idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Vietnam reistips

Wat wacht op je in Vietnam

De Socialistische Republiek Vietnam ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan China, Laos, Cambodja en de Zuid-Chinese Zee. Het land strekt zich uit van de vlaktes van de rivierdelta's in het zuiden, langs de hele oostkust van de Zuid-Chinese Zee tot de hoogvlaktes in het achterland.

Het land is van het noorden naar het zuiden circa 1700 kilometer lang. Het breedste stuk van het land is 600 kilometer en het smalste stuk 50 kilometer. De landschappen van Vietnam zijn zeer divers en kunnen in vijf grote regio's worden onderverdeeld. Aan de grens met China bevindt zich het grandioze berglandschap van het Yunnan-hoogland, dat vooral geliefd is bij bergwandelaars vanwege de spectaculaire uitzichten. Deze gaat vervolgens over in de vruchtbare vlaktes langs de delta van de Rode Rivier, waar zich de hoofdstad Hanoi bevindt.

Verder westelijk van deze vlaktes gaat het landschap over in het Annamese Hoogland, dat het gehele centrale deel van het land inneemt en tot in Zuid-Vietnam reikt, het dunstbevolkte deel van het land. Ten oosten van deze hoogvlaktes strekken zich de kuststroken aan de Zuid-Chinese Zee uit, die vanwege de zeer gunstige klimatische omstandigheden dicht bevolkt zijn. In het uiterste zuiden ligt tenslotte de Mekong-delta, een vruchtbare en dichtbevolkte vlakte waar de metropool Ho Chi Minhstad ligt.

De belangrijkste bestemmingen in Vietnam

De hoofdstad Hanoi ligt aan de oever van de Rode Rivier en is kleiner en rustiger als Ho Chi Minh-stad in het zuiden. Behalve de bekende Tempel van Literatuur uit de elfde eeuw betovert de stad vanwege haar nauwe steegjes, de mooie meren en de Ho Chi Minh Mausoleum. Andere bezienswaardige steden in Vietnam zijn Haiphong, Ðà Nang en Bien Hoa. De langste rivier en levensader van het land is de Mekong, die met 4.500 kilometer een van de langste stromen ter wereld is.

Zeer goede verbindingen naar Vietnam worden met name door de nationale Vietnam Airlines (VN) aangeboden, die wekelijks van Frankfurt (FRA) en Parijs (PAR) non stop naar Ho Chi Minhstad (SGN) vliegt en vanaf daar regelmatige binnenlandse vluchten naar bijvoorbeeld Dalat (DLI), Hue (HUI) of Da Nang (DAD) aanbiedt.

Verder kan men tevens meerdere keren per week met Lufthansa (LH) vanaf Frankfurt (FRA) of met Air France (AF) vanaf Parijs (CDG) naar Ho Chi Minhstad of Hanoi vliegen. Voor reizigers met de bestemming Halong Bay is het aan te bevelen een snelle helicoptervlucht met de Airport Flight Service Company vanaf Hanoi te boeken.

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Het klimaat van Vietnam onderscheidt zich door twee belangrijke kenmerken. Het noorden ligt in een gematigd tropisch klimaat, er is een koel jaargetijde tussen november en april en een warmer tot heet seizoen van mei tot oktober.

Het zuiden daarentegen is tropisch warm met de typische regentijd tussen mei en oktober. Tijdens de regentijd woeden daar, vooral in de Mekong-delta, de beruchte taifoens die grote overstromingen aanrichten. Over het algemeen ligt de beste en klimatisch meest aangename reistijd voor Vietnam tussen oktober en april.

Nederlandse toeristen die naar Vietnam reizen hebben een visum nodig. Deze kan bij de Vietnamese ambassade worden aangevraagd en is doorgaans 30 dagen geldig. Dit kan met een paspoort die tenminste nog zes maanden na aankomst geldig is.

