idealo Preisfinderidealo Preisfinder - Finde den niedrigsten Flugpreis nach Abflugsort und Datum
LANG_widget_price_headline_widget
LANG_widget_price_interface_add_inbound
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound_label
LANG_widget_price_interface_add_inbound

Madagaskar reistips

Wat wacht op je in Madagaskar

De eilandstaat Madagaskar is het op drie na grootste eiland op aarde en staat bekend voor haar unieke flora en fauna. Het bevindt zich in het zuidoosten van de Indische Oceaan en wordt van het Afrikaanse continent gescheiden door de vierhonderd kilometer smalle straat van Mozambique. De kleine eilandjes Nosy Be en St. Marie horen ook bij het staatsterritorium.

Een centrale bergketen bedekt meer dan de helft van het oppervlak van het land en is bepalend voor de hele topografie ervan. Het massief bereikt hoogtes tot 1.100 meter en daalt steil naar de oostkust toe. De westelijke kust is zachter; kenmerkend voor het westen is het savannelandschap dat ontstond door toedoen van branden.

Zij die een droomvakantie op onaangeroerde stranden wensen, kunnen naar de noordwestelijke kust van het eiland. Het groene, dicht begroeide noorden wordt gedomineerd door de twee grootste bergen van het Tsaratananagebergte, waar ook Nosy Bé gelegen is. Dit is de belangrijkste stad voor het toerisme op Madagaskar, waar zich ook het grootste lemurenreservaat bevindt, naast droomstranden en een vierhonderd meter lang koraalrif. Het vormt daarbij een uitstekende vertrekplaats voor ontdekkingstochtjes naar de nabijgelegen, prachtige, kleine onbewoonde eilandjes.

Beste reistijd en de belangrijkste bestemmingen

Het weer op Madagaskar is over het algemeen tropisch en warm met gemiddelde dagtemperaturen van rond de 25° C. In het centrale bergland overheerst dan weer een gematigd bergklimaat met temperaturen die wat lager uitvallen dan aan de kustgebieden. Er zijn geen echte seizoenen op het eiland en men onderscheidt uitsluitend een regen- en een droog seizoen.

De regenperiode - met moessonwinden komende van de Indische Oceaan - valt tussen november en maart en brengt zware stormen en soms zelfs orkanen met zich mee, terwijl de temperaturen dan kunnen oplopen tot 30° C en de luchtvochtigheid de hoogte ingaat. De beste tijd om naar Madagaskar te reizen is dus van begin april tot eind oktober omdat het klimaat in het droge seizoen draaglijker is.

Er zijn vanuit Europa bijvoorbeeld rechtstreekse vluchten van Parijs-Orly (ORY) naar de internationale luchthaven van Antananarivo (TNR) door Air France (AF). Ook Nosy Bé (NOS), Majunga (MJN) en Toamasina (TMM) beschikken over een luchthaven; van hieruit vliegt de nationale luchtvaartmaatschappij Air Madagascar (MD) onder meer naar andere eilanden in de Stille Oceaan.

Reisdocumenten, gezondheid en inentingen

Zowel Nederlandse als Belgische reizigers hebben een visum nodig om naar Madagaskar te gaan. Dit kan eventueel bij aankomst in de haven of op de luchthaven verkregen worden en is in dat geval dertig dagen geldig. Verder is ook een paspoort vereist dat nog ten minste zes maanden geldig is na aankomst in het land.

Vaccinaties tegen hepatitis A, difterie, polio en tyfus zijn aan te raden. Er bestaat ook kans op malaria, dengue- en chikungunyakoorts die verspreid worden door muggen. Raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij.

Let ook op voor dehydratie; daartoe kunnen zoutoplossingen van pas komen. Ontsmet ook steeds het drinkwater of drink water uit flessen. Het HIV-virus is in Madagaskar wijd verspreid, let dus tevens op bij seksueel contact of bloedtransfusies in het ziekenhuis. De medische voorzieningen zijn overigens erg beperkt; een goede ziekte- en repatriëringverzekering is dus geenszins een overbodige luxe.

Bijzondere plekken in Madagaskar

De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo, dat in het centrale deel van het hoogplateau ligt. Bij de bezienswaardigheden van Antananarivo horen onder meer het beschermde paleis van de koningin en het daarmee verbonden koninklijke dorp, de zoo en de vrijdagse Zoma-markt waar zowat alle mogelijke producten uit het land worden aangeboden zoals groene pepers, vanille, halfedelstenen en verschillende geneeskrachtige kruiden.

De Koninklijke Heuvel van Ambohimanga op twintig kilometer van de hoofdstad staat sedert 2001 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en wordt beschouwd als de geboorteplek van de staat Madagaskar. Hier bevinden zich de ruïne van het koninklijke paleis en het Merinakasteel, dat nog steeds gebruikt wordt voor bepaalde ceremonies. Vooral de ingangspoort is indrukwekkend en bestaat uit een stenen plaat die slecht door veertig man in beweging kan worden gebracht.

Ook het mooie Vatomandry in het zuiden is geliefd bij toeristen. Boven deze prachtige kustvlakte ligt het nationale park van Mantagne d’Arbre dat een populaire bestemming voor een daguitstap is en waar verschillende zeldzame orchideeën en andere plantensoorten te bewonderen zijn. Op de weg naar het zuiden passeert men het mooie provinciehoofdstadje Fianarantsoa dat ideaal is als vertrekpunt voor uitstappen naar het zuidelijke gebergte.