Vluchten naar Cuba

Onze goedkoopste aanbiedingen voor vluchten naar Cuba

Hier kun je goedkope vluchten vergelijken naar Cuba voor enkele reizen of retourvluchten. De volgende aanbiedingen voor Cuba zijn de afgelopen dagen met onze vlucht-zoekopdracht gevonden. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van vluchtroute, datum en beschikbaarheid.

Cuba reistips

Cuba is het grootste eiland in de Caraïben. Het land is bekend voor zijn dichters, muziek, rum en sigaren.

Geografie; bergen en rivieren
Het land is over het algemeen vlak. Een kwart van het eiland bestaat evenwel uit bergketens met toppen tot 2.000 meter - en dan vooral in het oosten en het westen.

De hoogste top is de Pico Turquino met 1.974 meter in het Sierra Maestragebergte. De langste rivier is de Rio Cuato met een lengte van 370 kilometer.

Klimaat
Het klimaat op Cuba is het hele jaar door warm en subtropisch. De meeste regen valt tussen de maanden mei en oktober, een periode waarin ook orkanen het eiland kunnen teisteren. In de koelere maanden van december tot april is er weinig neerslag; dit is dan ook het belangrijkste toeristische seizoen.

Bevolking
Cuba telt ruim 11,4 miljoen inwoners, waarvan 65% blanken, 10% zwarten en 25% Mulatten en Mesties. De oorspronkelijke bevolking, de Taíno, die het eiland bewoonden voor de komst van de Spanjaarden, zijn geheel uitgestorven.

Taal en communicatie
De officiële landstaal is het Spaans. Hier en daar wordt ook Frans en Engels gesproken.

Religie
Ongeveer 55% van de Cubaanse bevolking hangt geen religie aan, 40% is katholiek en verder zijn er nog beperkte protestantse en joodse minderheden.

Reisdocumenten
Voor Nederlanders is een visum voor Cuba verplicht. Nederlanders hebben tevens een paspoort nodig dat na het verblijf nog ten minste zes maanden geldig is.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A alsook inentingen tegen buiktyfus, polio, difterie, tetanus en gele koorts zijn aan te raden. De artsen in Cuba zijn uitstekend, ook al beschikken zij niet steeds over het nieuwste materiaal. In de hoofdstad Havana zijn twee ziekenhuizen die specifiek bedoeld zijn voor buitenlanders, namelijk Cira García en Cimeq. Men kan het best vooraf een goede ziekteverzekering afsluiten, aangezien de kosten soms hoog kunnen oplopen. Vergeet bovendien ook geen reisapotheek mee te nemen.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Cuba is Havana dat dankzij haar magische flair de parel der Caraïben genoemd kan worden. De wereldberoemde, kilometers lange promenade langs de kust de Malecon en de excentriek gerestaureerde huizen in het oude stadsgedeelte die sinds 1982 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zorgen mee voor deze charme. een andere attractie is het Fort van El Morro, dat gebouwd werd in 1563 tegen invallen van piraten maar slechts veertig jaar later voltooid was. Een ander fort is El Castillo de la Fuerza dat werd opgetrokken tussen 1565 en 1583. Het bevindt zich op een heuvel tegenover de oude stad en is momenteel een militair museum. Niet te missen is El Tropicana, een grote nachtclub die reeds sinds 1931 bestaat. Iedere dag wordt er een show opgevoerd met meer dan tweehonderd dansers en danseressen en haast iedere bekende Cubaanse muzikant speelde er al.

Cuba is een land met veel natuurschoonheden: op het hele eiland vindt men prachtige stranden en grotten waar piraten eeuwen geleden reeds een onderkomen vonden. Er zijn tevens een aantal natuurparken, waaronder de Cueva de Santo Tomas in Vinales - hier bevinden zich de omvangrijkste grotten van Cuba waarvan nog maar vijftig kilometer onderzocht en geëxploreerd werd. Andere bekende grotten zijn de Cueva de Caleta Grande op Isla de Juventud, met haar rotstekeningen van het Taino-volk. Vooral de Cueva de Punta del Este met haar honderden tekeningen is een hoogtepunt van de rotsschilderkunst.

Het nationale park Alejandro Humboldt omvat de vier oostelijke provincies van Cuba. Hier bevinden zich verschillende belangrijke ecosystemen zoals de kust met moerassige mangroves, de koraalriffen die voor de kust liggen, de nabij gelegen tropische bossen en de hoger gelegen en regenrijke regenwouden met de 1.168 meter hoge berg El Toldo. Een ander prachtig gebied is de archipel van Camagüey. Deze vierhonderd eilanden bieden de bezoeker een ongeëvenaarde natuurpracht met meer dan tweehonderd verschillende diersoorten.

Wie geïnteresseerd is in de Cubaanse revolutie, dient zeker het Monumento Che Guevara in Santa Clara te bezoeken. In dit mausoleum worden sinds 1997 de beenderen van de revolutionair bewaard. Vooraan tooit een reusachtige, bronzen sculptuur het monument.

Een ander hoogtepunt is ongetwijfeld Santiago de Cuba in het oosten van het eiland, dat in feite de onofficiële hoofdstad is. Hier werd de Cubaanse Revolutie op gang getrokken en werd in 1959 de overwinning uitgeroepen. De prachtige gebouwen uit de koloniale periode, haar rijke culturele leven en de nabijgelegen Caribische Zee maken de stad erg bekoorlijk. Door haar koloniale architectuur werd de stad in 1988 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Een andere plaats die daar werd bijgeschreven omwille van dezelfde reden is Trinidad, waar de pastelkleurige huizen en barokke paleizen het stadsbeeld bepalen.

Verbindingen
Heel wat lijnvlucht- en chartermaatschappijen vliegen dagelijks naar Cuba. Er zijn rechtstreekse vluchten van Amsterdam-Schiphol naar Havana met Martinair Holland. Air France vliegt rechtstreeks van Parijs-Charles de Gaulle en Iberia vanuit Madrid.

Wat is de beste tijd om Cuba te bezoeken?

In Cuba is het gedurende het hele jaar aangenaam warm, met temperaturen tussen 20 en 27 °C. Het droge seizoen loopt van midden november tot april. Dit is ook het hoofdseizoen voor toerisme. In mei start het regenseizoen, maar in de eerste maanden is de neerslag nog vrij mild. Vooral Havana is in deze periode rustiger en voordeliger te verkennen. In juli wordt in Santiago de Cuba het carnaval uitbundig gevierd.

Bijzondere plekken in Cuba

La Habana vieja of het oude Havana is een bijzondere plek op zich, met talrijke monumentale gebouwen, prachtige pleinen en klassieke auto’s die het straatbeeld sieren. Ook de zestiende-eeuwse stad Trinidad biedt veel historische bezienswaardigheden. Prachtig landschap en de beste tabak ter wereld vind je in Valle de Viñales. Avontuurlijke bezoekers kunnen de Pico Turquino, de hoogste bergtop van het Cubaanse eiland, beklimmen. Voor strandvertier zijn Playa Pesquero en Playa Esmeralda in de provincie Holguín aanraders.