Vluchten naar Oman

Oman reistips

De belangrijkste bestemmingen in Oman

Het Sultanaat Oman ligt op het zuid oostelijke punt van het Arabische schiereiland en grenst ten noorden aan de Straat van Hormuz, in het oosten aan de Golf van Oman en in het zuiden aan de Arabische Zee. Het land deelt grenzen met De Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië en Yemen. De strategisch belangrijke enclave in de Straat Van Hormuz genaamd Musandan, en Mahda in de Golf van Oman en talloze kleinere eilanden in de Arabische Zee horen ook bij Oman.

Oman is een woestijn-staat, en tegelijkertijd een bergachtig land, met grote barre vlakten, zandduinen, indrukwekkende bergen en groene oasen. Aan de Arabische Zee en de Golf Van Oman zijn eindeloze zandstranden te vinden. Een groot gedeelte van het landschap word gedomineerd door de uitgestrekte Arabische woestijn; de Rub Al-Khali, die een groot gedeelte van Saudi Arabië en Jemen bedekt en ver tot in Oman doorloopt, waarmee het westelijk gedeelte volledig door de woestijn gedomineerd word. In het noorden van het Sultanaat, parallel aan de Golf van Oman, vormt het Al Hajar Al Gharb gebergte een natuurlijke grens met het droge gedeelte van het land. Hier ligt ook de hoogste plek van het land, de Jebel Sharms (berg van de zon) met een hoogte van 3020 meter.

Vele van de grote luchtvaartmaatschappijen vliegen op Oman. Vanuit Amsterdam (AMS) vliegt de KLM (KL), vanuit London (LON) vliegt de Britsch Airways (BA), en de internationale luchtvaartmaatschappij van Oman; Oman Air (WY) vliegt van vele andere Europese luchthavens. Vanuit Masqat (MCT) zijn er goede verbindingen naar bijvoorbeeld Salalah (SLL), Sur (SUH), Khasab (KHS), Masirah (MSH) en Thumrait (TTH).

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Er zijn twee klimaat zones in Oman die beide erg van elkaar verschillen. In het binnenland heerst er een erg droog woestijnklimaat, waar de kuststreken meer een subtropisch en zee klimaat hebben. In het grootste gedeelte van het land heerst er echter altijd een zeer droog en heet klimaat. Voor bezoekers uit Europa is de beste reistijd tussen Oktober en Maart, omdat de temperatuur dan vrijwel altijd onder de dertig graden ligt. Een hoge luchtvochtigheid is niet ongebruikelijk rond deze tijd van het jaar.

Voor Oman word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. De medische zorg is buiten de stad Masqat niet naar Europese standaard. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken. Het is verboden om vers eten (vooral varkensvlees) in te voeren, en sinds 1999 staat er de doodstraf op het in bezit hebben van drugs. De politie en douaniers en militairen mogen niet gefotografeerd worden.

Men dient een visum te hebben voor Oman, neem hiervoor contact op met de ambassade van Oman of kijk eens op de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl

Interessante plekken en stranden

Oman's groene kust van Al-Batinah biedt de beste en de schoonste stranden. De kust is toegankelijk via een goede snelweg vanuit Muskat. Culturele hoogtepunten en arabische architectuur zoals kastelen, paleizen en oude oasen zijn langs de hele kustlijn te vinden. Vooral aanbevolen zijn de oase steden Rustaq, Al-Hazm en Nakhl, en de haven van de Sohar gemeente, ook wel bekend als de geboorte stad van Sinbad de zeeman.

De exclave Musandan bij de Straat van Hormuz is met zijn fjord-achtige kustlijn ook erg interessant. Deze plek word dankzij deze kustlijn ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd. Het gebied heeft als gevolg van zijn goede ligging en economische potentieel een goed ontwikkelde infrastructuur. Het gebied is schaars bevolkt en bied ruige natuur. Het fjorden landschap kan verkend worden in een moderne boot of met een traditionele "Dhau".

Het grootste toeristische gebied is in het zuiden van het land, waar veel Arabieren in de zomer komen genieten van de uit te houden temperaturen. Het kustgebied staat onder invloed van de Indiase moesson en is al sinds de middeleeuwen een plek waar onder andere mirre en Olibanum verhandeld worden. De havenstad Salalah waar ook het graf van de koningin van Sheba te vinden is, is door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet.

De belangrijkste bestemmingen in Oman

De hoofdstad Masqat heeft 30.000 inwoners, maar met alle omliggende dorpen meegerekend zijn het er zo'n 640.000. De stad is beschermd door de omliggende bergen, en is erg belangrijk voor zowel de oliehandel als de handel in Olibanum, welke beschouwd word als de beste in de wereld. Er zijn maar weinig gebouwen die nog getuigen van het koloniale verleden, hieronder vallen bijvoorbeeld de goed bewaard gebleven forten van Mirani en Jalali uit de 16de eeuw.

Plaatsen die interessant zijn, zijn de Sultan Qaboos Moskee, de Ali moskee, het paleis van de sultan en de droom stranden van Qurum, Bandar Al-Jissah en Yeti. Zij die op zoek naar de magie van "1001 nachten" zijn beter af in het naburige Matrah. Dit is waar de levendige oosterse markten in geuren en kleuren kunnen worden aangetroffen.

In het binnenland op weg naar de stad Nizwa, word men geconfronteerd met een adembenemend landschap, namelijk de Rub-Al-Chali woestijn, waar nauwelijks ooit een mens komt. Al sinds de middeleeuwen is in tegenstelling tot de wereldstad Masqat, Nizwa de geheime hoofdstad van Oman, en de oude stad heeft een enorm fort dat destijds is gebouwd om de Portugezen te bestrijden. Enkel de minaretten en de gouden koepel van de Jamia Masjid komen boven het fort uit. Nizwa staat ook bekend om haar vakmanschap met edelmetaal, speciaal met zilver en goud, dat men hier voor een fractie van de prijs in Europa aan kan schaffen.

Ook noemenswaardig is de Oase Bahla, ten westen van Nizwa, omdat hier het klei fort Hisn-Tamah staat. Het fort staat op Unesco's werelderfgoedlijst en is het grootste in het sultanaat, met 132 torens en 14 poorten.