Vluchten naar Cyprus

Cyprus reistips

Wat wacht op je in Cyprus

Cyprus is het meest oostelijke eiland in de Middelandse Zee. Het eiland is onderverdeeld in het Griekssprekende zuiden en het Turkse noorden, waarbij het Turkse gedeelte internationaal enkel door Turkije wordt erkend.

Cyprus wordt doorsneden door twee gebergtes: de van de kust vertrekkende Pentadaktylos in het noorden en de vulkanische en bosrijke Troödos in het centrum en het zuidwesten van het eiland. In het laatstgenoemde bevindt zich tevens de hoogste top van het eiland, de Olympos met 1952 m. Tussen deze bergketens ligt de vruchtbare Messaoria-vlakte, met de hoofdstad Nicosia in het centrum.

De belangrijkste bestemmingen in Cyprus

Op Cyprus bevinden zich internationale luchthavens in Paphos en Larnaca. In Noord-Cyprus is er deze van Ercan, waarop men enkel vliegt vanuit Turkije. Er zijn tevens bootverbindingen naar Kyrenia vanuit de Turkse havens Mersin, Taşucu en Alanya.

Cyprus is enorm populair als bestemming voor strandvakanties. De grootste badplaats is Agia Napa in het oosten van het eiland. Het Nissi Beach daar geldt als het mooiste strand, maar ook deze van Protaras zijn schitterend. Verder vindt men in het gebied rond Paphos veel overblijfselen van antieke steden en plaatsen. Natuurliefhebbers van hun kant zullen ongetwijfeld in het Troödosgebergte en op het schiereiland Akamas met in het centrum Polis aan hun trekken komen.

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Het klimaat op Cyprus is mediterraan met een duidelijke continentale inslag: de zomers zijn er heet en droog, en regenbuien komen zelden voor. De winter daarentegen is eerder zacht en tevens regenachtig.

Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Cyprus reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal nog 3 maanden geldig na aankomst, volstaat.

In Cyprus is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Cyprus worden geen vaccinaties geadviseerd.

Bijzondere plekken in Cyprus

Nicosia, de hoofdstad van de Republiek Cyprus, ligt in het hart van het eiland en wordt sedert de burgeroorlog van 1974 in tweeën gedeeld door een versperring van barricades en prikkeldraad. Deze zogenaamde "Groene Lijn" scheidt het Griekse van het Turkse gedeelte en wordt bewaakt door VN-blauwhelmen. De luchthaven van de stad ligt in de door de VN gecontroleerde zone. 

Er een aantal bezienswaardigheden, zoals de vijf kilometer lange Venetiaanse stadsomwalling, het bevrijdingsmunument, de Johanneskathedraal, het Iconenmuseum in het Aartsbisschoppelijk Paleis en het Archeologisch Museum. Ook in het noordelijke stadsdeel valt er nog wat te zien, zoals de Arabahmet Moskee, de Selimiye Moskee, de Bibliotheek van Sultan Mahmut, het Plein van Atatürk en de oude karavanserai Büyük Han.

Andere interessante steden in het Griekse deel van het eiland zijn Limmasol, Larnaca, Paphos en Polis. In het Turkse deel dan weer zijn Famagusta en Kyrenia vermeldenswaard.

Topvliegroutes