Turkije reistips
Wat wacht op je in Turkije
Turkije ligt voor het grootste deel in Azië, op het schiereiland Anatolië tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Het grenst aan Griekenland, Bulgarije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië.Turkije wordt onderverdeeld in de geografische regio's Egeïsche Zee, Zwarte Zee, Midden-Anatolië, Oost-Anatolië, Marmara, Middellandse Zee en Zuidoost-Anatolië.
In Thracië, ten westen van de Bosporus, vormt de rivier Meriç de grens met Griekenland. Ten oosten van de Bosporus ligt de Marmara regio, waar de Zee van Marmara Europa van Azië en de Egeïsche Zee van de Zwarte Zee scheidt. De Dardanellen zeestraat vormt een deel van de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Het landschap in deze regio is heuvelachtig en bedekt met struiken en bossen. Aan de voet van het Uludağ gebergte bevindt zich de stad Bursa, dat als kuuroord om zijn zwavel- en thermale bronnen bekend is.
De Egeïsche Zee-regio is zeer heuvelachtig en strekt zich uit langs de westkust tussen Çanakkale en Bodrum. Met haar talrijke antieke bouwwerken uit de tijd van de Griekse overheersing behoort deze regio tot de een van de meest toeristische trekpleisters van Turkije. De noordelijke kuststrook van Turkije omvat de Zwarte Zee-regio. De regio wordt met haar bergachtige landschap met uitgestrekte bossen gekenmerkt door een mild en vochtig klimaat. De regio Midden-Anatolië omvat hoogvlaktes met het zoutmeer Tuz Gölü en bergketens, die deels tot 3.900 meter oprijzen.
Centraal-Anatolië wordt daarentegen gekenmerkt door een steppelandschap met hete en droge zomers en zeer koude winters. De Middellandse Zee-regio wordt door het Taurus gebergte in het noorden en het Amanos gebergte (Nur Dağları) in het oosten begrensd en heeft een mediterraan klimaat. In Zuidoost-Anatolië lopen de beide rivieren Eufraat en Tigris en het Taurus gebergte omsluit de regio. Met uizondering van het berggebied is het zuidoosten overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig. Ten oosten van de Eufraat ligt een hoogvlakte.
Verbindingen, visumeisen, gezondheid en vaccinaties
Turkije beschikt over 14 internationale luchthavens. De belangrijkste zijn luchthaven Atatürk en luchthaven Sabiha Gökçen in Istanbul, de luchthaven van Antalya, de luchthaven van Izmir (Adnan Menderes Havalimanı) en de luchthaven van Ankara (Esenboğa). Vanwege de ligging van Turkije is het luchtverkeersknooppunt tussen Azië en Europa een belangrijke inkomstenbron.
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Turkije reizen hebben een visum nodig. Deze wordt in normale gevallen bij aankomst afgegeven met een geldigheidsduur van drie maanden, de kosten bedragen dan € 10. Dit kan met een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf.
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen. Verder bestaat er in bepaalde gebieden van mei tot en met oktober een malaria risico. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.
Bezienswaardigheden in Turkije
De hoofdstad van Turkije is Ankara in Centraal-Anatolië. Als relatief jonge stad bevinden zich in Ankara slechts weinig bezienswaardigheden, zoals de Romeinse ruïnes van de thermen en de aan Augustus gewijde tempel, de Kocatepe moskee (Kocatepe Camii), de Hacıbayram moskee (Hacıbayram Camii), de Anıtkabir, het mausoleum van Atatürk, de Atakule televisietoren en het Museum van Anatolische beschavingen aan de voet van de citadel.
Tot de bezienswaardigheden van Turkije behoren het Topkapı-paleis in Istanbul (vroeger de residentie van de Osmaanse sultan), de voormalige kathedraal en moskee Hagia Sophia, het paleis van İshak Paşa alsook de stad Troje. De zuidkust, ook bekend als de Turkse Rivièra, is een toeristische bestemming voor vakantiegasten, evenals de zuidelijke Egeïsche kust en Fethiye, dat bekend is om haar baaien, eilanden en stranden.
Vele Turkse sites staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zoals het nationaal park Göreme en de tufsteenkegels van Cappadocië, de grote moskee en het ziekenhuis van Divriği, het historische deel van Istanbul, de ruïnes van Hattusa, de sculpturen op de berg Nemrut, de ruïnes van Xanthos en het heiligdon Letoön, de antieke stad Hiërapolis met de kalkterrassen van Pamukkale, de oudestad van Safranbolu en de archeologische sites van Troje. Tevens zijn twee nationale parken door UNESCO als werelderfgoed verklaard. In Anatolië liggen tevens twee van de wereldwonderen, de tempel van Artemis in Efeze en het mausoleum van Halicarnassus in Bodrum.