idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Griekenland reistips

Wat wacht op je in Griekenland

Griekenland grenst aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Haar kustlijn strekt zich uit langsheen de Egeïsche, Ionische en Middellandse Zee. Griekenland omvat het Griekse vasteland, het schiereiland Peloponnesos en talrijke eilanden in de Egeïsche, Ionische en Libische Zee. Door haar rijkdom aan eilanden telt Griekenland een kustlengte van niet minder dan 15.012 km, waarvan slechts 4000 km tot het vasteland behoren. Het eiland Gavdos is het meest zuidelijk punt van het land en van Europa.

Griekenland is uiteraard ook beroemd vanwege haar eilanden. Er zijn er meer dan zesduizend waarbij enkele grote rotsen zijn meegerekend; 227 zijn bewoond. Het merendeel ligt in de Egeïsche Zee en kunnen van noord naar zuid onderverdeeld worden in zeven groepen: de Noord-Egeïsche Eilanden, de Sporaden, Euboea (het tweede grootste eiland na Kreta), de Saronische eilanden, de Cycladen, de Dodekanesos en Kreta.

Ondanks haar maritieme karakter is Griekenland voor 78% bedekt met bergen. Enkele daarvan op het vasteland zijn het Pindosgebergte, de Olympus-Ossa-Pilio rug en het Rhodopegebergte. Ook op enkele eilanden zijn bergtoppen te vinden; op Peloponnesos is er het Taigetosgebergte en op Kreta het Ida- en Psiloritisgebergte.

Beste reistijd, visumeisen, gezondheid en vaccinaties

Griekenland heeft een mediterraan klimaat met droge zomers en vochtige, koele winters. In Athene is de weerstoestand nog droger en warmer daar het omgeven is door heuvels in het westen, noorden en oosten. In deze stad meet men jaarlijks zo'n 2700 uur zonneschijn terwijl de neerslag onder de 400 mm blijft.

Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Griekenland reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

In Griekenland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Griekenland worden geen vaccinaties geadviseerd.

De belangrijkste bestemmingen in Griekenland

Athene (Αθήνα in het Modern Grieks) is de hoofdstad van Griekenland en tegelijk ook de stad met de grootste bevolkingsdichtheid en grootste oppervlakte van het land. Ze behoort bij de meest bezochte metropolen van Europa en vormt het economische, culturele en onderwijscentrum van Griekenland. De stad wordt gekenmerkt door een rijk cultureel erfgoed, zoals de Akropolis en het Byzantijnse klooster van Dafni die door de UNESCO werden opgenomen in de werelderfgoedlijst. Andere bezienswaardigheden zijn het Dionysus-theater, de bibliotheek van Hadrianus, het Stadion Panathinaiko, het Akropolismuseum, de Romeinse Agora en het Nationaal Archeologisch Museum.

Het land is bekend om haar rijke geschiedenis en haar antieke steden Delphi (gelegen in het zuiden), Epidaurus, Mycene, Olympia en het oude Korinthe op Peloponnesos. In dat landsdeel bevinden zich ook de ruïnes van de oude Byzantijnse stad Mystras. Met haar bergachtige binnenland en idyllische stranden en eilanden is Griekenland verder een bijzonder aantrekkelijke vakantiebestemming.

Belangrijke luchthavens liggen in Athene en Thessaloniki, maar ook de steden Araxos, Kalamáta, Kavála, Preveza en Volos hebben een luchthaven. De grootste havens bevinden zich in Iraklion (op Kreta), Patras (op de Peloponnesos), Piraeus, Thessaloniki en Volos.