Vluchten naar Oostenrijk

Oostenrijk reistips

Wat wacht op je in Oostenrijk

De republiek Oostenrijk grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië, Zwitserland en Liechtenstein. Het land bestaat voor maar liefst zestig procent uit gebergte, waarvan een groot deel oostelijke Alpen is (vooral de centrale Alpen van Tirol, de Hoge en Lage Tauern, de Noordelijke en Zuidelijke Kalkalpen en het Wienerwald).

In Opper- en Neder Oostenrijk ligt het Boheems Massief en aan de andere kant van de oostgrens de Kleine Karpaten. In het oosten langs de Donau liggen dan weer de grote vlakten van het Alpenvorland en het Weense Bekken met het Marchfeld, en in het zuiden Stiermarken. Oostenrijk wordt onderverdeeld in vijf grote streken: het deel van de Oost-Alpen, het deel van het Alpen- en Karpatenvorland, het randgebied van de Pannonische Vlakte, het gedeelte van het middelgebergte van het Boheems Massief en het deel van het Weense Bekken.

Het Burgenland, dat zowel landschappelijk als klimatologisch nauw aansluit bij Hongarije, bevindt zich ten oosten van de Alpen-Karpatengordel die uitloopt in de Pannonische Vlakte. De hoogste bergen in Oostenrijk zijn de Großglockner (3798 m), de Wildspitze (3774 m) en de Weißkugel (3738 m) in de oostelijke Alpen. Het laagste punt van het land ligt in Burgenland in de gemeente Apetlon (114 m).

Het grootste meer is het Neusiedler Meer, ook in Burgenland. Andere grote meren zijn de Attersee en de Traunsee in Opper-Oostenrijk. Maar ook het Bodenmeer in het drielandenpunt met Duitsland en Zwitserland ligt voor een klein stuk in Oostenrijks staatsgebied. Ook voor het zomertoerisme zijn er enkele beduidende meren; het bekendste zijn de Wörthersee, de Millstätter See, de Ossiacher See, de Weißensee, de Mondsee en de Wolfgangsee.

Wat is de beste tijd om Oostenrijk te bezoeken?

In Oostenrijk heerst een gematigd klimaat met zachte zomers en relatief koude winters. In het westen van het land is dit eerder atlantisch, hetgeen zorgt voor regelmatige neerslagen en slechts beperkte temperatuurverschillen. In het oosten heeft de continentale invloed de bovenhand met warmere zomers en koelere winters. Het weer in het gebied van de Alpen is over het algemeen kouder dan in de rest van het land. De relatief koude winters en de grote hoeveelheid sneeuwval maakt dat het geschikt is voor een breed aanbod aan wintersporten.

Oostenrijk staat bovendien bekend als een van de meest populaire wintersportbestemmingen onder de Nederlandse bevolking. Ieder wintersportseizoen reizen er meer dan 1 miljoen Nederlanders naar de bekende en minder bekende wintersportoorden af, waaronder het Oostenrijkse Tirol, Vorarlberg of Salzburgerland. Naar de besneeuwde bergtoppen vliegen voor wintersport kan via een van de vele Oostenrijkse luchthavens.

Wenen beschikt over een internationale luchthaven, Wenen-Schwechat, die ongeveer twintig kilometer ten zuidoosten van het centrum ligt. Daarnaast zijn er nog internationale luchthavens in Graz, Linz, SalzburgInnsbruck en Klagenfurt.

Over het water is de stad via het Rijn-Main-Danau-Kanaalverbonden met de haven van Rotterdam, met de Duitse industriële regio’s en met landen van Oost-Europa tot aan de Zwarte Zee. De passagiersschepen die op de Donau varen zijn hoofdzakelijk van toeristisch belang; er is ook een catamarandienst over de Donau naar Bratislava en Boedapest. De ’Twin City Liner’, een snelle catamaran, verbindt tevens driemaal daags de hoofdsteden Wenen en Bratislava.

Bijzondere plekken in Oostenrijk

De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen, gelegen aan de oevers van de Donau en op de overgang van de oostelijke uitlopers van de Alpen en de Pannonische Vlakte. Het is veruit de grootste stad van het land. Enkele typische symbolen van de stad zijn de Stephansdom en het reuzenrad in het Pater.

De Weense binnenstad is door de UNESCO als werelderfgoed erkend. Ze is ook het politieke, economische, culturele en geestelijke centrum van het land. Hier zetelt de nationale regering en de regering van de stadstaat Wenen, de president, alle centrale instanties van de overheid, alle diplomatieke vertegenwoordigingen van andere staten en de zetel van verschillende internationale organisaties zoals OPEC en IAEA. Het is tenslotte ook de derde stad van de VN.

Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het Burgtheater, het Hundertwasserhaus, het barokke park Belvedere, de Gasometer, de Hofburg (de zetel van de president en tevens de nationale bibliotheek), het kasteel Schönbrunn, de Staatsopera en het museumskwartier. Wenen is uiteraard ook bekend voor haar walsen, haar knapenkoor en het operabal.

Andere interessante steden in Oostenrijk zijn Eisenstadt, Klagenfurt, Sankt Pölten, Linz, Salzburg, Graz, Innsbruck, Bregenz en Steyr. Bestemmingen die ook zeer de moeite waard zijn, zijn het Bodenmeer, Kaprun, de Großglockner, het Neusiedler Meer en de Schneeberg.