Vluchten naar Indonesië

Onze goedkoopste aanbiedingen voor vluchten naar Indonesië

Hier kun je goedkope vluchten vergelijken naar Indonesië voor enkele reizen of retourvluchten. De volgende aanbiedingen voor Indonesië zijn de afgelopen dagen met onze vlucht-zoekopdracht gevonden. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van vluchtroute, datum en beschikbaarheid.

Indonesië reistips

Wat wacht op je in Indonesië

Indonesië is het grootste land in Zuidoost-Azië. Deze republiek bestaat uit niet minder dan 17.000 eilandjes, waarvan er 6.000 onbewoond zijn. Ze liggen in een boog van west naar oost, van de meest zuidelijke tip van Maleisië tot Australië en daarmee een brug vormend tussen Azië en het Australische werelddeel.

De Indonesische archipel heeft zes grote eilanden en talloze kleinere, hetgeen tevens betekent dat de topografie erg gevarieerd is. Terwijl sommige eilanden grote hoogtes kennen met vulkanen en hoge plateaus, bestaan andere dan weer uit kustvlaktes en moerasgebied.

De hoogste punt van het land is de Puncak Jaya (4.884 meter) op West-Papoea - het westelijke deel van Nieuw-Guinea, dat ook tot Indonesië behoort. Het is de hoogste top tussen de Andes en de Himalaya. De langste rivier is de Kapuas met 1.145 kilometer op het westelijke deel van Borneo. Daarmee is ze wereldwijd ook de langste stroom op een eiland.

Indonesië kent het hele jaar door een warm en tropisch moessonklimaat met aanzienlijke regionale verschillen. De gemiddelde dagtemperatuur is 26° C. De beste periode om naar Indonesië te reizen is tussen de maanden april en oktober aangezien dan de oostelijke moesson droger weer brengt, terwijl van november tot maart de westelijke moesson hevige neerslag veroorzaakt in haast alle delen van het land. Koelere temperaturen kan men alleen verwachten in de hoogste delen van de regenwouden en op de hellingen van de dode vulkanen.

De belangrijkste bestemmingen in Indonesië

Naast de hoofdstad Jakarta zijn SurabayaMedanBandungSemaran en Palembang grote steden in Indonesië. Een groot aantal internationale luchtvaartmaatschappijen hebben verbindingen van verschillende plaatsen in de wereld naar de luchthavens van Jakarta (CGK) op Java en van Denpasar (DPS) op Bali. KLM verzorgt bijvoorbeeld rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar de Indonesische hoofdstad. Lufthansa vliegt vanuit Frankfurt (FRA) naar Jakarta en Thai Airways (TG), Cathay Pacific (CX) en Malaysia Airlines (MH) bieden verbindingen met enkele Europese steden.

In het land zelf is vliegen dikwijls de enige manier om een aantal eilandjes en ver afgelegen regio’s te bereiken, vandaar dat het netwerk goed verzorgd is en wordt onderhouden door verschillende regionale firma's zoals Garuda Indonesia (GA), Lion Air (JT), Adam Air (KI) en Mandala Airlines (RI).

Visum, gezondheid en vaccinaties

Nederlandse reizigers moeten voor een trip naar Indonesië een visum aanvragen. Daarnaast is tevens een paspoort vereist dat nog ten minste zes maanden geldig is na het vertrek uit het land. Kinderen tot 12 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen. Het visum wordt bij aankomst tegen betaling verstrekt en is maximaal 30 dagen geldig. Wanneer men een visum voor langere duur nodig heeft, kan deze bij de Indonesische ambassade in het thuisland worden aangevraagd.

Zoals bij een reis naar vele Aziatische landen is ook hier een vaccinatie tegen hepatitis A absoluut noodzakelijk en worden tevens inentingen tegen polio, difterie, tyfus en tetanus aanbevolen. Zeker in het regenseizoen dient men zich verder te beschermen tegen muggenbeten en insectensteken, aangezien denguekoorts en chikungunyakoorts veel voorkomen in Indonesië. Ook een preventieve malariabehandeling is aanbevolen.

De medische voorzieningen in Indonesië zijn niet naar Europese normen en bovendien erg duur; bij ernstige gevallen kan men zich het best laten evacueren naar Singapore, Australië of Bangkok. Neem in ieder geval zelf een goede reisapotheek mee en sluit zeker een goede reisverzekering af voor vertrek. Drink ter plekke alleen water uit flessen en zorg dat hetgeen dat gegeten wordt, op voorhand gekookt wordt. Dit geldt vooral voor gevogelte - Indonesië kent het hoogst aantal slachtoffers van vogelgriep. Voor meer reisinformatie: www.minbuza.nl

Bijzondere plekken in Indonesië

De Indonesische hoofdstad Jakarta op het eiland Java wordt gekenmerkt door een fascinerende mix van verschillende invloeden, door de verschillende volkeren uit de Zuidoost-Aziatische regio die zich hier vestigden. Bezienswaardigheden zijn onder meer Sunda Kelapa, de oude stad met haar prachtige gebouwen uit de Nederlandse en Portugese koloniale periode en de verschillende musea zoals het grote, centrale museum met zijn uitgebreide etnologische afdeling. In Jakarta vindt men ook, na de Sultan Ahmet Moskee in Istanbul, de op een na grootste moskee ter wereld: de uit witte marmer bestaande Istiqal Moskee, die plaats biedt aan 120.000 gelovigen.

