Vluchten naar Montenegro

Montenegro reistips

Wat wacht op je in Montenegro

Montenegro is een Balkanstaat in het zuidoosten van Europa die grenst aan Kroatië, Bosnië, Servië, Albanië en aan de Adriatische Zee. Het is een dunbevolkt, bergachtig land met een door baaien getekende kustlijn. In Montenegro ligt ook het Nationale Park Durmitor dat sedert 1980 tot het wereldnatuurerfgoed behoort.

Op het vlak van natuurlijke schoonheid is het Nationale Park Biogradska Gora ongetwijfeld een aanrader. Het is een eeuwenoud en haast ongerept woud dat in verbinding staat met een ander park, Lovcen, door de river de Tara en het gelijknamige ravijn. Het Tararavijn is na de Grand Canyon de tweede grootste natuurlijke kloof ter wereld met een lengte van 80 km en een diepte van 1300 m; het uitzicht is hier dan ook adembenemend.

Aan de kust is het Montenegrijnse klimaat subtropisch met warme zomers en zachte winters, landinwaarts en in de bergen heerst daarentegen een submediterraan klimaat met hete zomers en koude winters.

Bijzondere plekken in Montenegro

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro, ligt in het gebergte en is het culturele en economische centrum van het land. Bezienswaardigheden zijn de tiende-eeuwse Georgskerk, de Klokketoren, de Oude Brug, de Citadel, haar vele Ottomaanse moskeeën en de net buiten de stad gelegen archeologische site van de Romeinse stad Dioclea.

Montenegro heeft op verschillende plekken betoverende landschappen te bieden. Zo wordt bijvoorbeeld de baai van Kotor gekenmerkt door een prachtige natuurlijke omgeving die wat weg heeft van een fjord. In de mooie kuststeden Kotor, Perast en Budva kan men genieten van het strand of de oude stadsomwallingen, kloosters en kerken bezichtigen.

In Perast vindt men bijvoorbeeld twee kunstmatige eilanden met daarop een katholiek klooster en een orthodoxe kerk. Kotor wordt gekenmerkt door de Venetiaanse vestingswallen die sedert 1979 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst werden toegevoegd. Daarbij zijn er nog enkele torens, zoals de stadstoren van 1602, alsook de kasteelruïne van Sint-Ivan.

Budva tenslotte is bijzonder levendig en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. Het heeft prachtige stranden, een beschermd oud stadsgedeelte en een bruisend nachtleven. Andere grote steden in Montenegro zijn Bijelo Polje, Bar, Cetinje en Tivat.

Topvliegroutes