Vluchten naar Roemenië

Roemenië reistips

Wat wacht op je in Roemenië

Roemenië ligt aan de Zwarte Zee en grenst aan Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. Het is opgedeeld in veertig districten en een aantal administratieve eenheden: Walachije, de Banaat, Transsylvanië (Apuseni en Valea Hartibaciului), de Donaudelta, de Karpaten en Moldavië.

Geografisch is het een interessant land: in het midden ligt het Zevenbergs of Transsylvaans Hoogland, dat bijna volledig omringd wordt door de Karpaten. In het zuidwesten ligt de Banaat en in het westen daarvan de Banater Vlakte die aansluit bij de Pannonische Vlakte. Het zuiden wordt dan weer getekend door het vlakke Walachije dat doorkruist wordt door de Donau, terwijl in het oosten de uitlopers van de oostelijke Karpaten naar het hoogland van de Moldau leiden.

De Tisza, de Mureş, de Siret, de Prut en de Donau kunnen tot Roemenië’s bevaarbare rivieren worden gerekend; boottochten op de Donau en vooral op haar delta zijn bij toeristen erg geliefd.

Klimaat, reisdocumenten en gezondheid

Het land wordt overwegend gekenmerkt door een gematigd landklimaat, met koude winters en warme, dikwijls zelfs hete zomers. De streek rondom de Zwarte Zee neigt in de zomer evenwel meer naar een mediterraan klimaat.

Nederlanders die voor zaken en toerisme naar Roemenië reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen.

Een vaccinatie tegen de infectieziekten difterie, tetanus, polio, Hepatitis A en Hepatitis B wordt aanbevolen.

De belangrijkste bestemmingen in Roemenië

Het land beschikt over een aantal internationale luchthavens die te vinden zijn nabij Boekarest (Henri Coanda en Baneasa), Sibiu, Constanţa (Mihail Kogalniceanu), Cluj-NapocaTimişoaraSuceava en Tirgu Mures.

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en meteen ook het politieke, economische en culturele centrum van de staat. Er zijn een universiteit en verschillende andere onderwijsinstellingen, verschillende theaters, musea en andere culturele instituten. Toeristische attracties die het vermelden waard zijn, zijn het Paleis van de Patriarch en de omliggende gebouwen, het imposante parlementsgebouw, Parcul Cismigiu, het Nationaal Theater, de Arcul de Triumf of triomfboog en het Koninklijk Paleis van Boekarest (Palatul Regal).

Andere interessante steden zijn Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Oradea, Bacău, Sibiu, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara en Sighişoara.