Vluchten naar Israël

Israël reistips

Wat wacht op je in Israël

De staat Israël, qua oppervlakte niet groter dan België, strekt zich uit langs de oostkust van de Middellandse Zee over een lengte van circa 470 kilometer. Israël is zeer smal; het breedste stuk is ongeveer 135 kilometer, het smalste circa 15 kilometer. Het geologische kenmerk van dit Middellandse Zee land is de Grote Slenk, die van Zuid-Turkije via Israël naar Oost-Afrika loopt. In deze dalkom liggen tevens de oudste overblijfselen van de geschiedenis van de mensheid alsook de Dode Zee.

Israël heeft in totaal drie verschillende natuur- en vegetatiegebieden. Het noorden aan de grens met de Golanhoogten en Libanon is eerder vochtig en bergachtig. Het midden van het land wordt door de Grote Slenk en de bergregio's gekenmerkt en het zuiden van het land door de Negevwoestijn, die zich tot de Golf van Akaba aan de Rode Zee uitstrekt.

Israël is een bezienswaardig en vooral fascinerend land en biedt een veelvoud aan landschappelijke, culturele en religieuze bezienswaardigheden. Bovendien heeft Israël met de Dode Zee, de Rode Zee en de Middellandse Zee drie mogelijkheden ter ontspanning en om te baden, die zich bij een verblijf in het heilige land goed met elkaar laten combineren.

Er bestaat geen goede of slechte reistijd voor Israël, aangezien het klimaat in Israël vanwege de geografische omstandigheden zeer divers is. Over het algemeen kan men echter zeggen dat Israël een gematigd tot subtropisch klimaat heeft met milde regenrijke en soms ook koele winters in het noorden en een warm tot deels zeer heet landschap in het zuiden, vooral in de Negevwoestijn die tevens ongeveer 40% van het landoppervlak inneemt. Het meest aangenaam zijn echter de overgangsmaanden in de lente en de hersft.

Hoofdstad en verbindingen

Jeruzalem geldt voor zowel joden, christenen als moslims als heilige stad en behoort tot de oudste steden van de mensheid, aangezien het sinds ongeveer 5.000 jaar onafgebroken bevolkt is. Vooral opvallend is in Jeruzalem de tegenstelling tussen modern en antiek alsook de multiculturele en etnische samenstelling van de bevolking.

Boven de oudestad troont de Tempelberg met de Rotskoepel, de oorsprong van alle conflicten, aangezien het voor zowel joden als moslims een zeer belangrijk kernstuk van hun geloof is. Gelijk onder de berg bevinden zich de heilige klaagmuur (de overblijfselen van de tweede Joodse Tempel, tevens het grootste heiligdom van de orthodoxe joden), deAl-Aqsamoskee, het bezienswaardige Islamitische Museum, de Via Dolorosa, de Heilig Grafkerk en de bruisende bazaar, die behalve religieuze poespas ook nog kleding en levensmiddelen te bieden heeft.

Non stop verbindingen naar de internationale luchthavens van Tel Aviv (TLV) en Eilat (ETH) worden vanaf bijna alle Europese hubs en grotere luchthavens door de Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al Israel Airlines (LY), Israir (6H) en Arkia Israel Airlines (IZ) aangeboden. Verder bieden tevens Lufthansa (LH) en Austrian Airlines (OS) goede verbindingen naar Israël. Voor reizigers naar Eilat bestaat tevens de mogelijkheid een chartervlucht te boeken.

Vanwege de korte afstanden in Israël zijn binnenlandse vlucht niet zeer de moeite waard. De korte afstanden tussen de steden kunnen echter zeer goed met de busonderneming Egged afgelegd worden, aangezien het busnetwerk in Israël zeer goed ontwikkeld is. Israir biedt echter ook relatief veel vluchten naar Eilat vanaf Tel Aviv.

Reisdocumenten, gezondheid en vaccinaties

Nederlandse toeristen hebben geen visum nodig, tenzij het verblijf langer is dan drie maanden. Een paspoort, nog minstens zes maanden na verblijf geldig, volstaat. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen. Houdt u er rekening meer dat met een Israëlische stempel in uw paspoort u de toegang tot de Arabische buurlanden geweigerd kan worden. In dit geval zal erop gelet moeten worden dat de stempel op een afzonderlijk blad afgedrukt wordt. Dit geldt echter niet voor Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Komende uit de omgekeerde richting geldt hetzelfde. Houdt u er rekening mee dat er geen stempels van Arabische staten in uw paspoort staan, aangezien u de toegang tot Israël anders geweigerd kan worden. Laat u zich voor vertrek informeren bij de Israëlische ambassade of consulaire vertegenwoordigingen over de actuele inreisvoorwaarden.

Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio en hepatitis A wordt aanbevolen. Tegen door muggen en insecten overdraagbare ziektes beschermen over het algemeen huidbedekkende kleding alsook ter plekke gekochte insectenwerende middelen. Een goede medische verzorging is in Israël gewaarborgd. Het wordt echter aanbevolen om een goede reisverzekering af te sluiten. Verder dient men bij woestijntochten en verkenningstochten in afgelegen gebieden een eigen kleine reisapotheek mee te nemen.

Bezienswaardigheden in Israël

Bezienswaardig zijn op de Westelijke Jordaanoever onder andere de steden Bethlehem en Jericho, die beiden op slechts circa 30 minuten per auto van het stadscentrum van Jeruzalem liggen. In Bethlehem bevinden zich de Geboortekerk van Jezus, de melkgrotten en het graf van Rachel, dat zowel door joden, moslims als christenen vereerd wordt.

Jericho ligt verder oostelijk en biedt al tijdens de rit ernaartoe een onvergetelijk landschappanorama; vanwege de Jordaanvallei daalt de weg van 800 meter boven zeeniveau naar 395 meter onder zeeniveau.

De stad Nazareth in Centraal Laag-Galilea en het Meer van Genezareth nabij de Golanhoogten zijn tevens van groot belang voor het Christendom, aangezien Nazareth de geboortestad van Jezus was en tegenwoordig tot de belangrijkste bedevaartsoorden van Israël behoort.

Een highlight en de belangrijkste bezienswaardgheid in het noorden van Israël is echter zonder twijfel de oude kruisvaardersstad Akko, op circa 20 kilometer van Haifa. De tot op de dag van vandaag volledig behouden en nooit verwoeste stad lijkt met een tijdmachine uit de middeleeuwen te zijn voortgekomen en biedt achter haar muren een onoverzichtelijk labyrinth van ingewikkelde, schaduwrijke steegjes, waar men steeds weer sporen van de kruisridders en de Arabieren aantreft.

Wie na zo veel of te veel archeologische en religieuze tijdreizen simpelweg plezier wil hebben, dient een bezoek te brengen aan de havenstad Tel Aviv. De slechts 100 jaar oude Middellandse Zee stad werd in 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard en biedt voor hedonisten en feestgangers ideale omstandigheden.

De stad Eilat heeft zich de afgelopen twintig jaar door haar sprookjesachtige ligging tot een belangrijke, altijd zonnige badplaats ontwikkeld en biedt een uitstekende infrastructuur voor strandgasten en dankzij de altijd waaiende wind tevens ideale omstandigheden voor windsurfers. Bovendien ligt Eilat aan een uitgestrekt, bont glanzend koraalrif, dat voortreffelijke duikmogelijkheden biedt en tot de beste duikgebieden ter wereld behoort. Eilat is ook een goed uitgangspunt voor een bezoek aan de Negevwoestijn en de Dode Zee.

Topvliegroutes