Zoals bij een reis naar vele Aziatische landen is ook hier een vaccinatie tegen hepatitis A absoluut noodzakelijk en wordt een update van de inentingen tegen Hepatitis B, polio, difterie, buiktyfus en tetanus aanbevolen. Indien men uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen deze ziekte verplicht.

Verder bestaat in Vietnam het hele jaar door een malaria risico, vooral tijdens de regentijd. Reizigers dienen er altijd op te letten lichaamsbedekkende kleding te dragen, een klamboe voor de overnachtingen mee te nemen en zich voor de reis bij hun huisarts te informeren over een preventieve malariabehandeling. Ook zal men moeten letten op de hygiëne van de dagelijkse levensmiddelen en het drinkwater om diarree te vermijden.

De medische voorzieningen buiten de grote steden is in Vietnam niet met Europese normen te vergelijken. Daarom is het verstandig om een kleine reisapotheek mee te nemen en een wereldwijd geldige reisverzekering af te sluiten. Verder dient men fruits eerst te schillen en groente vooraf te koken om infectiegevaar te voorkomen.

Bezienswaardigheden in Vietnam

Bezienswaardig is met name Ho Chi Minhstad. Het is niet alleen de grootste, maar ook de economisch en cultureel belangrijkste stad van het land. Tot de bekendste bezienswaardigheden behoren de Giac-Lam Pagode, de romaanse kathedraal Notre Dame, de herenigingspaleis en de Aziatisch overdadige Cho-Binh-Tay markt in de Chinese wijk Cholon.

Interessant is tevens Ðà Lat, een stad in het zuidelijke deel van het bergland, die vanwege de hoge ligging (1475 meter) het gehele jaar een aangenaam klimaat heeft. De parkachtige omgeving is rijk aan schilderachtige meren, spectaculaire watervallen, overdadig groene bossen en is een populaire reisbestemming voor zowel vakantiegangers en Vietnamezen. Er zijn goede mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. De Vietnamezen noemen Ðà Lat graag "klein Parijs".

De plaats Nha Trang, ten westen van Ðà Lat aan de kust, staat bekend om haar 6 kilometer lange zandstrand. Het schone turquois-kleurige zeewater is ideaal voor snorkelen en duiken. Het is een zeer levendige plaats, vele vissers bieden rustzoekende toeristen echter de mogelijkheid om met een boot naar de voor de kust gelegen rustigere eilanden te varen.

Ten noorden van Nha Trang ligt Hué, voor veel toeristen de mooiste stad van het land. Hué is het culturele en religieuze centrum en ligt aan de Parfum Rivier. De 21 meter hoge en achthoekige Thien-Mu Pagode is het bekendste bouwwerk van Vietnam en het inofficiële herkenningsteken van de stad.

Ongeveer 50 kilometer ten noorden van de stad Dong Hoi ligt het Nationaal Park Phong Nha-Ke Bank. Het park omvat het tweede grootste kalksteengebied van de wereld met honderden grotten en is een paradijs voor speleologen, vooral populair zijn de riviergrotten.

De bekendste en ongetwijfeld populairste bezienswaardigheid van Vietnam is de Ha Long Baai ("Baai van de dalende Chinese Draak"), ongeveer 150 kilometer ten oosten van Hanoi. Op het totale oppervlakte van circa 1500 km² rijzen meer dan 2000 bizar uitziende kalksteeneilanden uit het smaragdgroene water. Op de eilanden zijn er ontelbare stranden, door het weer voortgebrachte grotten en dichte oerwouden.

Cát Bà is niet alleen het grootste, maar ook ongetwijfeld het mooiste kalkeiland van de hele Ha Long Baai. De Ha Long Baai behoort sinds 1994 tot de UNESCO biosfeerreservaten vanwege haar diverse ecosystemen. Tot de landschappelijke hoogtepunten behoren altijd groene tropische bossen, zoetwatermoerassen, mangrovebossen, watervallen, zandstranden en de voor de kust gelegen koraalriffen.