Vluchten naar Noorwegen

Noorwegen reistips

Wat wacht op je in Noorwegen

Het Koninkrijk Noorwegen behoort tot Scandinavië en is gelegen op een reusachtig schiereiland. Het ligt tegen Zweden, Finland en Rusland. De economische zone van het land grenst tevens aan Denemarken en Schotland. De overzeese gebieden van Spitsbergen (Svalbard) en Jan Mayen in de Noordelijke IJszee, Bouvet in de Zuidelijke IJszee en Peter I-eiland en Dronning Maud Land bij Antarctica horen ook bij het land. Noorwegen wordt daarbij omgeven door circa 15.000 eilanden, waarvan de bekendste eilandengroep de Lofoten is.

Noorwegen staat vooral bekend om haar verscheiden en prachtige natuur. Haar vele fjorden op de westelijke kusten strekken zich ver landinwaarts en zijn omgeven door hoge bergen. In vele onbewoonde gebieden zijn nationale parken ingericht die verregaand beschermd zijn door de wet. Geografisch gezien wordt Noorwegen gekenmerkt door gebergtes en slechts weinig plateaus; de zogenaamde fjells. Zesentwintig toppen reiken hoger dan 2300 m. De Galdhøpiggen is de hoogste berg met 2469 m en ligt in het gebergte de Jotunheimen. De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa.

Klimaat en verbindingen

Het Scandinavisch Gebergte scheidt de smalle kuststrook in het westen van het landklimaat in het oosten. Dankzij de Golfstroom kent de westkust een erg zacht klimaat zodat ze ook in de winter ijsvrij blijft.

Wintersporten zijn vanzelfsprekend erg populair in Noorwegen, vooral skiën, snowboarden en langlaufen. In de zomer kan men er naar hartelust wandelen en fietsen of mountainbiken. Wie avontuurlijk is aangelegd, kan gaan kajakken, raften, aan paragliding doen of aan speleologie.

De belangrijkste luchthaven in Noorwegen is Oslo Gadermoen. Torp ligt dan weer 110 km ten zuiden van de stad. Andere internationale luchthavens bevinden zich in BergenStavangerTromsö en Trondheim.

Vanuit Oslo zijn er ferrydiensten naar Kiel, Hirtshals, Frederikshavn, Kopenhagen en Helsingborg. Naast Oslo zijn andere belangrijke havens deze van Borg Havn, Bergen, Mo i Rana, Molde, Mongstad, Narvik en Sture.

Bezienswaardigheden in Noorwegen

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Deze meer dan duizend jaar oude stad werd gesticht door de Vikings en heette lang Christiania. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de schepenmusea op het museumeiland Bygdøy, het Rådhuset of stadhuis waar ieder jaar de ceremonie van de Nobelprijsuitreiking wordt gehouden, het Munch Museum, de springschans Holmenkollen, het Koninklijk Paleis of Slottet, het fort Akershus slott, het Nationaal Kunstmuseum en de televisietoren Tryvannstårnet.

Andere interessante steden zijn BergenStavangerTrondheim (een belangrijk technologiecentrum), FredrikstadKristiansandLarvik (de havenstad aan de westkust), de Jugendstilstad Ålesund en Lillehammer, een pittoreske wintersportstad en voormalige locatie van de Winterspelen.

Ook een bezoek waard zijn het gebergte de Jotunheimen de eilandengroep Lofoten, het eiland aan de Noordkaap Magerøya, Sognefjord - de langste fjord van Europa - en Hessdalen, een twaalf kilometer lang dal waar vreemde lichtverschijnselen aan de horizon kunnen waargenomen worden.