Zuid-Afrika reistips
Wat wacht op je in Zuid-Afrika
De republiek Zuid-Afrika grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland; Lesotho ligt in het binnenland en wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten. Het land heeft een oppervlakte van 1.219.912 km². Het Highveld, de hoge plateau regio, ligt op een hoogte tussen de 900 en 2.000 meter.
De Drakensbergen doorkruizen het land van het noordoosten tot de enclave Lesotho in het zuidoosten, waar zich de hoogste piek Thabana Ntlenyana (3.482 m boven zeeniveau) bevindt. De hoogste berg in Zuid-Afrika is de Njesuthi met 3.408 m.
Ten noordwesten van Bloemfontein strekt zich de Kalahari woestijn uit door Botswana tot Namibië. Bij Kaap Agulhas, het zuidelijkste punt van het Afrikaanse continent, ontmoeten de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan elkaar en ten westen daarvan ligt Kaap de Goede Hoop (Kaap die Goeie Hoop of Cape of Good Hope).
De Augrabies-watervallen (Aukoerebis, "de plaats van het geweldige geluid") van de Oranjerivier in het noordwesten van het Gordonia district werden in 1778 door Hendrik Wikar ontdekt en zijn circa 3 kilometer breed en 190 meter hoog, waarvan 146 meter in vrije val. De hoofdwaterval is circa 150 meter breed. De Prins Edwardeilanden in het zuiden van de Indische Oceaan behoren tevens tot Zuid-Afrika.
Beste reistijd en verbindingen
Zuid-Afrika kent veel verschillende klimaatzones, van een extreem woestijnklimaat in de Kalahari aan de grens met Namibië tot een subtropisch klimaat in het zuidoosten en aan de grens met Mozambique. Het algemene klimaat is overwegend zonnig en droog. Sneeuw komt in de winter meestal alleen in de bergen voor. Januari is de warmste maand en juli de koudste, maar extreem hoge en extreem lage temperaturen komen niet voor.
Doordat Zuid-Afrika op een hoog plateau ligt, kent het veel verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in zuid en noord. Dit wordt tevens veroorzaakt door de luchtstromingen; aan de oostkust stroomt de vochtige Agulhas-stroming en aan de westkust stroomt de Benguelastroom die veel koude lucht bevat.
De beide grootste en belangrijkste luchthavens van het land liggen in Johannesburg en Kaapstad. De nationale Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij South African Airways (SAA) biedt internationale verbindingen van en naar deze beide luchthavens. Ook andere grote internationale luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa, British Airways, Iberia, Air France en KLM vliegen dagelijks naar Johannesburg of Kaapstad.
Voor binnenlandse vluchten in Zuid-Afrika of vluchten naar Afrikaanse buurlanden zijn er veel aanbiedingen van SAA, Comair, Nationwide, Kulala.com, 1Time of Air Namibia. verder worden tevens kleinere luchthavens zoals George, Durban, Port Elizabeth, East London, Pretoria, Lanzeria en Bloemfontein aangevlogen.
Visum, gezondheid en vaccinaties
Nederlanders die voor toerisme of zaken naar Zuid-Afrika reizen hebben geen visum nodig, tenzij het verblijf langer dan 90 dagen is. Een paspoort, minimaal nog 30 dagen geldig na terugkomst, volstaat. Bij aankomst krijg je een sticker in je paspoort. Kinderen tot 16 jaar kunnen mee reizen in het paspoort van de ouders. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.
Een vaccinatie tegen de infectieziekten, difterie, tetanus, polio, hepatitis B wordt aanbevolen en een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor dit land indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt. Verder bestaat er in bepaalde gebieden het gehele jaar door een malaria risico. Naast eventuele malariapillen wordt geadviseerd de volgende risicobeperkende maatregelen te treffen: 's avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken.
Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Ook is het verstanding om in afgelegen of landelijke gebieden geen leidingwater te drinken, fruit eerst te schillen, groente vooraf te koken alsook een eigen reisapotheek mee te nemen.
Bijzondere plekken in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika kent drie hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht).
Pretoria ligt in het noorden van de provincie Gauteng. De stad is onder invloed geweest van diverse culturen en dit komt terug in de architectuur van de stad, dat varieert van Britse koloniale architectuur tot Art Deco met een mix van unieke Zuid-Afrikaanse stijlen. Tevens bevinden zich een aantal natuurreservaten in de omgeving van Pretoria, waaronder de Rietvlei Nature Reserve en de Wonderboom Nature Reserve.
Kaapstad is de grootste toeristische trekpleister van het land en biedt dan ook vele musea, rondvaarten en uitstapjes. In de stad zijn vele sporen van de Nederlandse (en Britse) overheersing terug te vinden, zoals de Hollandse architectuur, wat Kaapstad een zeer aantrekkelijke bestemming voor Nederlandse toeristen maakt.
De stad Bloemfontein ligt in de provincie Vrijstaat en is bekend als de "stad van de rozen", vanwege de overvloed aan deze bloemen en het jaarlijkse rozenfestival. De stad heeft diverse museu, zoals het Oorlogsmuseum, het Nationale Museum en het Nationale Letterkundige Museum. Teven huisvest het, als gerechtelijke hoofdstad, het Hooggerechtshof.
Verdere bezienswaardigheden zijn onder andere Suncity (een casino resort), de Tuinroute (een schilderachtig gebied langs de zuidkust), de 3000 kilometer lange kuststroken, en Johannesburg, bekend om haar goudmijnen. Tevens kan men in het omvangrijke Kruger Nationaal Park wilde dieren spotten, zoals leeuwen, neushoorns, olifanten en giraffen.