Vluchten naar Mexico

Onze goedkoopste aanbiedingen voor vluchten naar Mexico

Hier kun je goedkope vluchten vergelijken naar Mexico voor enkele reizen of retourvluchten. De volgende aanbiedingen voor Mexico zijn de afgelopen dagen met onze vlucht-zoekopdracht gevonden. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van vluchtroute, datum en beschikbaarheid.

Mexico reistips

Mexico grenst in het noorden aan de Verenigde Staten en in het zuiden aan Belize en Guatemala. In het westen ligt de Grote Oceaan en in het oosten de Golf van Mexico en de Caribische Zee, twee kleinere zeegebieden van de Atlantische Oceaan.

Geografie; bergen en rivieren
Een groot deel van Mexico bestaat uit vlakke hooglanden met hogere stukken in het oosten en het westen. De relatief kleine bergen zijn erg gevarieerd van voorkomen. Zo is er in het oosten de Sierra Madre Oriental die bestaat uit parallelle en verticale Jura- en Krijtformaties. In het westen situeert zich de Sierra Madre Occidental. Vanaf de heuvelachtige laaglanden aan de kust geven beide de indruk hoge bergmuren te zijn.

Er zijn verschillende grote rivieren in Mexico, zoals de Rio Bravo aan de oostkust die in Mexico de Rio Grande del Norte wordt genoemd en een natuurlijke grens vormt met de Verenigde Staten. Andere stromen zijn de Panuco en de Grijalva op de vlaktes van Chiapas, en de Hondo op het schiereiland Yucatan. De Rio Grande de Santiago vertrekt dan weer uit het Chapalameer, dat het grootste meer is van het land.

De hoogste vulkanen van het land zijn de Citlaltépetl (die ook de Pico de Orizaba genoemd wordt en tegelijk met zijn 5.700 meter de hoogste berg in Mexico is), de momenteel actieve Popocatépetl met 5.452 meter en de Iztaccíhuatl (5.286 m).

Klimaat
Er zijn drie verschillende klimaatzones in Mexico. In de kustregio's, de laaglanden en op het schiereiland Yucatan heerst het hele jaar door een tropisch klimaat. De centrale hooglanden - gelegen op hoogtes tussen de 700 meter en 2.000 meter - worden gekenmerkt door een gematigd klimaat dat 's nachts relatief snel kan afkoelen, vooral op hoger gelegen delen. In de bergen, op hoogtes van meer dan 2.000 meter, is het weerbeeld het gehele jaar koeler; de maximumtemperaturen stijgen hier zelden boven de 15°C. Over het algemeen is Mexico het hele jaar door een ideale vakantiebestemming.

Bevolking
Mexico telt ruim 100 miljoen inwoners, waarvan zo'n 70% Mesties is, een vermenging tussen Europeanen en Indianen. 12% tot 30% is Indiaans en blanken maken circa 15% van de Mexicaanse bevolking uit. De overige paar procent zijn Afro-Mexicanen, Arabische Mexicanen en Aziaten.

Talen
De officiële taal van Mexico is het Spaans. In zakelijke kringen, toeristenresorts en de grotere steden gebruikt men tevens het Engels.

Religie
88% van de Mexicaanse bevoling is katholiek, maar daarnaast is er een groeiende protestantse minderheid van 8% en beschouwt 3% zichzelf als niet religieus. Vooral op het platteland is de invloed van de kerk nog erg groot.

