idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Finland reistips

Wat wacht op je in Finland

De Republiek Finland grenst aan Rusland, Noorwegen en Zweden, en tevens aan de Botnische en Finse Golf. Het land wordt voor 10% ingenomen door meren en hun getal zou zelfs rond de 188.000 liggen.

Finland kan onderverdeeld worden in verschillende landschapsgebieden: de zuidelijke kuststreek tussen Hamina en Turku, de Botnische kuststreek tussen Turku en Vaasa, de Finse merenvlakte, de centrale Finse heuvels ten oosten van Oulu en het Finse deel van Lapland.

Het klimaat in Finland is koud maar bestendig en is door de nabijheid van de Golfstroom nog tamelijk mild voor de breedtegraad waarop het zich bevindt. Daarbij is er wel een klein verschil tussen het westen en oosten van het land. Op de eilanden van Åland zijn de zomers kouder en de winters zachter dan op het vasteland. Åland is met zo’n 1900 zonne-uren ook de zonnigste regio van Scandinavië.

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Einde juni, begin juli verschijnt door de hoge breedtegraad van Finland de middernachtzon ten noorden van de poolcirkel. Maar ook in het zuiden van het land wordt het gedurende deze periode van het jaar nooit echt donker. De poolnacht (kaamos) is het tegenovergestelde van de middernachtzon; in deze nacht - op 21 december - verschijnt de zon niet aan de poolcirkel (bij de streek van Rovaniemi) en ook meer naar het zuiden is de zon slechts voor een paar uur zichtbaar.

Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Finland reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

In Finland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Finland worden geen vaccinaties geadviseerd.

De belangrijkste bestemmingen in Finland

De grootste luchthaven van het land is Helsinki-Vantaa op vijftien kilometer ten noorden van de hoofdstad. De tweede grootste is deze van Oulu.

Belangrijke havens liggen in de steden Hamina, Helsinki, Kokkola, Kotka, Loviisa, Oulu, Pori, Rauma, Turku, Uusikaupunki en Varkaus.

Sinds 1812 is Helsinki de hoofdstad van Finland. De domkerk en het stadsgedeelte daaromheen werd door Carl Ludwig Engel ontworpen en voltooid in 1852; het geldt nu als de belangrijkste trekpleister van de stad. Het centrum van Helsinki ligt op een schiereiland aan het einde van een belangrijke hoofdweg, de Mannerheimintie (Mansku). De winkelstraten Aleksanterinkatu (Aleksi) en Esplanadi (Espa) zijn verbonden met het Senaatsplein in het historische centrum.

Saariselkä en Levi zijn de bekendste wintersportgebieden in Noord-Lapland. Een populaire wintersport in Finland is ijshockey, maar ook schaatsen en ijsvissen (pilkkiminen) zijn zeer goed mogelijk op de talloze meren die in de winter dichtgevroren zijn.

Finland heeft tevens een groot aantal nationale parken die toegankelijk zijn voor bezoekers. De infrastructuur is doorgaans degelijk uitgebouwd met goed aangeduide wandelpaden en informatiepanelen, kampeerplaatsen en schuilhutten.

Aan de zuid- en westkust zijn er verscheidene zandstranden, waarvan het mooiste ongetwijfeld het kilometerlange Yyteri bij de stad Pori is, maar ook de stranden bij Kalajoki zijn erg geliefd.