Wat wacht op je in India
India is het zevende grootste land ter wereld. Het omvat het door de Indische Oceaan omsloten Indisch Subcontinent en reikt op het Aziatische vasteland tot de Himalaya. Het land deelt een grens met Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh.
India is vernoemd naar de rivier Indus, wiens naam is afgeleid van het Sanskriet-woord Sind, wat "land aan de rivier" betekent. In Urdu, een dialect dat erg op Hindi lijkt en in Pakistan gesproken wordt, heet het land "Hind", de officiële naam is Hindi Bharat (Union). De moslim veroveraars noemden het noordelijke deel van India Hindoestan, "land van de Hindoes".
Hoewel de Brahmaputra met 2900 kilometer de langste rivier is, is de Ganges echter veruit beduidender. Het is met 2600 kilometer de belangrijkste rivier en de levensader van het noorden. De Ganges ontspringt in het Himalaya gebergte en mondt uit in de Golf van Bengalen. De Ganga, hoe de Indiërs de rivier noemen, is heilig voor Hindoes, een bad in de Ganges zou hun ziel reinigen. Om het karma en de wedergeboorte te doorbreken willen vele Hindoes sterven aan de Ganges, bij voorkeur in Varanasi, om hun as in de rivier uit te laten strooien.
Beste reistijd en de belangrijkste bestemmingen in India
Afgezien van de bergregio's (hooggebergteklimaat) heerst in Noord- en Centraal-India een subtropisch continentaal klimaat, waar het tussen november en februari 's nachts zeer koud kan worden en van maart tot juni dagtemperaturen tussen de 40 en 50 Celsius de norm zijn. In het zuiden daarentegen is het het gehele jaar door heet met geringe temperatuurschommelingen en daardoor draaglijker.
Het weer in het land wordt bepaald door de moesson die jaarlijks in de maanden juni tot oktober over het continent trekt. Vanwege de topografie van India verloopt de moesson verschillend. Aan de westkust, in het Himalaya gebergte en in Noordoost-India kan het tijdens de moesson extreem veel regenen, daarentegen valt in West-India en vooral in de woestijngebieden in het noorden amper neerslag, in sommige gebieden zelfs jaren lang niet.
India heeft vele internationale en regionale luchthavens. De belangrijkste luchthavens zijn onder meer Chhatrapati Shivaji International Airport (Mumbai), Indira Gandhi International Airport (New Delhi), Bengaluru International Airport (Bangalore), Netaji Subhash Chandra Bose International Airport (Calcutta) en Hyderabad Rajiv Gandhi International Airport. India heeft tevens een van de grootste spoorweg- en wegennetten ter wereld.
Visum, gezondheid en vaccinaties
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar India reizen hebben een visum nodig. Voor een toeristische reis heeft men bij het aanvragen van het visum een paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis) en een boekingsverklaring of kopie van de ticket nodig, de maximum geldigheid is zes maanden. Voor een zakelijke reis heeft meneen paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis), een garantiebrief, een uitnodiging en twee referentiebrieven in Nederland en India nodig, de maximum geldigheid is drie maanden. Meer reisadvies: minbuza.nl
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen en indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor dit land. Verder bestaat er het gehele jaar door een malaria risico. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.
Bijzondere plekken in India
De staten en de bezienswaardigheden laten zich in de volgende regio's samenvatten:
Himalaya met bergachtige landschappen en prachtige valleien voor trekking en wandelen en de deelstaten Punjab, Himachal Pradesh en de zwaar bevochte regio Jammu en Kasjmir.
Centraal-India met de hoofdstad New Delhi en de Jamia Masjid (de grootste moskee van India), de beroemde Taj Mahal in Agra, de heilige stad Varanasi en de deelstaten Haryana, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh en Bihar.
West-India met zijn betoverende woestijnsteden en paleizen van de Maharajas met Jaipur en de Hawa Mahal (Windpaleis), Pushkar (in november de grootste kamelenmarkt ter wereld), de economische en filmmetropool Mumbai (Bollywood), paradijselijke palmstranden en de deelstaten Rajasthan, Gujarat, Maharashtra en Goa.
Oost-India met de deelstaten West Bengalen en Orissa, is de meest rustieke regio van India, maar heeft met Calcutta aan de Golf van Bengalen tevens de cultureel belangrijkste stad van het gehele subcontinent.
Noordoost-India met de wereldberoemde theeplantages van Assam in de regio waar de meeste regen ter wereld valt en de deelstaten Assam, Arunachal Pradesh, Sikkim, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura en Meghalaya.
Zuid-India met de deelstaten Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala, Karnataka en de eilandengroep de Andamanen en Nicobaren in de Indische Oceaan, is een tropisch paradijs met kleurrijke hindoe-tempels, dichte regenwouden en een landschap van backwaters.