Visum
Een visum is niet nodig voor Nederlandse en Belgische reizigers. Wel dienen toeristen uit beide landen een paspoort te hebben dat nog minstens zes maanden geldig is na vertrek uit het land.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A is verplicht en inentingen tegen polio, difterie, tetanus en gele koorts zijn aan te raden. Er bestaat een risico op malaria en denguekoorts, die door muggen en insecten worden overgedragen. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink verder steeds ontsmet water of water uit flessen, want afgezien van de grote hotels is het overal ondrinkbaar; zorg tevens voor zoutoplossingen tegen dehydratie.
In geval van nood biedt Mexico-City tevens gratis medische diensten aan (noodnummer: 57 68 14 60). In deze stad bevinden zich ook enkele degelijke ziekenhuizen. Vergeet in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en vooraf een goede ziekte- en repatriëringverzekering af te sluiten.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van het land is Mexico-City. Ze is gelegen op ongeveer 2.500 meter boven de zeespiegel, aan de voet van de met sneeuw bedekte vulkanen Popocatepetl en Iztaccihuatl. De stad werd gebouwd op de overblijfselen van de Aztekenvestiging Tenochtitlan en hoort momenteel bij de grootste steden ter wereld. Er zijn heel wat bezienswaardigheden waaronder inheemse en koloniale bouwwerken. De belangrijkste plek is de Zocalo, het oudste plein in Mexico-City waar ook het Nationaal Paleis ligt. Dit laatste werd opgetrokken in 1692 met brokstukken van de ruïne het Paleis van Montezuma. Het Plaza de las Tres Cultures in de buurt van de Zocalo is ook bijzonder mooi - het verenigt zoals de naam het al aangeeft de drie culturen die de geschiedenis van Mexico bepaald hebben in een unieke atmosfeer, met monumenten van de Azteken, barokke, koloniale gebouwen en moderne architectuur uit de twintigste eeuw. Vermeldenswaard is ook het festival ter ere van de nationale patroonheilige Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe dat jaarlijks op 12 december plaatsvindt in de Basilica de Nuestra en miljoenen vierders samenbrengt.

Mexico is verder een kleurrijke en gevarieerde bestemming waar de bezoeker kan genieten van een strandvakantie of de natuurlijke rijkdom of de archeologische schatten kan gaan verkennen. Schilderachtige berglandschappen, verlaten woestijnen, schitterende stranden en prachtige, koloniale steden met verschillende inheemse monumenten zorgen voor een onvergetelijke trip.

Het noorden van Mexico bestaat voor het grootste deel uit woestijnlandschappen, met daarbij het schiereiland Baja California. Het voorland is makkelijk bereikbaar via de grensstad Tijuana en is met de schijnbaar eindeloos lange stranden en uitstekende watersportmogelijkheden vooral een paradijs voor hengelaars en strandliefhebbers.

In de Mexicaanse hooglanden is de stad Teotihuacán intrigerend. De "stad van de goden" ligt ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Mexico-City en is een van de belangrijkste archeologische sites in het land. Bekend zijn de zonne- en maanpiramide en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc. Teotihuacán werd gebouwd in de zesde eeuw en moet een van de eerste hoofdsteden van de vroegste, Mexicaanse beschavingen geweest zijn. Op haar hoogtepunt moet de stad ongeveer 200.000 inwoners geteld hebben en deze indrukwekkende restanten zijn een bewijs van haar belang in die periode.

Ten zuiden van het hoogplateau van Mexico-city begint het tropische gebied met groene, dicht begroeide wouden en betoverende, koloniale plaatsjes. Onder meer Oaxaca de Juárez - de grootste stad in deze regio - is een bezoek waard: ze is bekend voor haar schatten aan cultureel erfgoed en omwille van de nabijgelegen oude Zapotekenhoofdstad Monte Albán. Verder zijn de zeventiende-eeuwse kerken en het archeologisch museum met haar collectie aan kunstvoorwerpen van de Zapoteken en Mixteken van de site Monte Albán bijzonder mooi om zien.

Ook Mitla is een aanrader. De plek ligt op veertig kilometer van Oaxaca en was zo'n duizend jaar geleden een bestuurlijk en administratief centrum van de Zapoteken. Men vindt er geen mythologische symboliek, figuratieve voorstelligen of afgebeelde menselijke figuren, maar uitsluitend geometrische vormen. De facades van de gebouwen met hun gebeeldhouwde ornamenten, reliëfs en mozaïeken zijn niet alleen uniek van vormgeving maar daarbij ook nog zeer goed bewaard.

