idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Guatemala reistips

Wat wacht op je in Guatemala

De republiek Guatemala is een land in centraal Amerika dat grens aan Honduras, El Salvador, Mexico, Belize en een kleine strook kust aan de golf van Honduras.

Guatemala kan opgedeeld worden in 3 klimatologische en geografische zones. De noord-oostelijke laaglanden van El Peten, dat maar dunbevolkt is wegens de dichte tropische regenwouden. De centrale hooglanden, met vulkanen tot 4200 meter, waar een mild klimaat heerst. Tot slot de vruchtbare laaggelegen kuststreek, met een vochtig tropisch klimaat.

De toeristen-magneet in Guatemala is zonder twijfel Tikal. Deze antieke Maya stad is Guatemala's meest beroemde culturele erfgoed en ligt in het regenwoud genaamd El Peten, in het noorden van het land. Vandaag de dag is Tikal de meest onderzochte van alle Maya steden. Talloze ruïnes zijn blootgelegd sinds Tikal werd ontdekt in 1956.

De vele tempels, paleizen en terassen getuigen van de voormalige grootsheid van deze stad.De hoogste piramide van de Maya cultuur met een hoogte van 65 meter ligt in deze stad. De enige manier om bij Tikal te komen is via het nabij gelegen dorpje Flores. Een bezoekje zou minstens een paar dagen moeten duren om het gebied goed te kunnen verkennen.

Wat zeker aan te raden is is een bezoek aan Tikal met volle maan. Andere belangrijke Maya plekken in de buurt van El Peten zijn Aguateca, Cival, Dos Pilas, El Mirador, La Corona en Nakbé.

Aankomst en Hoofdstad

Vanuit Europa is Guatemala City (GUA) enkel te bereiken met een tussenstop. De beste verbindingen gaan via Iberia (IB) vanaf Madrid (MAD) naar Guatemala City in samenwerking met Mexicana de Aviacion (MX). Er zijn verschillende andere luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa (LH), Austrian Airlines (OS) en Swiss Air (LX) die in samenwerking met Aeromexico (AM) Mexican (MX), Continental Airlines (CO) of American Airlines (AA) op Guatemala City vliegen.

De Hoofdstad Guatemala city heeft een onofficiele bevolking van 5 miljoen inwoners. De Maya's woonden hier al 2000 jaar geleden en noemden de stad toen Kaminalyuhu. De Maya ruines zijn nog altijd te bezichtigen in een park in het stadscentrum. Nadat de koloniale hoofdstad Antiqua-Guatemala in 1773 verwoest werd door een aardbeving, hebben de Spaanse veroveraars in 1775 besloten om op de plek van Kaminalyuhu te beginnen met de bouw van een nieuwe hoofdstad.

Interessante plekken in de stad zijn de musea Ixchell en Popol met verbazingwekkende schatten van oeroude inheemse culturen, de pre Colombiaanse Maya ruïnes van Kaminalyuhu en de 75meter hoge Torre de Reformador wat oorspronkelijk bedoelt was als een kopie van de Eiffeltoren. Wat men ook niet mag missen is het archeologische etnologische museum, waar nog overblijfselen te vinden zijn van de Mayaso en een schaalmodel van Tikal, dat bezoekers een bijzonder duidelijk beeld geeft van hoe deze plek er ooit uitzag.

Visum, gezondheid en inentingen

Over het algemeen dient het paspoort vanaf het moment van aankomst nog 6 maanden geldig te zijn. Men heeft voor reizen van kortere duur dan 90 dagen geen visum nodig, voor meer informatie verwijzen wij u door naar de ambassade van Guatemala. u kunt ook eens kijken op de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl

Voor Guatemala word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is het hele jaar door een risico op malaria.

De medische zorg is goed in de grotere steden en toeristencentra. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Interessante plekken in Guatemala

De stad Antiqua is in 1543 gesticht door de Spaanse conquistadores, en was de hoofdstad van de Spaanse koloniën, tot dat de stad gedeeltelijk verwoest werd door een aardbeving in 1773.Ondanks het feit dat de effecten van deze aardbeving nog altijd te zien zijn heeft de stad een bijzondere pittoreske koloniale flair en prachtige architectuur, en staat daarom ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De drie vulkanen: Volcano de Aqua, Acetanango en Fuego zijn duidelijk zichtbaar vanuit de stad.

Als u de Maya ruïnes heeft gezien is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan het Lago de Atitlan. Dit meer werd in 1995 uitgeroepen tot Nationaal park en ligt tussen de drie vulkanen. Als resultaat van deze natuurlijke schoonheid is het gebied rond het meer goed ontwikkeld en zijn hier meerdere hotels en pensionnetjes te vinden die gerund worden door de inheemse bevolking

Guatemala staat ook bekend voor haar kleur volle inheemse markten die men elke dag, door het hele land heen kan bezoeken. De donderdag markt in het stadje Chichicastenango is bijzonder indrukwekkend. Dit is de grootste markt in Zuid Amerika en trekt toeristen zowel als kooplieden en plaatselijke bevolking.