Vluchten naar Berlijn

Berlijn reistips

Winkel- en cultuurmetropool van Duitsland

Berlijn is een bruisende miljoenenstad in het oosten van Duitsland. Als hoofdstad telt het talloze monumentale gebouwen, interessante musea en historische pleinen, maar grote winkelgebieden en eigentijdse uitgaansgelegenheden ontbreken er evenmin.

Muziek, mode en film

In de loop van het jaar vinden in de stad diverse belangrijke evenementen plaats. Voor modeliefhebbers wordt in zowel januari als juli een Fashion Week georganiseerd. In februari staat het filmfestival Berlinale op het programma. Op 21 juni wordt het Fête de la Musique gehouden. De Dag van de Arbeid viert men uitbundig in Berlijn. Vooral in de wijk Kreuzberg zijn er op deze eerste mei uiteenlopende muzikale evenementen. De stad is ook populair rond de kerstdagen, met kerstmarkten door heel Berlijn. ’s Winters kan het er overigens behoorlijk koud worden. In de zomermaanden lopen de middagtemperaturen daarentegen vaak hoog op.

Stad voor fietsers

Berlijn is uiterst geschikt om op de fiets te ontdekken. De relatief vlakke stad heeft genoeg fietspaden, en allerlei karakteristieke en sfeervolle wijken die een bezoek waard zijn. Daar komt bij dat het huren van een fiets niet veel kost en dat er een ruim aanbod verhuurlocaties in de stad is. Overigens hoef je in Berlijn voor veel producten minder te betalen dan in Nederland. Dit geldt bijvoorbeeld voor levensmiddelen, maar ook voor alcohol en woonlasten. Betalen met een creditcard is bij veel winkels en restaurants niet mogelijk.

Korting bij musea en attracties

Berlijn verkennen kan ook prima met het openbaar vervoer. Aanschaf van de Berlin Welcome-kaart die geschikt is voor bus, tram, metro, trein en boot geeft bovendien vijftig procent korting op de toegangsprijs van veel musea en attracties. Bij gebruik van een los kaartje voor de s-bahn of de metro is het belangrijk dat deze voor de reis gevalideerd wordt. Dit kan bij de stempelautomaten, die niet ver van de kaartjesautomaten te vinden zijn. Ook vervoer per taxi is in Berlijn een optie. De tarieven liggen iets lager dan in Nederland. Een overnachting in de stad kan in een hostel al vanaf tien euro, terwijl je bij een hotel prijzen vanaf 35 euro betaalt.