Maleisië reistips
Wat wacht op je in Maleisië
Maleisië is een staat in Zuidoost-Azië en bestaat uit het Maleisisch schiereiland en Oost-Maleisië op het eiland Borneo. De twee landsdelen liggen op een afstand van 650 kilometer van elkaar, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Het oostelijke deel van het land ligt in het oosten tegen Indonesië en omsluit in het noorden het sultanaat Brunei.
Voor de meeste bezoekers van West-Maleisië is het nationale park Taman Negara de eerste bestemming. Het park - met een landschap dat zowat 130 miljoen jaar geleden moet zijn ontstaan - bevindt zich op slechts drie uur met de auto van de hoofdstad en beschikt over goed aangeduide wandelpaden. Het kan dan ook zonder gids bezocht worden.
Oost-Maleisië op het eiland Borneo is een waar paradijs voor trekkers en oerwoudtoeristen. Meer dan 60% van dit landsdeel is bedekt met het oudste regenwoud ter wereld met een onvoorstelbare biodiversiteit. In deze 100 miljoen jaar oude jungle leven tijgers, wilde olifanten, luipaarden, tapirs en orang-oetans.
Beste reistijd en verbindingen
Maleisië ligt bij de evenaar. Tussen april en oktober bepaalt de zuidwestelijke moesson het weerbeeld en van oktober tot februari de noordoostelijke moesson. Het klimaat is tropisch met het hele jaar door temperaturen tussen 20° C en 30° C. De luchtvochtigheid blijft constant rond 90% en het zeewater heeft een aangename temperatuur van ongeveer 26° C.
Het landschap in beide landsgedeeltes heeft soortgelijke karakteristieken: de kustgebieden zijn relatief vlak terwijl het binnenland heuvelachtig en deels bergachtig is.
Een hoogtepunt van een bezoek aan Maleisië is een trip met de beroemde Eastern & Oriental Express, een trein die via Singapore en Kuala Lumpur naar Bangkok rijdt en die de reiziger een uitstekend gelegenheid biedt om onderweg rustig te genieten van het gevarieerde landschap.
Visum, gezondheid en vaccinaties
Nederlandse reizigers hebben geen visum nodig voor een trip naar Maleisië. Wel dienen zij een paspoort bij zich te hebben dat nog ten minste zes maanden geldig is bij aankomst in het land. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen.
Zoals bij een reis naar vele Aziatische landen is ook hier een vaccinatie tegen hepatitis A absoluut noodzakelijk en wordt een update van de inentingen tegen Hepatitis B, polio, difterie, buiktyfus en tetanus aanbevolen. Indien men uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen deze ziekte verplicht.
Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Zeker in het regenseizoen dient men zich verder te beschermen tegen muggenbeten en insectensteken, aangezien denguekoorts en chikungunyakoorts veel voorkomen in Maleisië. Ook een preventieve malariabehandeling wordt aanbevolen.
De medische voorziening is in de grote steden erg goed en vooral de privé-ziekenhuizen voldoen aan Europese normen. Neem in ieder geval toch zelf een goede reisapotheek mee en sluit zeker een ziekteverzekering af voor vertrek.
Bijzondere plekken in Maleisië
De hoofdstad Kuala Lumpur is de grootste stad van het land en meteen ook het politieke en culturele centrum. Zowat alle culturen en godsdiensten van het land zijn hier vertegenwoordigd: er zijn minaretten en kerken, Chinese pagodes en hindoetempels. Ander grote steden naast Kuala Lumpur zijn onder meer Port Klang, Subang Jaya, Johor Bahru, Ipoh, Kuching en Petaling Jaya.
Reizigers die een strand- en duikvakantie verkiezen hebben een ruime keuze aan mogelijkheden op de eilandjes en de kust van West-Maleisië. Het eiland Penang met haar sneeuwwitte, met palmbomen omzoomde zandstranden is bijzonder mooi. Een ongewone bezienswaardigheid op het eiland is de slangentempel met daarin door wierook bedwelmde giftige slangen.
Ten noorden van Penang ligt de bekende Langkawi-archipel. Vooral het grootste eiland van de groep is erg populair bij westerse toeristen want naast een veelvoud aan prachtige stranden en lagunes heeft Langkawi nog de mogelijkheid van het belastingvrije winkelen.
Vermeldenswaard is tevens het nationale park Kunung Mulu dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en bekend is omwille van de grotten en de verscheidenheid aan flora en fauna. Ook populair is het Kinabalu-park waar zich de hoogste berg van het land bevindt en waar plantensoorten groeien die normaal uitsluitend in de Himalaya en in Australië voorkomen.