idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Grenada reistips

Wat wacht op je in Grenada

Grenada is een eiland van vulkanische oorsprong in het uiterste zuidoosten van de Kleine Antillen in de Caraïben, voor de Venezolaanse kust. Haar staatsgebied omvat ook de vulkanische eilandjes Carriacou en Petit Martinique. Het maakt tevens deel uit van het Britse Commonwealth. Tot nog toe is het kleine landje toeristisch weinig gekend.

Door de vruchtbare, vulkanische bodem kan op Grenada muskaatnoot, kaneel, gember en kruidnagel geteeld worden en het wordt dan ook wel eens het kruideneiland genoemd. Typerend voor het landschap zijn de bergen die het panorama domineren. De lager liggende heuvels en heuvelruggen zijn bedekt met een dichtbegroeid oerwoud. De gespleten kustvlakte met bedekte inhammen en lange zandstranden. Het hoogste punt van het land is de 839 meter hoge Mount St. Catherine.

De belangrijkste bestemmingen in Grenada

Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Amsterdam of Brussel naar Grenada; men zal steeds een of meerdere overstappen moeten incalculeren. Vanuit Frankfurt (FRA) is het met Condor mogelijk om naar Grenada te reizen ofwel via Londen met British Airways (BA) of Manchester met Virgin Atlantic (VS). Al deze maatschappijen vliegen naar de internationale luchthaven Point Salines (GND), die ongeveer tien kilometer van de hoofdstad St. George ligt. Buiten St. George zijn St. Andrew, St. David, St. Patrick, St. John en St. Mark andere grote steden in Grenada.

De hoofdstad St. George is schitterend gelegen op een van de heuvelruggen langs een inham. Dankzij deze locatie en dankzij de oude, koloniale architectuur kan de stad gerekend worden bij de mooiste steden in de Caraïben. Het Fort George dat op een heuvel werd gebouwd is zeker de moeite van een bezoek waard: men krijgt er een schitterend uitzicht over de rode daken en witte en pastelkleurige huizen op de heuvelrug van de baai. De Bay Gardens, een botanische tuin in de oostelijke randstad met een keur aan kruiden en planten op een relatief klein gebied met vruchtbare vulkanische bodem is ook erg mooi.

Daarnaast kan men tevens van de natuurlijke rijkdom van Grenada genieten in het Grand Etang National Park dat de diversiteit van het regenwoud en een op 530 meter hoogte gelegen kratermeer beschermt. Er is een uitgebreide keuze aan wandelpaden met adembenemende watervallen, torenhoge bamboegewassen en reusachtige varens. Het park is ook de thuis van de langstaartige monameerkatten, die vanuit West-Afrika op het eiland zijn terechtgekomen via de slaventransporten.

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Het klimaat op Grenada is het hele jaar door zacht en wisselvallig. Gedurende het regenseizoen van juni tot november kunnen de buien erg hevig zijn maar duren nooit erg lang. Grenada ligt tevens in een orkaangebied; tijdens het regenseizoen kunnen aanzienlijke verwoestingen worden aangericht. De beste periode om het eiland te bezoeken is tussen januari en mei wanner het weer draagbaar is en constanter, met een lagere luchtvochtigheidsgraad en verfrissende passaatwinden.

Algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, tyfus, polio, difterie en tetanus aanbevolen. Insectenwerende middelen of kledij kunnen ook nodig zijn. De medische zorg op het eiland is goed, maar een extra ziekte- en repatriëringverzekering kan nooit kwaad.

Voor Grenada hebben Nederlandse en Belgische reizigers een paspoort nodig dat nog ten minste zes maanden vanaf de datum van aankomst geldig is. Een visum hoeft dan weer niet.

Bezienswaardigheden op Grenada

De belangrijkste reden van de populariteit van de archipel zijn natuurlijk de stranden: er zijn er vijfenveertig op de drie eilanden die alle vrij toegankelijk zijn. Vooral de paradijselijke koraalriffen waarbij heel wat scheepswrakken liggen, zorgden er voor dat het meest zuidelijke der Caribische eilanden een van de meest bezochte duik- en snorkelgebieden ter wereld werd. Verschillende gewaardeerde duikscholen bieden op Grenada cursussen voor beginners aan, alsook opwindende excursies voor de meer ervaren duiker.

De mooiste en bekendste zone is te vinden aan de rustige westkust, waar het water over het algemeen erg kalm is. In het bijzonder Grand Anse Bay ten zuiden van St. George is erg geliefd; hier zijn ook zowat alle hotels van het eiland gelegen. De prachtige koraalriffen voor dit drie kilometer lange strand zijn bezaaid met zeldzame, zwarte koralen en zeeanemonen die zich ook op verschillende scheepswrakken hebben vastgezet en deze aldus veranderden in riffen. Zij die op zoek zijn naar rust en verpozing, en snakken naar een strand voor zichzelf kunnen naar Morne Rouge trekken, de tegenoverliggende baai die bereikbaar is met een pendelboot.

Het nabijgelegen eiland Carricou is evenwel het luisterrijkste duikgebied van de hele regio. Carricou is vlakker en niet zo druk als Grenada zelf en biedt de bezoeker een keuze aan prachtige, verlaten stranden die vanuit St. George of vanuit de luchthaven te Point Salines bereikbaar zijn per boot. In de taal van de Caraïben betekent carricou zoveel als “het eiland der riffen”, en aan de noordwestelijke kust en aan haar atollen wat verder van de kust liggen inderdaad de meest diverse koraalriffen die garant staan voor schitterende duikervaringen.

Topvliegroutes