idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Georgië reistips

Wat wacht op je in Georgië

Georgië ligt in de Kaukasus op de grens tussen Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidjan. Georgië is een bergachtig land dat in feite in zijn geheel op een plateau ligt. In het noorden ligt de Grote Kaukasus, in het zuiden bevindt zich het westelijke deel van de Kleine Kaukasus. De hoogste top van Georgië is de Sjchara, die ongeveer 5.201 meter is. De Koera is de langste rivier met een totale lengte van 1.360 kilometer.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Borjomi-Kharagauli Nationaal Park in Zuid-Georgië. Dit 76.000 hectare grote park ligt op een hoogte van 400 tot 2.600 meter en is een van de grootste nationale parken van Azië. Het is gelegen in de buurt van het kuuroord Borjomi en is geopend van april tot oktober. Men vindt er onder meer verschillende warmwaterbronnen en acht wandeltrajecten van diverse moeilijkheidsgraden.

Wat is de beste tijd om Georgië te bezoeken?

Het weer in Georgië is over het algemeen tamelijk aangenaam dankzij de hoge bergen die het klimaat wat temperen. Het land heeft verschillende klimaatzones: van subtropisch en vochtig in het westen naar een droog en gematigd landklimaat in het oosten. De Kaukasus in het noorden beschermt het land van koude lucht die vanuit die windrichting komt en laat de Zwarte Zee in het westen toe om het land op te warmen en voor een aangenaam weerbeeld te zorgen. Vandaar ook dat er in een aantal regio's intensief aan wijnbouw wordt gedaan.

De lente in Georgië is behoorlijk kort en gaat snel over in een hete zomer. De beste periode om naar het land te reizen is in de herfst, wanneer het wat koeler is. Tijdens de koude winters valt er overigens zelden sneeuw. Door haar uitstekende ligging ontwikkelde zich in het land ook een erg rijk en divers planten- en dierenleven en het is een van de belangrijkste ecologische regio's in de wereld.

Visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Voor een reis naar Georgië is uitsluitend een paspoort vereist dat geldig is tot na het verblijf in het land.

Een vaccinatie tegen DTP, hepatitis A, buiktyfus, polio en tetanus is aan te raden. Gedurende sommige periodes komt ook malaria voor. Raadpleeg voor de juiste behandeling eerst de huisarts en neem voldoende beschermende maatregelen tegen muggenbeten.

De medische faciliteiten in Georgië zijn erg beperkt en verouderd. Hoewel er ook meer apotheken in de steden zijn bijgekomen, is het aangewezen om een goede reisapotheek mee te nemen en tevens een ziekte- en repatriëringverzekering af te sluiten.

Bezienswaardigheden in Georgië

De hoofdstad is Tbilisi, een stad in het oosten van het land aan de oevers van de Koera. Ze ligt daarbij in een bekken, omgeven door bergruggen. Haar naam betekent zoveel als "warme bron", verwijzend naar de hete zwavelbron in het noordoosten op de heuvels van de Mtaboriberg.

Tbilisi telt veel musea en theaters en er worden daarbij heel wat culturele evenementen georganiseerd. De ruïnes van de vesting van Nariqala uit de derde eeuw zijn interessant om te bezoeken; het fort beschermde gedurende eeuwen de stad tegen militaire invallen. Ook erg kenmerkend zijn de vele kasseistraatjes met talloze kerkjes en synagogen. De beroemde Zijderoute liep ooit door Tbilisi, hetgeen nog steeds te zien is aan de vele, goed onderhouden caravanserais die er zich nog in het oude stadsgedeelte bevinden. De huizen hier zijn hoofdzakelijk in hout gebouwd, met typische balkons in snijwerk.

Een andere mooie stad is de havenstad Batoemi bij de Zwarte Zee. Het is een plek met een uitgesproken subtropisch klimaat nabij de Turkse grens en de Turkse charme van de Kaukasische rivièra is overal te merken. Enkele bezienswaardigheden zijn het oude stadsgedeelte met haar doolhof aan kleine steegjes, de botanische tuinen, het oceanarium, het indrukwekkende theater en de verschillende Turkse badhuizen.