Wat wacht op je in Bolivia
De republiek Bolivia is een land in Zuid-Amerika dat wordt ingesloten door Peru, Chili, Argentinië, Paraguay en Brazilië. Het land wordt doorkruist door twee bergruggen van de Andes die een hoogte bereiken van meer dan 6.500 meter. Geklemd tussen deze bergruggen ligt het Hoogland van Bolivia op een hoogte van tussen de 3.000 en 4.000 meter; het strekt zich verder uit tot in het naburige Peru. Hoewel dit gebied, dat bekend staat als de Altiplano, slechts 30% van Bolivia’s oppervlak inneemt, woont maar liefst 80% van de bevolking van het land hier.
De weinig bevolkte, tropische en hete laaglanden die grenzen aan Brazilië en Paraguay zijn heel wat groter van omvang en kan men onderverdelen in een onherbergzame streek met droge savanne en het tropisch regenwoudgebied van de Amazone.
De hoogste berg in Bolivia is de vulkaan Nevado Samaja - die reeds 25.000 jaar dood is - met 6.542 meter. Daarna volgt de Illimani (6.542 meter) die ongeveer tweehonderd kilometer meer naar het oosten ligt.
Zowat alle vliegtrips naar Bolivia vanuit Nederland of België zijn met een overstap in de Verenigde Staten of in een ander Zuid-Amerikaans land. In Bolivia zelf is het vliegtuig omwille van de geografische en klimatologische kenmerken van het land een populair vervoersmiddel .De locale vliegtuigmaatschappij Lloyd Aéreo Boliviano (LB) verbindt La Paz met binnenlandse bestemmingen als Santa Cruz (RZA), Tarija (TJA), Sucre (SRE) en Cochabamba (CBB).
Reisdocumenten, inentingen en gezondheid
Om naar Bolivia te reizen is zowel voor Nederlandse als voor Belgische reizigers uitsluitend een paspoort verplicht. Dit dient nog minstens tot zes maanden na aankomst in het land geldig te zijn.
Vaccinaties tegen hepatitis A, tyfus, difterie, polio en tetanus zijn aan te raden. In Bolivia is er een matig tot hoog risico op malaria; zorg dus voor de nodige medicatie, voor bedekkende kledij, voor middelen tegen muggen en insecten met DEET en voor een muggennet bij het slapen.
De medische voorzieningen zijn goed, maar haast uitsluitend in de steden. Neem een goede reisapotheek mee en sluit eventueel een ziekte- en repatriëringverzekering af. Hou er bovendien rekening mee dat door de grote hoogte waarop steden als La Paz liggen, symptomen van hoogteziekte de kop kunnen opsteken.
Wat is de beste tijd om Bolivia te bezoeken?
Het weer in Bolivia gaat van subtropisch naar tropisch en de hoeveelheid neerslag hang af van de hoogte. Op de vlaktes van het Hoogland, de zogenaamde Altiplano, is het koel gedurende het hele jaar met slechts kleine temperatuurverschillen overdag en ’s nachts. In de zuidelijke laaglanden heerst dan weer een subtropisch landklimaat met hete en vochtige zomers met temperaturen van rond de 40° C en relatief zachte winters en temperaturen tussen de 20° C en 30° C.
In Noord-Bolivia bevindt zich de tropische Amazonedelta waar het gedurende het ganse jaar regent met weinig temperatuurverschillen. De luchtvochtigheid in dit gebied is dan ook extreem hoog.
Bijzondere plekken in Bolivia
De hoofdstad van Bolivia is Sucre, dat centraal in het zuiden van het land ligt. Deze stad ligt 2.800 meter boven de zeespiegel en kent een erg aangenaam klimaat. Met haar vele, goed verzorgde pleinen en parken is Sucre zeker ook de mooiste stad van het land, mede dankzij het oude deel van de stad met haar witte, koloniale gebouwen, dat sedert 1990 ook op de werelderfgoedlijst staat van de UNESCO.
Een stuk groter en tevens de zetel van de Boliviaanse regering is de stad La Paz. Ze ligt in de Altiplano op een hoogte van 3.600 meter. Samen met El Alto vormt ze een metropool. In El Alto bevindt zich bijvoorbeeld de internationale luchthaven; beide steden liggen trouwens op een hoogteverschil van ongeveer 1000 meter. Reizigers moeten zeker de tijd nemen om naar de markthallen en grote markten in open lucht te gaan.
Ten zuiden van La Paz ligt dan weer de mooie Villa de la Luna of Vallei van de Maan. In de buurt van de gemeente Tiahuanaco, ongeveer zeventig kilometer van La Paz, liggen belangrijke ruïnes van pre-Incaculturen. Tenslotte is er het Titicacameer, het hoogst gelegen, bevaarbare zoetwatermeer ter wereld. De belangrijkste attractie hier zijn de drijvende, met riet vervaardigde, kunstmatige Uroseilanden die het Urosvolk bouwde uit vrees voor de Inca’s die het vasteland overheersten. Momenteel worden er nog een aantal bewoond en kan men deze eilanden ook bezoeken, hetgeen steeds een hoogtepunt van een bezoek aan het meer vormt.
Een andere interessante bezienswaardigheid op de Altiplano is de op 3.653 meter hoogte gelegen zoutvlakte Salar de Uyuni in het zuidwesten van Bolivia. Het is een vlakte van maar liefst 12.000 km² waar men al gauw overdonderd wordt door de onwerkelijke, witte omgeving, de reuzencactussen, ongewone schelpen en versteende algen.
De oude stad Potosi was vroeger dan weer een van de welvarendste steden van Zuid-Amerika. Ze werd gesticht rond 1550, nadat de Spanjaarden er in de buurt zilvermijnen van de Indianen ontdekten. Potosi is bovendien met haar 140.000 inwoners de hoogst gelegen grootstad op aarde. Het stadscentrum met haar prachtige, koloniale architectuur weerspiegelt haar vroegere rijkdom en werd daarom ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
Daarenboven wordt in Bolivia jaarlijks intens carnaval gevierd, als afwisseling van het normale, alledaagse leven. Het centrum van het carnaval in het land bevindt zich in de stad Oruro in het Boliviaanse Andesgebergte, waar gevierd wordt met mooi vervaardigde houten maskers die duivels en geesten voorstellen en versierd zijn met elementen uit de lokale cultuur.