Vluchten naar Ecuador

Ecuador reistips

Wat wacht op je in Ecuador

De republiek Ecuador is een staat aan de noordwestkust van Zuid-Amerika die grenst aan Peru en Columbia. Bij Ecuador horen ook de eilanden voor haar kust en de Galápagoseilanden in de Stille Oceaan. Het land werd genoemd naar haar ligging op de evenaar en staat daarenboven bekend als vaderland van de Inca's

Ecuador kan onderverdeeld worden in vier geografische regio's: de Costa of de kuststreek, de Andes, de Oriente of Amazonebekken en de Galápagoseilanden. Aan de kust bevindt zich ter hoogte van de zeespiegel een vruchtbaar heuvelland. Een deel van de Andes doorkruist het land van noord naar zuid, met vlak daarachter het Amazonebekken. Op de Galápagoseilanden hebben zich tenslotte een rijke flora en unieke fauna ontwikkeld.

Bergen en vulkanen komen veel voor in het land - het hoogste punt is de dode vulkaan Chimbarazo met 6.310 meter. Het hoogste actieve exemplaar is de Cotopaxi met 5.897 meter, en in de Andes bevinden zich nog eens 22 bergen van meer dan 4.250 meter hoog. De langste rivier is de Rio Napo die over een afstand van 420 kilometer door Ecaduor stroomt.

De belangrijkste bestemmingen in Ecuador

Er zijn enkele grote luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden naar Quito (UIO), zoals bijvoorbeeld Iberia (IB) vanuit Madrid (MAD), maar ook KLM vanuit Amsterdam-Schiphol. Andere verbindingen gaan meestal via een tussenstop op een Amerikaanse luchthaven.

Luchtverkeer is door de geografie van Ecuador overigens tamelijk populair; de nationale luchtvaartmaatschappij TAME (EQ) biedt bijvoorbeeld goede verbindingen aan naar Guayaquil (GYE), Cuenca (CUE), Manta (MEC), Esmeraldas (ESM) en Latacunga (LTX). AeroGal (2K) vliegt van Quito en Guayaquil naar San Cristobal (SCY) of Baltra (GPS) op de Galápagoseilanden.

Buiten Quito en Cuenca zijn GuayaaquilCuencaMachalaSanto Domingo en Portoviejo andere grote steden in Ecuador.

Klimaat, reisdocumenten, gezondheid en inentingen

Rond de evenaar in de buurt van de kust heerst het ganse jaar door een vochtig en heet tropisch klimaat; het Andesgebergte geniet daarentegen van een gematigder bergklimaat met aanzienlijke temperatuurschommelingen.

Voor Ecuador is geen visum vereist. Wel dienen Nederlanders een paspoort bij zich te hebben dat nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst. Wie de Galápagoseilanden wil bezoeken, heeft ook een kaart voor migratiecontrole nodig, die wordt uitgereikt door het Nationaal Galápagos Instituut (INGALA). Daartoe moet men zich eerst registreren op de website http://www.ingala.gov.ec/tct, waarna men het vereiste document met een streepjescode ontvangt. Soms wordt dit reeds in orde gemaakt door het reisagentschap.

Een vaccinatie tegen hepatitis A is absoluut noodzakelijk en ook inentingen tegen polio, difterie, tetanus, hepatitis B, buiktyfus en gele koorts zijn aan te raden. Aangezien malaria voorkomt in Ecuador, neemt men best contact op met de huisarts voor advies. Ook denguekoorts, dat eveneens door muggen en insecten wordt overgedragen, komt voor. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.

De medische infrastructuur in Ecuador is uitstekend wat betreft de privé-ziekenhuizen. Men dient er wel rekening mee te houden dat de patiënt zowat altijd vooraf moet betalen. Openbare ziekenhuizen zijn op hun beurt niet goed uitgerust. Vergeet in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en sluit voor vertrek zeker een goede reisverzekering af.

Bijzondere plekken in Ecuador

De hoofdstad Quito is de op een na grootste stad van Ecuador en ligt aan de voet van de 2.850 meter hoge vulkaan Pinchincha. Omdat de plaats gelegen is in een dal, kon ze zich in de loop der eeuwen slechts van noord naar zuid uitbreiden zodat het oppervlak van Quito een breedte heeft van vier kilometer en een lengte van dertig kilometer. De gehele oude binnenstad werd toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO en werd gebouwd op restanten van een oude stad van het Cara-volk; op dit moment domineren echter de koloniale gebouwen het straatbeeld hier. Deze gelden overigens als de beter bewaarde in Zuid-Amerika.

Bijzonder mooi is het San Franciscoklooster uit 1535 dat op een sokkel lijkt te staan, twee grote torens heeft en een prachtig barok interieur bezit dat versierd is met prachtig, verguld houtsnijwerk. Ten noorden van Quito ligt dan weer het plaatsje Otavalo, dat graag bezocht wordt omwille van de levendige markten die er plaatsvinden.

Het carnaval in Guaranda, dat ieder jaar acht dagen lang duurt, is ook een bijzondere belevenis. Het is de gewoonte om met water te gooien tijdens carnaval, maar in Guaranda wordt dit gedaan met eieren en bloem.

Cuenca is een andere zeer mooie stad met veel koloniale architectuur, prachtige kerken, kleurrijke markten en kleine steegjes met kasseien. Ook Cuenca staat op de werelderfgoedlijst en wordt wel eens het Athene van Ecuador genoemd. Voor wie kennis wil maken met de oude Inca-cultuur is een bezoek aan Ingapirca een aanrader, hetgeen makkelijk kan vanuit Cuenca. Het moet vroeger een militaire basis of een tempelcomplex van de Inca's in het noorden geweest zijn, gebouwd op de plaats waar zich al een nederzetting bevond, maar de precieze bestemming van de stad is nog niet achterhaald. Ze omvat onder meer een zonnetempel, een observatorium, rituele baden, graven, straten en pleinen.

Natuurlijke trekpleisters heeft Ecuador ook. Zo is er de actieve vulkaan Sangay (5.230 meter) in de Cordillera Oriental in het gelijknamige nationale park. Het gebied is onder te verdelen in twee zones, met de toppen van de drie vulkanen en een páramo en een lager gelegen tropenwoud, waar veel bedreigde diersoorten leven.

Een excursie naar de Galápagoseilanden is ongetwijfeld een hoogtepunt van een reis naar Ecuador, hoewel ze op ongeveer duizend kilometer van de kust van het land liggen. Deze archipel is van vulkanische oorsprong, kent een uniek ecosysteem en werd daarom in zijn geheel uitgeroepen tot nationaal park. Er komen zo'n 625 zeldzame dier- en plantensoorten voor, waarvan 30% alleen op de Galápagos te vinden zijn. Het is mogelijk om een trip naar deze eilanden van thuis uit te boeken of via een all-inreisformule te gaan, maar de plaatselijke reisorganisatoren bieden doorgaans betere voorwaarden.