Vluchten naar Canada

Canada reistips

Canada is een land in Noord-Amerika. Het enige onafhankelijke buurland zijn de Verenigde Staten, waarmee Canada intensieve economische banden onderhoudt. Tevens grenst Canada aan Groenland, dat deel uitmaakt van Denemarken, en Saint-Pierre en Miquelon, een Frans oversees gebied. De bevolking van Canada is, gezien haar oppervlakte, reltief schaars en is vooral geconcentreerd op de steden.

Geografie; bergen en rivieren
Canada is het tweede grootste land ter wereld met een oppervlakte van bijna 10 miljoen vierkante kilometer en rijk aan zoetwatermeren. Het grenst in het oosten aan de Atlantsiche Oceaan, in het westen aan de Stille Oceaan en in het noorden aan de Noordelijke IJszee.

Het grootste eiland is het Baffineiland. Het oosten van het land wordt door de Saint Lawrencerivier gedomineerd, het noorden door de Hudsonbaai. In Midden-Canada vindt men, als noordelijke voortzetting van het Amerikaanse Middenwesten, uitgestrekte vlaktes. Ten westen daarvan liggen de Rocky Mountains en de Stille Oceaankust. De grootste stad is Toronto, gevolgd door Montréal, Vancouver en Calgary. Het noordelijke deel wordt gekenmerkd door de Canadese Arctische Archipel. Het meest noordelijke schiereiland heet Boothia.

Klimaat
Canada omvat verschillende klimaatzones. In het noorden heerst een poolklimaat waarbij het tot -40 graden celcius koud kan worden. In het binnenland heerst een continentaal klimaat met ijzige winters, korte hete zomers en gematigde regenval. Aan de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen ietwat lager, wat terug te voeren is op de Labradorstroom. Ongeveer zes maanden per jaar versperren ijsschotsen de Hudsonbaai en de kusten van Labrador, terwijl aan de Stille Oceaan het klimaat mild is en het overvloedig regent.

Bevolking
Canada heeft ruim 33 miljoen inwoners, die overwegend in een strook van 200 kilometer langs de grens met de VS wonen. De oorspronkelijk bewoners van Canada noemt men Inuit en Indianen. De eerste grote groepen immigranten uit Europa waren hoofdzakelijk Engelstalig of Franstalig. Tegenwoordig wonen in Canada ook vele immigranten afkomstig uit onder andere Oekraïne, Nederland, China, Haïti en Franstalig Afrika.

Taal en cultuur
Canada is officieel tweetalig. 59,7% van de bevolking heeft Engels als moedertaal en 23,2% Frans. Ongeveer 86% van de Franstaligen wonen in de provincie Québec, verder bestaan er nog Franstalige bevolkingsgroepen in Ontario, Alberta, het zuiden van Manitoba, in het noorden en zuidoosten van New Brunswick alsook in het zuidwesten van Nova Scotia en op het Cape Bretoneiland.

Om de ethnische, linguïstische en culturele veelvoud van de afzonderlijke bevolkingsgroepen te behouden, is Canada politiek als federatie georganiseerd; een mozaïek van culturen (in tegenstelling tot het model van de smeltkroes) wordt politiek nagestreefd. Het onafhankelijkheidsstreven van Québec, de rechten van de franstalige minderheid en de rechten van de Indiaanse minderheid vormen centrale conflictlijnen binnen de Canadese samenleving. In Nunavut, hoofdzakelijk bewoond door Inuit, is Inuktitut tevens een bestuurstaal. Verder wordt er nog Chinees (ca. 1 miljoen sprekers), Italiaans (ca. 455.000), Duits (ca. 450.000), Panjabi (ca. 367.000) en Spaans (ca. 345.000) gesproken.

Religie
Circa drie kwart van de bevolking hangt het christendom aan, waarbij de katholieken het grootste aandeel hebben. Verder bestaan er nog kleinere gemeenschappen van moslims, joden (beide wonen hoofdzakelijk in Ontario), boeddhisten en hindoes.

