U kunt ook uw filterinstellingen (Land van bestemming: Libië) veranderen of alternatieve goedkope vluchten bekijken.
U kunt ook uw filterinstellingen (Land van bestemming: Libië) veranderen of alternatieve goedkope vluchten bekijken.
Libië reistips
Wat wacht op je in Libië
Libië is een land gelegen aan de Middellandse Zee op het Afrikaanse continent. Het grenst aan Egypte, Soedan, Tsjaad, Nigeria, Algerije en Tunesië. Het kustgebied is vlak en vruchtbaar, meer landinwaarts verandert dit in een heuvelachtig landschap dat vooral bestaat uit uit zandduinen en hoge plateaus. Op de grens met Tsjaad word dit hoger, en hier is dan ook het hoogste punt van het land te vinden (2286 meter) in het Tibesti Gebergte.
Sebha, de parel van de Libische Sahara, heeft de woestijn-bezoeker alles te bieden, en in overvloed. Het ligt tussen enorme zandduinen van zo'n 100 meter hoog. Het vlakbij gelegen Mandara Meren District is ook erg indrukwekkend; de heldere blauwe meren lijken wel een luchtspiegeling tegen de enorme omliggende woestijn. Sebha ligt ook gunstig voor een uitstapje naar het prachtige landschap van Waw an-Namus, dat enkel per 4x4 te bereiken is.
Dankzij de lastige politieke situatie de laatste paar eeuwen, heeft Libië zich nog niet volledig kunnen ontwikkelen op toeristisch gebied. Desalniettemin is het land een ideale bestemming voor toeristen dankzij haar ligging en vele positieve attributen. Bijvoorbeeld de onontwikkelde natuurlijke lange zandstranden die tot dusver enkel nog gezien zijn door verdwaalde toeristen op zoek naar cultuur en geschiedenis. De goed bewaarde Turkse en Griekse historische schatten zijn net zo weergaloos als in elk ander mediterraan land. De spectaculaire woestijn safari's zijn een welkome bonus
Wat is de beste tijd om Libië te bezoeken?
Het klimaat in dit West Afrikaanse land heeft 2 verschillende karakteristieken: de Mediterrane kust is tropisch en warm, met milde vochtige winters en droge hete zomers. Hierbij is de hoogste temperatuur overdag zo rond de 40°C in de zomer. Het binnenland is het hele jaar door erg heet en de temperatuur haalt overdag makkelijk de 50°C, waar hij na zonsondergang kan vallen tot onder het vriespunt.
Er valt zeer weinig regen in Libië, en als het valt dan alleen in de winter en in de kuststreken. Libië is een van de weinige landen ter wereld zonder natuurlijke rivieren. In het binnenland zijn een paar uitgedroogde rivierbeddingen te vinden waar enkel 's winters bij zware regenval een beetje water door stroomt. Als dit gebeurd verandert het omliggende gebied in een prachtig bloemen-landschap.
De enige manier om Libië per vliegtuig te bereiken is via de hoofdstad Tripoli, die vanuit de meeste grote Europese luchthaven bevlogen word. Er zijn vanaf Tripoli International Airport (TIP) goede verbindingen met bijvoorbeeld Benghazi (BEN) en Sebha (SEB), daarnaast zijn er ook goede verbindingen met bijvoorbeeld Afriqiyah Air (8U), naar vele Afrikaanse luchthaven die vanuit Europa niet rechtstreeks te bereiken zijn.
De Hoofdstad
De hoofdstad Tripoli heeft meer dan 3 miljoen inwoners, en is gelegen op een vruchtbare kuststrook. De stad is in de 7de eeuw gesticht door de Feniciërs en werd Oea genoemd. Later werd Oea gecombineerd met de omliggende Fenicische koloniën Sabratha en Leptis Magna, waarna het Tripoli werd. Tripoli heeft een belangrijke haven en de stad is het politieke, economische en culturele centrum van het land.
De Afrikaanse metropool heeft gebouwen uit vergane tijdperken, die dankzij het droge klimaat nog redelijk goed gepreserveerd zijn gebleven. De belangrijkste hiervan zijn: de Romeinse Poort uit de tweede eeuw,De Turkse moskeeën Karamli en Gurgi, het oude fort van de Maltese strijders met de vele Italiaanse koloniale gebouwen op het Al-Jazaiyr plein en het Spaanse fort uit de 16de eeuw. Bezoekers moeten ook zeker het Rode Assaray al-Hamra paleis gaan bekijken, dat zichtbaar is vanaf de hele stad omdat het op een noordelijk landtong ligt.
De Medina, typisch om zijn kleine gangetjes en Souks, mag ook niet ontbreken op een toeristische reis. Als men wat meer wil weten over de historische significantie van Tripoli is het een tip om de vele musea te bezoeken. Hier zijn vooral het Archeologische museum en het Etnografische museum aanraders omdat hier oude manuscripten uit het Fenicische, Bryzantische en Romeinse tijdperk te vinden zijn.
Interessante plekken in Libië
Het eerste archeologische hoogtepunt van het land is de stad Sabratha, die op de werelderfgoedlijst staat van de UNESCO. De stad ligt zo'n 70 kilometer ten westen van Tripoli en bezit net als Lepnis Magna, de best bewaard gebleven ruines uit de Romeinse tijd.
Leptis Magna ligt op zo'n 120 kilometer ten oosten van Tripoli, deze stad was tijden de Romeinse hoogtijdagen de derde grootste stad van het Romeinse Rijk, met meer dan 100.000 inwoners. Op dit moment is Leptis Magna de best bewaard gebleven stad uit de Romeinse oudheid. Leptis Magna heeft de meeste theaters, Thermale baden, basilieken en markten op Libisch grondgebied, en een historisch waardevol gebied van deze omvang kan enkel geëvenaard worden door de resten die gevonden zijn in Rome.
Nog een van Libië 's archeologische juweeltjes is de stad Ghadames. Deze stad staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en ligt op de Libisch, Algerijns, Tunesische grens. Ghadames kan per auto bereikt worden over een goede geasfalteerde weg waar men een mooi uitzicht heeft op het prachtige woestijnlandschap. Ook kan er vanuit Tripoli naar Ghadames East Airport (LTD) gevlogen worden met bijvoorbeeld Libyan Arab Airlines (LN).
De Oase Ghat, op de Libisch Syrische grens, is ook zeker een bezoekje waard. De oase word door een cirkel van palmen beschermd voor de omliggende zandduinen, en is al eeuwen lang een belangrijke handelsplaats voor de Tuareg nomaden. Ghat is beroemd om haar sensationele grotten met schilderingen die tot 9000 jaar terug dateren. De berg formaties en diepe klippen alleen, zijn voor sommige mensen al een reden om Libië te bezoeken.