De Eilanden:

Het eiland Sumatra is met een oppervlak van 50.000 km² het op vijf na grootste eiland in de wereld. Het is rijk aan mineralen en kent een weelde aan zeldzame planten- en diersoorten. Vooral de omgeving van Lake Toba met zijn vroegere kannibalenstammen van de Batak en het nabijgelegen eiland Nias met haar resten van een megalithische cultuur en surfgelegenheden zijn populaire bestemmingen.

Borneo is na Groenland en Nieuw-Guinea het grootste eiland ter wereld. Het is een paradijs voor mensen die de jungle willen ontdekken en een thuis voor de orang-oetan en de neusaap. Door de vele mangrovemoerassen is het eiland nauwelijks bewoond en moeilijk toegankelijk. Drie landen hebben hun territorium, of een deel ervan, op Borneo: het Sultanaat Brunei, Maleisië en Indonesië, met het landsdeel Kalimantan.

Het hoofdeiland van de staat Indonesië is Java; het is ook het dichtstbevolkt en best uitgerust qua infrastructuur. In de hoofdstad Jakarta alleen al leven meer dan 11 miljoen inwoners, en op het totale eiland maar liefst 127 miljoen. Java heeft een erg gevarieerd binnenland, hetgeen net haar charme is. Er zijn oerwouden, savannes, mangrovemoerassen en vulkanen. Het eiland maakt immers deel uit van de zogenaamde Ring van Vuur in de Grote Oceaan, een gordel van vulkanen die deze oceaan haast volledig omringt. Op Java zijn 38 vulkanen te vinden waarvan de meeste nog actief zijn. De bekendste en meest bedreigende zijn de Bromo (2.328 meter) en de Merapi (2.980 meter). De mooie nationale parken in de heuvels, de kilometerslange zandstranden en de indrukwekkende overblijfselen van oude culturen - bijvoorbeeld de tempels van Borobudur en Pambanan bij de oude hoofdstad Jogjakarta - maken van dit deel van Indonesië een erg populaire vakantiebestemming.

Celebes, ook wel eens Sulawesi genoemd, situeert zich tussen Borneo en Nieuw-Guinea. Ook dit eiland is van vulkanische oorsprong en heeft een erg onregelmatige vorm die doet denken aan een octopus. In het centrale gebergte zorgt zware regen het hele jaar door voor een dichte begroeiing van het oerwoud, waar oude stammen nog leven als eeuwen geleden. Toeristische hoogtepunten hier liggen geconcentreerd in het zuiden van Toraja-land met haar bizarre berglandschap bestaande uit steile kliffen met terrassen. Het Toraja-volk is bekend omwille van haar begrafenisrituelen, die dagen kunnen duren en waarbij veel buffels en varkens worden geofferd. De lijkkisten bevatten ook heel wat bezittingen van de overledene om mee te nemen naar het hiernamaals; deze worden dan in een grot of een stenen graf geborgen of worden aan een klif gehangen.

Het landsdeel Irian Jaya (Papoea) ligt in het westelijke deel van het grote eiland Nieuw-Guinea en is rijk aan ruwe materialen en mineralen. Hier bevindt zich de grootste goudmijn ter wereld en ook de hoogste berg van het werelddeel Oceanië: de Puncak Jaya met zijn 5.030 meter. Het tropische regenwoud wordt nog steeds bevolkt door een honderdtal inheemse stammen met elk hun eigen taal. Een bezoek aan dit eiland blijft een avontuurlijke onderneming en heeft het karakter van een expeditietocht - de meeste streken kunnen overigens uitsluitend bezocht worden met toestemming van de politie.

De Molukken staan tevens bekend als de kruideneilanden; hier worden namelijk sinds de zestiende eeuw kruiden als nootmuskaat en kruidnagel geteeld. Verder biedt het eiland tropische decors met vulkanen, zeldzame vogelsoorten en parelwitte stranden.

Het meest geliefde deel van Indonesië is evenwel Bali dat ongetwijfeld bij de mooiste eilanden ter wereld hoort. Het schilderachtige landschap met de immer groene rijstterrassen, rijke vegetatie, prachtige palmstranden en de kleurrijke tempelfestivals van de hindoebevolking lokken reeds jaren toeristen van alle uithoeken van de wereld, vooral uit Australië.