idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Verenigde Arabische Emiraten reistips

Wat wacht op je in de Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten, kortweg de VAE, werden in 1971 door een federatie van zeven sheikdommen opgericht en liggen in het Midden-Oosten op het Arabisch Schiereiland. De VAE grenzen aan Saoedi-Arabië, het Sultanaat Oman en Qatar. Verder behoren tot de VAE nog circa 200 eilanden gelegen in de Perzische Golf, waarvan ir Bani Yas, Abu al-Abiad, Dalma, al-Jasat, Sir Abu Nuair, al-Karmain, Abu Musa en Sirri de grootste zijn.

Landschappelijk worden de VAE door de droge zandwoestijn Rub al Khali beheersd, die circa 70% van het gehele staatsterritorium inneemt en bij de kust overgaat in een rots- en grindwoestijn, die hoofdzakelijk gekenmerkt wordt door zoutmoerassen en waar, afgezien van de woestijnoases, tevens de meeste mensen in de afzonderlijke Emiraten wonen.

In het oosten strekt zich het Hajargebergte uit, waar zich tevens de hoogste punten van het land bevinden, terwijl de rest van het land amper 100 meter boven zeeniveau ligt. Het Hajargebergte is tevens door zijn overvloed aan grond- en oppervlaktewater in de rivierbeddingen de levensader van de gehele regio en in het hele land bekend vanwege zijn groene berglandschappen aan de noordoostelijke kant.

Het land biedt een veelvoud aan activiteiten en diverse recreatiemogelijkheden. Men kan bijvoorbeeld op één dag een jeepsafari door de woestijn, een verkoeling in glashelder water en een partijtje golf ideaal met elkaar combineren. Dubai is vooral bekend geworden als de ultieme consumptiemekka in de woestijn, aangezien overal fonkelende en belastingvrije winkelcentra bezoekers tot shoppen uitnodigen. De moeite waard zijn vooral de veelvuldige souqs die de bekoringen van de Oriënt aanbieden en waar men bij een bezoek het rituele afdingen op de al zeer voordelige waren kan oefenen.

Beste reistijd en de belangrijkste bestemmingen

De VAE behoren tot de meest hete gebieden ter wereld, regen valt alleen een enkele keer in de winter en het hele jaar door heerst er een droog tropenklimaat, dat nabij de kust toenemend vochtiger wordt en bij ongunstige windomstandigheden nagenoeg 100% bereiken kan.

De maximum dagtemperatuur heeft tussen november en april een gemiddelde waarde van 26° C en deze tijd is het meest draaglijk voor een bezoek, aangezien in de zomermaanden de temperatuur boven de 45° C stijgen kan.

De Emiraten zijn dankzij de gunstig geprijsde brandstoffen een zeer belangrijke hub voor vele airlines onderweg naar het Verre Oosten of Australië-Oceanië. Derhalve is het het niet al te moeilijk een voordelige vlucht van alle belangrijke Europese luchthavens naar Dubai (DXB), Abu Dhabi (AUH) of Sharjah (SJH) te vinden. KLM vliegt bijvoorbeeld meerdere keren per week non-stop van Amsterdam-Schiphol naar Dubai en Abu Dhabi.

Voor reizigers die vanaf Dubai of Abu Dhabi een aansluitende binnenlandse vlucht nodig hebben, wordt aanbevolen bij de nationale luchtvaartmaatschappij Emirates (EK) te boeken, aangezien zij alle verdere binnenlandse vluchten aanbiedt, bijvoorbeeld naar Fujeirah (FJR) of Ras al-Khaimai (RKT).

Visum, gezondheid en vaccinaties

Een paspoort is verplicht en deze moet na verblijf nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het visum voor de VAE wordt direct bij aankomst op de luchthaven afgegeven. Voor reizigers met kinderen wordt aanbevolen een eigen kinderreispas met pasfoto mee te nemen. Kinderen tot 16 jaar mogen tevens in het paspoort van de ouders meereizen. Men moet er in ieder geval op letten dat het paspoort geen Israelische aantekening of stempel bevat, aangezien de toegang anders geweigerd kan worden.

Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen. Verder bestaat er het gehele jaar door een malaria risico. De medische voorzieningen zijn in alle grote steden zeer goed. Tevens spreken vele artsen Engels of Duits. Een eigen reisapotheek en genoeg drinkwater zijn echter in afgelegen woestijngebieden beslist noodzakelijk.

Het afsluiten van een wereldwijd geldige reis- en ziekteverzekering wordt algemeen aanbevolen. Het leidingwater kan in alle grote steden gedronken worden, elders, vooral in het binnenland, moet het eerst gefilterd worden. Verder is het verstandig om fruit eerst te schillen en groente vooraf te koken, aangezien er anders een infectiegevaar bestaat, alsook een kleine reisapotheek mee te nemen.

Bijzondere plekken in de VAE

Abu Dhabi is met circa 2,3 miljoen inwoners het grootste en rijkste emiraat van de totale VAE en heeft dankzij de olie-boom uitstekende wegen, luchthavens en golfbanen. Karakteristiek voor Abu Dhabi is vooral de extravagante architectuur, die weliswaar tot de modernste ter wereld behoort maar nog altijd een paar overblijfselen uit de geschiedenis aantoont.

Het supermoderne en chique emiraat Dubai heeft in de gehele agglomeratie circa 3,3 miljoen inwoners en heeft zich in de laatste drie decennia snel ontwikkeld. De stad zelf is het pronkstuk van de VAE en geldt vanwege de zeer levendige en kosmopolitische atmosfeer als een zeer goede reis- en stop-over bestemming voor vele zakenreizigers en toeristen onderweg naar het Verre Oosten.

Wereldwijde bekendheid verkreeg Dubai de laatste jaren door de talrijke bouwprojecten, vooral door de kunstmatig aangelegde eilanden van Palm Island, Dubai-Island en de Dubai-Waterwold, een water- en recreatiepark. Andere attracties van Dubai zijn de in 2005 voltooide, grootste skihal ter wereld alsook het luxe Burj al-Arab, het enige 7-sterren hotel ter wereld.

Bezienswaardig in Sharjah is vooral de Heritage Area, waarin nog enkele bouwwerken in Islamitische stijl en in goede staat van onderhoud te bezichtigen zijn. Een pronkstuk van Sharjah zijn de talrijke aangelegde groenvoorzieningen die de gehele dag vrij toegankelijk zijn. Sharjah is tevens bekend door haar prachtige natuurstranden, die vooral bij duikers zeer geliefd zijn. Vooral de gouden zandstranden aan de oostkust behoren tot de mooiste van de VAE en zijn voorzien van uitstekende watersportmogelijkheden.