met haar gouden koepel is dit overigens de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad.

Buiten Malé zijn er geen grote steden op de Malediven. De eilandjes met de meeste inwoners zijn Hithadhoo, Fuvammulah, Kulhudhuffushi en Thinadhoo. Het merendeel van de resorts bevindt zich op de Kaafu-atol in het midden van de archipel, maar ook op de Alifu-atol ten westen van de Malé-atol werden de laatste jaren enkele resorts geopend.