Wat wacht op je in Azerbeidzjan
Azerbeidjan ligt op de grens van Europa en Azië en wordt voor het grootste deel bepaald door een stuk van Kaukasus dat het land in twee verdeelt. In het noorden vormt de Grote Kaukasus een natuurlijke grens met Rusland en verder doorkruist de Kleine Kaukasus het zuiden en het westen van het land. De vruchtbare vlaktes van het land worden omzoomd door het Talyshgebergte dat tot ver in Iran parallel loopt met de Kaspische Zee en hoogtes kent tot 2.500 meter.
De langste rivier van het land is de Koera met 1.515 kilometer. Haar bron ligt op de oostelijke grens van Turkije in de Karsregio en ze stroomt door gans Armenië en Azerbeidjan alvorens uit te monden in de Kaspische Zee. Deze laatste heeft een oppervlakte van 370.000 km² waarmee ze in feite het grootste “meer” op aarde is met daarbij een rijkdom aan natuurlijke oliereserves en aan kaviaar van de steurvis.
De officiële taal van Azerbeidjan is het Azeri, dat verwant is aan het Turks. In sommige streken buiten de hoofdstad begrijpt men ook Russisch en Turks. Engels wordt uitsluitend gesproken door enkelen van de jongere generatie en door mensen uit de hoofdstad die betrokken zijn in de handel.
Reisdocumenten, gezondheid en inentingen
Zowel voor Nederlandse als voor Belgische reizigers is een visum en een paspoort verplicht wanneer men Azerbeidjan wil binnengaan. Het paspoort moet nog minstens zes maanden na de datum van aanvraag van het visum geldig zijn. Neem onderweg ook steeds een kopie van uw identiteitsbewijs mee.
Omwille van de veiligheid is het niet aan te raden om alleen naar de regio van Nagorno-Karabach of naar de militair bezette zone bij de grens met Armenië te reizen.
Een vaccinatie tegen hepatitis A, tyfus, difterie, polio en tetanus zijn ten zeerste aangeraden. Er is slechts een kleine kans op malaria tussen juli en oktober in de lagere Koera-vallei en in de regio’s tegen Iran en Georgië. Bescherming tegen muggen is hoe dan ook een must.
Jammer genoeg is de medische voorziening in Azerbeidjan erg beperkt. In noodgevallen doet men er dan ook best geen beroep op. Tandartspraktijken zijn dan weer berucht voor het doorgeven van tyfus. Voor het vertrek sluit de reiziger dan ook best een degelijke ziekte- en repatriëringverzekering af.
Bijzondere plekken in Azerbeidjan
Azerbeidjan is rijk aan historische en natuurlijke sites met daarnaast ook nog heel wat prachtige vakantieresorts aan de Kaspische Zee. Op de landtong Asperon, net buiten Bakoe, zijn verschillende kastelen te vinden die in de veertiende eeuw werden gebouwd door Shirvan Shah om de stad te beschermen tegen aanvallen van op zee. De best bewaarde forten zijn Ramana, Nardaran en Mardkyany.
De hoofdstad van Azerbeidjan is Bakoe, dat aan de westkust van de Kaspische Zee ligt. Deze oosterse, oude stad werd door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en is zeker een bezichtiging waard. De pittoreske binnenstad werd gebouwd door de Perziërs en wordt beschermd door twee dubbele muren. Daarachter bevinden zich een doolhof van smalle straatjes, verschillende gerestaureerde caravanserais uit de veertiende eeuw, Turkse baden, de maagdentoren Kyz Kalazy uit de twaalfde eeuw en het indrukwekkende Paleis van Shirvan Shah.
Een andere interessante trekpleister bevindt zich in de regio Qobustan, ongeveer zeventig kilometer van Bakoe. Het gaat om een vreemd aandoende, vulkanische omgeving niet ver van de kust waar men rotstekeningen en inscripties kan vinden waarvan de oudste meer dan 10.000 jaar zijn. Verspreid over een gebied van honderd km² vindt men er afbeeldingen van jachttaferelen, rituele dansen, allerhande dieren, schepen, initialen en commentaren van Romeinse soldaten uit de eerste eeuw n.C. op de rotswanden.
De stad Shamaki op de zuidelijke glooiingen van de Grote Kaukasus is eveneens een bezoek waard. In deze voormalige handelspost op de Zijderoute staat een wondermooie moskee uit de tiende eeuw, maar ook het indrukwekkende fort van Gulisan uit de elfde eeuw en een vijftiende-eeuws mausoleum.
Nog een stad met een levendig verleden is Shamuka, dat 120 kilometer van Bakoe ligt aan de voet van de Kleine Kaukasus. De plaats was reeds een nederzetting in de tweede eeuw n.C. en werd doorheen de geschiedenis een aantal malen verwoest en geplunderd. Toch kan men er nog heel wat restanten bewonderen, zoals haar grote moskee en de ruïnes van haar tiende-eeuwse fort.
Lenkoran is een uitstekend wandelgebied aan de zuidkust, dat bekend staat voor haar vochtig klimaat en grote variëteit aan flora en fauna. Hier bevindt zich ook het nationale park van Kizilagach dat meer dan tweehonderd verschillende vogelsoorten en verschillende zeldzame boomsoorten herbergt.
De vakantieresorts aan de Kaspische Zee waren reeds tijdens de Sovjetperiode erg in trek en hebben deels een goede infrastructuur. Enkele van de betere zijn Nabran, Siazan en Khudat.