Luchthaven Tokio - Haneda International Airport

Luchthaven Tokio - Haneda International Airport

Het Tokio - Haneda International Airport is een internationale luchthaven bij de Japanse stad Tokio. Hoewel de luchthaven het woord "International" in zijn naam draagt, is het in tegenstelling tot Tokyo-Narita International Airport, die sinds 1978 uitsluitend internationaal luchtverkeer afhandelt, hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het binnenlandse luchtverkeer en slechts enkele internationale trajecten. Luchthaven Tokio werd in september 1945 door de Amerikanen ombenoemd in Haneda AFB (Air Force Base) en wordt vandaar vaak ook als luchthaven Haneda gekenmerkt, om het van luchthaven Narita te onderscheiden, die tot voor kort ook New Tokyo International Airport genoemd werd.
  • URL: Officiële website
  • Tijdzone: GMT 9
  • Servicetelefoon: 81-3-5757-8111
  • Adres: Tokyo - Haneda Airport, 3-2, Haneda Airport 3-Chome, Ohta-ku, Tokyo 144-0041, Japan
  • Exploitant: Tokyo Aviation Bureau, Ministry of Land, Infrastructure and Transport (Flugfeld); Japan Airport Terminal Co., Ltd. (Terminals)
  • Parkeerplaatsen: ja, betaald parkeren voor korte en langere periodes.
  • Nabijgelegen steden: Kawasaki (7 km), Tokio (15 km), Yokohama (16 km), Urayasu (16 km), Ichikawa (23 km), Chofu (24 km), Kisarazu (24 km), Funabashi (24 km), Mitaka (25 km), Musashino (26 km)
  • Verkeersverbindingen: De luchthaven ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de plaats en is te bereiken via Highway #357.
  • Treinverbindingen: Haneda Airport Station (luchthavenstation): Keihin Kyuko (Keikyu) Railway; Terminals: Tokyo Monorail naar JR Hamamatsucho Station; Tokio Centraal Station.
  • Vluchtverdeling volgens weekdagen: maandag (14.33%), dinsdag (13.97%), woensdag (14.05%), donderdag (14.26%), vrijdag (14.29%), zaterdag (14.45%), zondag (14.64%)
  • Andere schrijfwijzen: Tokyo-Haneda Airport, Tokyo International Airport, Токио-Ханеда, То́кио-Ханэда, Токіо-Ханеда, נמל התעופה טוקיו האנדה, مطار طوكيو هانيدا الدولي, فرودگاه هانه‌دا, โตเกียวฮาเนดะ, ท่าอากาศยานนานาชาติโตเกียว, 도쿄 국제공항, 東京国際空港, 東京國際機場, 東京羽田, 东京羽田

Populairste bestemmingen vanaf Tokio - Haneda International Airport (Vluchten per week )


Top-vliegroutes (volgens vertrekken en landingen)

  1. ANA All Nippon Airways (6036, 43,56 %)
  2. Japan Airlines (4640, 33,48 %)
  3. Hokkaido International Airlines/Air Do (556, 4,01 %)
  4. StarFlyer (441, 3,18 %)
  5. Solaseed Air (416, 3,00 %)
  6. Korean Air (360, 2,60 %)
  7. Delta Air Lines (204, 1,47 %)
  8. Asiana Airlines (136, 0,98 %)
  9. Philippine Airlines (116, 0,84 %)
  10. United Airlines (100, 0,72 %)
  11. Overige (6,16 %)

Ligging
De luchthaven ligt tien kilometer van het stadscentrum in het Japanse stadsdistrict Ota bij Tokio. Ze is een van de twee hoofdluchthavens in het Greater Tokyo Area.

Een gratis shuttlebus verbindt de hoofdterminals en de kleinere internationale terminal. Het Haneda Airport is te bereiken via de "Tokyo Monorail" en de "Keihin Kyuko Railway". De Tokyo Monorail pendelt sinds 1964 tussen Haneda en Central Tokyo en werd net op tijd voor de Olympische Spelen in Japan voltooid. De tweede spoorverbinding met de Keihin Kyuko (Keikyu) bestaat sinds 1998 en biedt tevens verbindingen op Yokohama. Via iedere terminal is een van beide stations te bereiken. Luchthaven Haneda is met lijnbussen verbonden met meerdere plaatsen in de regio Kantö. Voor kortere routes zoals bijvoorbeeld naar Ginza, het Tokyo Station Area, Shibuya en Shinjuku staan taxi's ter beschikking.

Geschiedenis
Het in 1931 geopende Tokyo-Haneda Airport was in 2003 na de luchthavens van Atlanta, Chicago en Londen-Heathrow de grootste luchthaven ter wereld. Het is de grootste luchthaven van Japan, de meest drukke luchthaven in Azië en stond in 2005 op de vijfde plaats van de meest drukke luchthavens wereldwijd. Dit terwijl bijna alle vluchten plaats vinden binnen Japan.

In de jaren '30 gingen vluchten naar bestemmingen in Japan en de Mantsjoerij, in 1947 vonden de eerste internationale vluchten plaats, met Northwest Orient naar de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en de Filipijnen. Japan Airlines begon in 1951 met de eerste binnenlandse vluchten vanaf het Haneda Airport en in 1952 werd een deel van de basis van de Amerikaanse krijgsmacht aan Japan teruggegeven. Dit werd bekend als het Tokyo International Airport. Het overige deel van de basis werd in 1958 aan Japan teruggegeven.

Europese luchtvaartmaatschappijen namen in de jaren '50 hun diensten op luchthaven Tokio-Haneda op, BOAC vloog naar Londen en SAS via Anchorage naar Kopenhagen. JAL en Aeroflot coöpereerden in 1967 op de route naar Moskou. Andere luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven in Haneda gedurende deze tijd waren onder andere Pan Am, Sabena, Swissair, Canadian Pacific Airlines, Cathay Pacific Airways en Air Siam. Pan Am en Northwest Orient gebruikten Haneda Airport als regionale hub in Azië.

In 1975 begon Japan Asia Airways met vluchten naar Taipei en iets later volgde China Airlines met vluchten op Taipei en Honolulu. Tot 2002 bleef gedurende vele jaren de verbinding naar Taiwan uitsluitend uitgevoerd worden door China Airlines. De hervatting van het internationale luchtverkeer gebeurde in 2003 met chartervluchten naar Gimpo International Airport in Seoul, Zuid-Korea, onder andere door All Nippon Airways, Asiana Airlines, Japan Airlines en Korean Air met ieder twee vluchten per dag. Sinds China Airlines haar internationale vluchten naar Narita heeft verplaatst, is deze verbinding naast het binnenlandse luchtverkeer de enige reguliere internationale verbinding.

Toch zou Tokyo-Haneda Airport in de toekomst een grotere internationale rol kunnen spelen, en de uitbreiding van vooral de internationale terminals ligt in de planning, aangezien de capaciteiten in Narita binnenkort haar maximum zullen bereiken. Zo wordt er bijvoorbeeld gepraat over shuttlevluchten naar Shanghai met de binnenlandse luchthaven Shanghai-Hongqiao Airport als bestemming. Momenteel reizen passagiers voor internationale vluchten, om de tijd en kosten die nodig zijn om naar Narita te reizen te besparen, verder naar het Kansai Airport of andere internationale luchthavens in Japan.