Vluchten naar Zweden

Zweden reistips

Het Koninkrijk Zweden is het grootste land van Scandinavië en grenst aan Noorwegen, Finland, aan de Oostzee, de Botnische Golf en de zeestraten Kattegat en Skagerrak. De twee eilanden Gotland en Öland horen ook bij Zweden.

Geografie; bergen en rivieren
Zweden is onder te verdelen is drie verschillende landsdelen; Götaland in het zuiden, Svealand in Centraal-Zweden en Norrland in het noorden, die elk nog eens zijn op te delen in enkele landschappen. Het meest zuidelijke deel, Skåne, wordt gekenmerkt door een voortzetting van het laagland van Noord-Duitsland en Denemarken. Daarboven ligt het Zuid-Zweedse hoogland met verschillende uitgestrekte meren. Dan is er nog het Centraal-Zweedse laagland met enkele van de grootste meren van het land zoals het Vänermeer, het Vättermeer, het Mälarmeer en het Hjälmarmeer.

Het westen van Norrland daarentegen wordt getekend door het Scandinavisch Gebergte. Deze bergketen vormt de grens met Noorwegen en heeft toppen tussen de 1000 en 2000 meter. De hoogste daarvan is de Kebnekaise (2111 m), meteen ook de hoogste berg van het land. Meer naar het oosten ligt het voorland, het meest uitgestrekte deel van Zweden dat een uitbreiding is van de hoge vlakten, die hier uitlopen in zacht golvende heuvels. Het laatste landschap strekt zich uit langs de kusten van de Oostzee tussen Härnösand en Örnsköldsvik. De ijsmassa’s uit de laatste Ijstijd hebbenhier het uitzicht wezenlijk bepaald.

Bij de langste rivieren van het Zweden horen onder meer de Klarälven, de Tornerivier, de Dalälven, de Umeälv en de Ångermanälven; de meeste daarvan zijn ook zeer geschikte visgebieden.

Klimaat

Door haar noordelijke ligging heeft Zweden deels een tamelijk guur klimaat, vooral in het noorden van het land. Grote delen van het land kennen voorts een gematigd, vochtig klimaat dankzij de nabijheid van de Golfstroom, met overvloedige neerslag en minimale temperatuurverschillen tussen de winter en zomer. Het weer in de zuidelijke Zweedse hooglanden wordt langs de andere kant beïnvloed door het vasteland.

Bevolking
Zweden telt ruim 9 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid Zweden (86%) zijn. Tevens wonen er al jaren Saamen, Noren en Finnen in Zweden en sinds de jaren '60 ook immigranten uit onder meer Joegoslavië, Iran, Irak, Syrië, Chili, Turkije, Hongarije en Argentinië.

Talen
Zweeds is de de facto officiële taal van Zweden. De minderheidstalen Samisch, Fins, en Roma worden tevens erkend.

Religie
De overheersende godsdienst is de evangelisch-lutherse Zweedse Kerk (87%), dat tot 2000 tevens de staatskerk was. Andere christenen zijn rooms-katholieken, orthodox-christenen en baptisten.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Zwedem reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Zweden is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Zweden worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Stockholm is de hoofdstad van Zweden en zeker ook de stad met de rijkste geschiedenis. Hier resideert het koningshuis, het Zweeds parlement en de regering. Verder is er ook nog een universiteit en andere hoger onderwijsinstellingen. De stad kent veertien eilanden die verbonden zijn door 53 bruggen; dertig procent van haar oppervlakte bestaat uit water. De kwaliteit van het water is overigens zeer goed en er mag in het hele centrum gevist worden op zalm.

Het hart van Stockholm is het oude, historische stadscentrum of Gamla Stan. Bij de interessantste gebouwen horen zeker Stockholms slot (het Koninklijk Paleis) en het barokke slot Drottningholm (onder meer de woonplaats van de koninklijke familie), de kerken Riddarholmskyrkan en Storkyrkan, het Noords Museum, het Moderna Museet, het Kulturhuset, het Vasamuseum en het openluchtmuseum Skansen.

Voor velen is Stockholm de mooiste stad van de wereld: er zijn met name vele oude stadshuizen, mooie, grote parken en eilanden, veel water en natuurlijk veel zon, die in de zomer nauwelijks ondergaat. In totaal zijn er drie luchthavens: Arlanda, Stockholm-Skavsta en Stockholm-Bromma.

Andere toeristische bestemmingen in Zweden zijn het wintersportgebied Åre met zijn vierenveertig skiliften, het nationale park Sarek, het ijshotel in Jukkasjärvi, Noord-Zweden, het eiland Gotland met haar middeleeuwse hoofdstad Visby en het uitgestrekte wandelpad Kungsleden.

Verbindingen
Zweden is vanuit Denemarken per schip te bereiken, met verbindingen van Grenaa naar Varberg, van Frederikshavn naar Gotenburg en van Helsingør naar Helsingborg. Ook vanuit Duitsland bestaan er ferryverbindingen naar Zweden, bijvoorbeeld tussen Kiel en Gotenburg, van Lübeck-Travemünde naar Trelleborg en Malmö, en van Rostock naar Trelleborg.

Van groot belang voor het binnenlands verkeer over lange afstanden is het vliegverkeer, zoals naar het noorden van het land. Haast iedere middelgrote of grote stad beschikt over een luchthaven. Stockholm-Arlanda, Göteborg-Landvetter en Malmö zijn enkele belangrijke internationale luchthavens.

Wat is de beste tijd om Zweden te bezoeken?

Het klimaat is een belangrijke factor bij het bepalen van de beste reisperiode. Voor de meeste kans op mooi weer zijn de maanden juni tot en met augustus aan te raden. Dit geldt voor het midden en zuiden van Zweden. Half juni tot en met half juli is de beste periode voor een verblijf in het noorden van Zweden en Lapland. In de maanden juli en augustus zijn er namelijk vrij veel muggen. Voor liefhebbers van wintersport zijn de maanden december tot en met februari zeker aan te raden.

Bijzondere plekken in Zweden

In Zweden geniet je gedurende het gehele jaar van de prachtige natuur. Het land staat bekend om de uitgestrekte en gevarieerde landschappen, het mystieke noorderlicht en natuurlijk een wereldstad als Stockholm. Dit magische land nodigt uit om de natuur in te trekken en is dan ook zeer geliefd onder outdoorliefhebbers. De Zweedse natuur is werkelijk fenomenaal en eigenlijk één groot nationaal park.