Het schiereiland Yucatan biedt verder een droomvakantieplek in het zuidwesten bij de grens met Belize. In de streek rond Cancún met haar goed uitgebouwde toeristische centra bevinden zich nog grote tempels, piramides en ruïnes van steden van de Maya-beschaving. Een strandvakantie kan hier dus makkelijk gecombineerd worden met een flinke brok cultuur - de mooiste opgravingsites van heel Mexico zijn hier immers te vinden. Goed onderhouden en gerestaureerde sites zijn deze te Uxmal, Chichen-Itza, Palenque en Tulum. Laatstgenoemde is gelegen op 130 kilometer ten zuiden van Cancún en is de enige vlak aan de zee; het biedt dan ook prachtige gezichten op de turkooise wateren van de Caribische Zee met daarbij dit uniek cultureel-historisch bezit.

De bekendste stranden zijn ongetwijfeld deze van Acapulco aan de baai van de Golf van Mexico. De stad en haar stranden strekken zich uit over een afstand van zestien kilometer en beschikken over zeer goede ontspannings- en watersportfaciliteiten. Achter Acapulco liggen de majestatische bergen van de Sierra Madre, waarvan men schitterende panorama's heeft over de Baai van Acapulco en de Atlantische Oceaan.

Een hoogtepunt op een trip naar Mexico kan een reis met de spectaculaire "Chihuahua al Pacifico"-spoorlijn zijn, die de steden Los Mochis in de tropische laaglanden en Chihuahua in de bergketen van de Sierra Madre met elkaar verbindt. De gehele tocht duurt veertien uur en is zonder twijfel een van de mooiste treinritten ter wereld. De trein passeert onder meer de Copper Canyon die bij de grootste kloven in Noord-Amerika hoort. De constructie van de gehele spoorlijn nam meer dan tachtig jaar in beslag en was een technisch hoogstandje met maar liefst 89 tunnels en 39 bruggen.

Enkele andere grote steden in Mexico zijn naast Mexico-City onder meer Ecatepec de Morelos, Guadalajara, Puebla, Juárez, Tijuana, Nezahualcóyotl, Monterrey en León.

Verbindingen
Er zijn verschillende internationale luchthavens in Mexico en het land is dan ook uitermate goed bereikbaar. Belangrijke luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa (LH), Iberia (IB) en British Airways (BA) vliegen bijvoorbeeld naar Benito Juarez (MEX) dat dertien kilometer zuidelijker van de hoofdstad ligt. Heel wat firma's vliegen daarnaast ook naar Monterrey (MTY) of naar Guadalajara (GDL). Daarnaast worden ook veel chartervluchten ingelegd naar Cancun (CUN). Mexicana (MX) en Aeroméxico (AM) zijn zeker eerste keus wat betreft binnenlandse vluchten aangezien het netwerk van beide erg goed is uitgewerkt en het hele land omvat. In het land zelf zijn ook nog talloze, regionale luchtvaartfirma's actief.

Wat is de beste tijd om Mexico te bezoeken?

Hoewel het weer in Mexico het hele jaar door tropisch mooi is, is de periode van november tot april toch wat aangenamer. Dit is namelijk het droge seizoen en tevens het hoogseizoen voor toerisme in het land van taco’s, tequila en mariachi's. Tussen mei en augustus kan het iets vaker regenen in de meeste Mexicaanse steden. De prijzen voor accommodatie, transport en bezienswaardigheden zijn in deze periode een stukje voordeliger. In september en oktober valt de meeste regen, maar meestal pas in de middaguren.

Bijzondere plekken in Mexico

Op het schiereiland Yucatán vind je ruïnes van de wereldberoemde Mayastad Cobá, het tempelcomplex van Uxmal en de tempelpiramide Nohoch-Mul met zijn honderd treden. Het Plaza de la Constitución is een uiterst bezienswaardig plein in het historisch centrum van Mexico City. Andere mooie plekken in Mexico zijn de snorkelriffen van Cozumel, het National Marine Park van Cancun, de legendarische La Quebrada klif in Acapulco en de levendige Malecon promenade van Peurto Vallarta.