idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Jamaica reistips

Wat wacht op je in Jamaica

Jamaica is het op twee na grootste eiland van de Antillen in de Caribische Zee en ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Cuba. De staat kan onderverdeeld worden in drie geografische gebieden, met name de Blue Mountains in het oosten - een bergketen met een lengte van om en bij de honderd kilometer -, het centrale gebergte en de kustvlaktes. De smalle zandstranden zijn hoofdzakelijk te vinden aan de meest westelijke punt en in het noordwesten van het eiland. De hoogste berg in Jamaica is de Blue Mountain Peak in het Blue Mountains John Crow National Park, met een hoogte van 2.255 meter.

Jamaica kent het hele jaar door een tropisch, vochtig en warm klimaat met slechts kleine temperatuurverschillen. Er is een regenseizoen tussen de maanden juli en oktober, met verschillen in de hoeveelheid neerslag al naargelang de hoogte. Wie naar het eiland wil reizen, dient best rekening te houden met de gevaarlijke orkanen die kunnen voorkomen van juni tot november en die soms erg grote schade kunnen aanrichten.

De belangrijkste bestemmingen in Jamaica

Naast de grootstedelijke regio van Kingston en het al genoemde Montego Bay zijn Spanish Town, Portmore, Mandeville, May Pen en Old Harbour andere grote Jamaicaanse steden.

Er is een degelijke verbinding vanuit Londen-Heathrow (LHR) of Londen-Gatwick met Kingston, bijvoorbeeld door British Airways (BA) of Virgin Atlantic. Ook Air Jamaica (JM) verzorgt dit traject en vliegt daarbij ook naar Montego Bay. Virgin Atlantic vertrekt van Londen-Gatwick. Lufthansa vertrekt dan weer vanuit Frankfurt (FRA) en maakt een tussenstop in Miami (MIA). Verder is er nog een goede verbinding tussen Parijs-Charles de Gaulle (CDG) en Montego Bay met American Airlines.

In Jamaica verzorgt onder meer de luchtvaartfirma TimAir prima binnenlandse vluchten van Kingston naar Monego Bay, Ochos Rios (OCJ) en Port Antonio (POT).

Reisdocumenten, gezondheid en inentingen

Voor Jamaica is geen visum vereist. Wel dienen zowel Nederlanders als Belgen een paspoort bij zich te hebben dat nog minstens zes maanden geldig is na het vertrek uit het land.

Een vaccinatie tegen hepatitis A alsook inentingen tegen polio, difterie, tetanus en gele koorts zijn aan te raden. Er is een risico op malaria en denguekoorts, die door muggen en insecten worden overgedragen. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink verder steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.

Enkel de faciliteiten van de privé-ziekenhuizen zijn van een aanvaardbare kwaliteit, maar deze zijn dan ook duur. Vergeet dus in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en vooraf een goede ziekte- en repatriëringverzekering af te sluiten.

Bezienswaardigheden in Jamaica

De hoofdstad Kingston en de omliggende agglomeratie situeren zich in het zuidoosten van het eiland en tellen zowat 1.250.000 inwoners, hetgeen ongeveer een kwart van de totale bevolking van Jamaica is. Bezienswaardigheden zijn de Britse, koloniale architectuur uit de achttiende eeuw, de grootste natuurlijke haven in de Caraïben en het bij toeristen geliefde Bob Marley Museum in Uptown Kingston. De stad Portmore ligt slechts enkele kilometers verderop en is bekend omwille van de enige paardenrenbaan van Jamaica die er ligt.

De mooiste stad en voornaamste bestemming voor de toeristen is Montego Bay in het noordwesten. Het is een van de modernste steden in de Caribische regio met een belangrijke luchthaven. De gelijknamige baai aan de monding van de rivier de Montego, haar drie prachtige stranden en de koraalriffen, de golfterreinen en jachthaven maken van Montego Bay een populaire vakantiebestemming, in het bijzonder van welgestelde Amerikanen gedurende het winterseizoen. Daarnaast zijn ook de stranden bij Doctor’s Cave en White Sands erg mooi en geliefd.

Voor liefhebbers van speleologie zijn de Green Grotto Cave en de Runaway Cave echte aanraders. In de Green Grotto Cave bevindt zich op veertig meter onder de grond een meertje. De Runaway Caves zijn dan weer makkelijk toegankelijk en met een gids kan men een deel van de tien kilometer lange gangen bewandelen en de op menselijke of dierlijke figuren gelijkende druipstenen bezichtigen.

De ware natuurliefhebbers dient zeker de Blue Mountains te bezoeken. Dit is niet alleen de plaats waar de beste koffie ter wereld wordt geteeld, maar ook een heuse Tuin van Eden. De paden zijn op sommige plekken behoorlijk steil, maar alle moeite wordt beloond door heldere stromen, watervallen, wilde mangobomen, koffieplantages en schitterende panorama’s op de groene toppen van dit tropische gebergte.

Een van Jamaica’s bekendste toeristische aantrekkingspolen is de Blue Lagoon, een ronde lagune die door het zonlicht schittert in verschillende tinten blauw en groen. In het Rockland Feeding Station kan men zeldzame vogelsoorten zoals de Jamaicaanse mango en de wimpelstaartkolibri observeren. Duik- en snorkelfanaten kunnen dan weer een trip naar het kleine Sunny Island niet aan zich voorbij laten gaan; het bestaat uit kalksteen van schelpen en wordt omgeven door een koraalrif. Erg populair maar dan ook onvergetelijk zijn de Dunns River Falls in Ochos Rios: een tweehonderd meter hoge waterval die zich in verschillende trappen naar onder in een baai stort.