idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Hongarije reistips

Wat wacht op je in Hongarije

De Republiek Hongarije grenst aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië en hoort voor het grootste deel van haar oppervlakte bij de Pannonische Vlakte. Vanwege haar inlandse ligging en de afscherming door gebergtes heerst in Hongarije een relatief droog continentaal klimaat met warme tot hete zomers en koude winters.

Hongarije kan geografisch verdeeld worden in de Grote en Kleine Hongaarse Laagvlakte, het gebied tussen de rivieren de Donau en de Tisza, Transdanubië, het Transdanubisch Middelgebergte en het Noord-Hongaarse middelgebergte. De regio van de Kleine Hongaarse Laagvlakte in het noordwesten van het land wordt gedomineerd door het bekken van de Rába en is grotendeels licht heuvelig. De Grote Hongaarse Laagvlakte neemt zowat de helft van het grondgebied van het land in en is een weids oppervlak bedekt met opgeworpen, losse stenen en zandbanken.

Het Noord-Hongaarse middelgebergte strekt zich uit van het Bükkgebergte in het noordoosten tot het Bakony heuvelgebied in het westen. Aan de randen van dit middelgebergte getuigen hydrothermale bronnen van vulkanisme in het verleden. Deze komen ook voor in het vulkanisch gesteente van de Bakony en in het Mátragebergte in het noorden. In dat laatsgenoemde gebergte situeert zich tevens de Kékes, die met zijn 1014 m de hoogste top van Hongarije is.

Rivieren en meren in Hongarije

De Donau is de langste stroom in dit land. Ze is overigens de grensrivier tussen Hongarije en Slowakije (van west naar oost) en na de zogenaamde Donauknie voorbij Visegrád stroomt ze van noord naar zuid in de richting van Servië. Andere grote rivieren in Hongarije zijn de Tisza, de Drau, de Hernád, die Körös, de Mur, de Rába, de Sajó en de Zala.

Het grootste meer van Hongarije en tevens van Midden-Europa is het Balatonmeer, dat in het heuvelachtige westen van het land ligt. Naast de hoofdstad Boedapest vormt dit de belangrijkste toeristische regio, vooral dankzij de stranden en hydrothermale bronnen. Een ander groot, maar toeristisch minder ontsloten meer is het Velencemeer.

Het Neusiedler Meer ligt dan weer slechts voor een klein stuk in Hongarije, het grootste deel ligt immers in Oostenrijk. Het natuurpark Fertő-Hanság omvat dit Hongaarse deel van het meer samen met de moerassen in het zuiden en de Hanság. Het wordt samen met het Oostenrijkse nationale park Neusiedler Meer-Seewinkel door UNESCO erkend als natuurerfgoed.

Hoofdstad en bijzondere plekken in Hongarije

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en tegelijk ook de grootste stad van de republiek. Ze ligt aan het punt van de Donau waar deze het Hongaarse Middengebergte verlaat en in de Hongaarse laagvlakte stroomt. De hoogste helling van de stad is de János-Berg (527 m). Bestuursmatig is Boedapest verdeeld in drieëntwintig districten, maar het grote verschil ligt echter tussen Pest (het vlakke deel ten oosten van de Donau), Boeda (het heuvelachtige gedeelte ten westen van de rivier) en Óbuda, een stuk van Boeda aan de westelijke Donauoever en tevens het oudste stadsgedeelte.

Bij de kenmerkendste bezienswaardigheden horen onder meer de grootste synagoge van Europa, het Parlement, de Sint-Stefanusbasiliek, Aquincum (een Romeinse stadsruïne), de Andrássyboulevard, de Burcht, het Vissersbastion en de Matthiaskerk. Verder zijn er nog heel wat musea zoals het Hongaars Nationaal Museum, het Ludwig Museum voor hedendaagse kunst, het Historisch Museum van de stad Boedapest, de Szechenyi Nationale Bibliotheek, het Szoborpark of beeldenpark, het Ethnografisch Museum en de Kunst Hal.

Internationale luchthavens in het land zijn Budapest-Ferihegy dat op zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad ligt en Balaton bij Sármellék in het zuidwesten van Hongarije. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere luchthavens zoals te Debrecen. Andere vermeldenswaardige steden zijn Miskolc, Szeged, Pécs en Győr.