Vluchten naar Libanon

Libanon reistips

Wat wacht op je in Libanon

De Republiek Libanon is een land aan het oosten van de Middellandse Zee dat verder nog grenst aan Syrië en Israël. Het land wordt omgeven door twee grote gebergtes en situeert zich op een erg vruchtbaar plateau dat langzaam afzakt in de richting van de kust. De hoogste berg van het land is de Qurnat as Sawda met een hoogte van 3.085 meter. 

Libanon is beroemd omwille van haar vele archeologische sites en overblijfselen van de vele culturen die hier hun sporen achterlieten. Sidon - zo'n 40 kilometer ten zuiden van Beiroet - werd gebouwd op Romeinse funderingen en is daarnaast interessant omwille van het kasteel dat er in de dertiende eeuw door kruisvaarders werd opgetrokken, evenals een fort aan de zee. De stad heeft een bijzonder rijk verleden en was in de zesde eeuw een belangrijke stadstaat met een grote invloed in de handelszone rondom de Middellandse Zee

Het hoogtepunt van een bezoek aan Libanon is evenwel Baalbek, dat omgeven ligt door de Libanese bergen en sedert 1984 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dat heeft de plek te danken aan de Romeinse bouwwerken zoals een aantal tempels die door de weersomstandigheden van de omgeving zeer goed bewaard gebleven zijn. De kleinste tempel hier is zelfs groter dan de Acropolis te Athene. Baalbek wordt als een voorbeeld beschouwd van de hoogmoed van het Romeinse Rijk die het uiteindelijk ook ten gronde zou richten.

Wat is de beste tijd om Libanon te bezoeken?

Het land kan door zijn topografie opgedeeld worden in verschillende klimaatzones. Aan de kust heerst een mediterraan klimaat met droge en hete zomers en vochtige winters. In het bergachtige achterland neigt het weerbeeld naar een landklimaat met neerslag in de winter en dan vooral sneeuw. Aan de Libanees-Syrische grens vormt het droge steppeklimaat een overgang naar een woestijnklimaat.

Ondanks de kleine oppervlakte van het land, kunnen deze weerverschillen niet onderschat worden: in de lente kunnen toeristen kiezen tussen een skivakantie in het centrale gebergte of een strandvakantie aan de Middellandse kust. De beroemde cypres die de Libanese vlag tooit, komt hoofdzakelijk in de bergen voor terwijl er op de lagergelegen heuvels overvloedig veel fruit groeit.

Libanon is een bestemming van veel internationale luchtvaartmaatschappijen. Zowel Lufthansa (van Frankfurt), Air France (van Parijs-Charles de Gaulle) en British Airways en bmi (van Londen-Heathrow) vliegen naar de luchthaven van Beiroet. Deze ligt ongeveer zestien kilometer van de stad. Ook het Libanese Middle East Airlines heeft verbindingen met enkele Europese steden.

Visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Een visum voor een reis naar Libanon is verplicht voor zowel Nederlandse als Belgische reizigers. Een visum voor een maand kan evenwel gratis verkregen worden aan de grens of luchthaven en kan later nog gratis worden verlengd. Om wachtrijen te vermijden kan de reiziger uiteraard ook op voorhand terecht bij de Libanese ambassade.

Daarnaast dient men een paspoort te hebben dat nog minstens zes maanden geldig is na het verblijf in het land. Ook moet men steeds twee kopieën van het paspoort bij zich hebben en moet men zich ervan vergewissen dat er geen stempels van Israël in de reisdocumenten staan ander komt men het land niet in.

Een vaccinatie tegen hepatitis A is sterk aangeraden, net als een update van de inentingen tegen buiktyfus, gele koorts, hepatitis B, polio, tetanus en difterie. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Het is beter water uit flessen te drinken en men let er ook best op dat voeding als groenten en dergelijke goed gewassen zijn.

De medische infrastructuur is behoorlijk goed. Er zijn voldoende apotheken maar mogelijk zijn niet alle geneesmiddelen verkrijgbaar. Neem alleszins een goede reisapotheek mee en sluit een reisverzekering af voor het vertrek. Houdt er rekening mee dat bij een mogelijke opname in het ziekenhuis er een waarborg moet worden betaald en dat de medische kosten soms hoog zijn.

Hoofdstad en andere bezienswaardigheden in Libanon

De hoofdstad van Libanon is Beiroet aan de kust van de Middellandse Zee. In feite is het een prachtige stad met heel wat bezienswaardigheden, die helaas zwaar getroffen werd door de burgeroorlog in het land waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn. De gebouwen die intussen zijn gerenoveerd, hebben duidelijk een westerse stempel. De winkelgelegenheden en het nachtleven in de stad zijn uitstekend.

Enkele attracties zijn bijvoorbeeld de Turkse baden in het district Basta Tahta en de talloze kerken en moskeeën die verspreid in het centrum liggen. De stranden zijn prachtig met een promenade die ideaal is voor joggers, wandelaars en liefhebbers van terrasjes. Daarenboven kunnen er verschillende soorten watersporten of recreatie beoefend worden. Ook een aanrader is een uitstap naar het beeld van de Notre Dame du Liban boven de baai van Jouneih, vanwaar het uitzicht adembenemend is.

Tyros, net onder Sidon, is vooral bijzonder door de overblijfselen van de oude stad die er te bewonderen zijn - de goedbewaarde hippodroom hoorde bij de grootste in de Oudheid. Ten noorden van Beiroet ligt Byblos, waarvan men aanneemt dat het de oudste stad ter wereld is. Byblos is altijd een economisch, religieus en cultureel centrum geweest en haar haven werd als de belangrijkste in het Middellandse Zeegebied beschouwd.

Nabij de Syrische grens in het noorden ligt de middeleeuwse havenstad Tripoli, tevens de op een na grootste stad van het land. Ook hier is het verleden zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van de architecturale resten van de Mammelukkencultuur. De belangrijkste bezienswaardigheid is de grote moskee die werd gebouwd op de overblijfselen van een kruisvaarderkerk.