Politiek en bestuur
Canada is een parlementaire monarchie onderverdeeld in deelstaten. Het parlement bestaat uit een democratisch gekozen Lagerhuis en een Senaat, waarvan de leden worden aangewezen. Een parlement heeft een mandaat van vijf jaar, maar de minister-president kan voortijdig verkiezingen uitschrijven.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Canada reizen hebben geen visum nodig, mits ze er heen gaan voor een zakelijk of toeristisch bezoek voor maximaal 6 maanden. Een paspoort, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
In Canada is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Canada worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden

De hoofdstad en regeringszetel van Canada is Ottawa. Bezienswaardigheden in deze stad zijn onder meer de vele regeringsgebouwen, de basiliek Norte-Dame d'Ottowa, Canadian War Museum, Canadian Museum of Civilization en de National Gallery of Canada. Ieder jaar, in de maand mei, vindt in Ottawa het Tulip Festival plaats, waarbij het Nederlandse koningshuis 10.000 tulpenbollen naar de stad stuurt als dank voor de huisvesting van leden van de koninklijke familie alsook de Canadese hulp tijdens de bevrijding van Nederland. In de wintermaanden wordt het kanaal de langste schaatsbaan ter wereld (ca. 8 km).

Andere Canadese steden die de moeite van een bezoek zeker waard zijn, zijn onder andere Montréal met haar Franse ambiance, Québec met haar historische wijk, het multiculturele Toronto en Vancouver met haar vele musea.

Canada heeft tevens enorm veel te bieden voor natuurliefhebbers. Het land kent meerdere beschermde provinciale parken en nationale parken, waaronder nationaal park Nahanni, Dinosaur Provincial Park, nationaal park Kluane, Jasper National Park en parken in de Canadese Rocky Mountains. Ook de moeite waard zijn de Niagara Falls, die tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld behoren. Avonturiers komen tevens ruimschoots aan hun trekken in Canada; men kan snowboarden in de Rocky Mountains, kajakken in British Columbia en orka's bewonderen in Vancouver. Een echte aanrader is tevens een treinreis via de Hudson Bay Route. Deze spoorbaan voert van Winnipeg, de hoofdstad van de Canadese provincie Manitoba, naar Churchill,een klein stadje in het noorden van de Canadese provincie Manitoba gelegen aan de Hudsonbaai dat bekend is om haar ijsberenpopulatie. Het is een treinreis van 1700 kilometer die 36 uur duurt en langs prairies, meren, bossen en toendra's tot de Hudsonbaai voert.

Verbindingen
Toronto Pearson International Airport is de belangrijkste luchthaven van Canada, gevolgd door Vancouver International Airport, Montréal-Pierre Elliott Trudeau International Airport en Calgary International Airport.

Vanwege de lange afstanden is het binnenlandse luchtverkeer tevens van groot belang. Circa 75 luchtvaartmaatschappijen zorgen voor regionale luchtverbindingen, waarvan Air Canada en Air Transit de belangrijkste zijn.

Wat is de beste tijd om Canada te bezoeken?

De bergtoppen van Canada liggen in de winter vol met sneeuw, dus dit seizoen is ideaal voor wintersporters. Tussen december en maart zijn tochtjes op een sneeuwscooter of hondenslee ook ideale activiteiten. Het zomerseizoen van juni tot oktober is juist weer perfect om de grote natuurparken en indrukwekkende steden van het land te bezoeken. Beleef de ruige rotsen en ijsblauwe meren van Banff National Park of geniet van een prachtig uitzicht vanaf de CN Toren in Toronto.

Bijzondere plekken in Canada

Een ruig kustgebied, een prachtig groen binnenland en hoge bergtoppen: Canada heeft het allemaal. In het oosten van het land geniet je van stedelijke gebieden gelegen aan het water. Zo ligt Toronto aan het Ontariomeer en Montreal aan de Saint Lawrence-rivier. De grote nationale parken van Canada bezoek je door een vlucht te boeken naar landelijke plaatsen in het binnenland, zoals Calgary of Edmonton. Hier vind je bijvoorbeeld het Waterton National Park, waar je in een lodge kunt overnachten en veel wilde dieren kunt spotten.