Vluchten naar Portugal

Portugal reistips

Wat wacht op je in Portugal

Portugal ligt in het zuidwesten van het Iberische schiereiland. Het enige buurland is Spanje en voor de rest heeft het een lange kust aan de Atlantische Oceaan. Ook de Azoren en het eiland Madeira behoren toe aan Portugal. Het land is op te delen in een aantal regio’s waaronder Alentejo, Algarve, Costa do Sol, Vale do Douro en Minho.

In het noorden van Portugal heerst een relatief koel en vochtig klimaat. In het noordoosten daarentegen ligt Trás-os-Montes (hetgeen letterlijk "achter de bergen" betekent), een bergachtige streek waar het ’s winters bijzonder koud is en in de zomer zeer warm. Het belangrijkste beschermd gebied van het land, het nationale park Peneda-Gerês, bevindt zich in deze streek. Belangrijke steden in het noorden zijn Porto, Vila Nova de Gaia, Matosinhos, Braga, Vila Real en Bragança.

Het centrale gedeelte van Portugal is grotendeels heuvelig tot bergachtig; hier situeert zich het gebergte Serra da Estrela, tevens een populair skigebied. Belangrijke steden hier zijn Lissabon, Aveiro, Sintra, Coimbra, Viseu, Leiria, Castelo Branco en Santarém. Hier is het klimaat atlantisch: droog maar met nooit te hete zomers terwijl in de winter de temperatuur zelden onder het vriespunt zakt.

Het zuiden van Portugal tenslotte bestaat uit de streken Terras do Sado, Alentejo en de Algarve. Het platteland hier is eerder vlak tot een beetje heuvelachtig waar een droog, heet, Noord-Afrikaans klimaat heerst. De grootste steden zijn Portalegre, Évora, Beja, Faro en Lagos. De belangrijkste rivier in deze regio is de Rio Guadiana.

Interessante plekken in Portugal

Lissabon (Lisboa), de Portugese hoofdstad, ligt aan de monding van de Taag bij de Atlantische Oceaan. Het is de grootste stad met een erg belangrijke haven, de zetel van alle staats- en regeringsinstanties, met zeven universiteiten en de Academie der Wetenschappen.

De zaken- en bankenwijk van de stad is Baixa in de benedenstad. De bekende Torre de Belém is haast het symbool van de stad; het is een zestiende-eeuwse versterkte toren in de gelijknamige wijk die geclassificeerd is als werelderfgoed. In de buurt ligt tevens het Hiëremonietenklooster (Mosteiro dos Jerónimus).

Andere bezienswaardigheden zijn het Kasteel van Sint Joris (Castelo de São Jorge), de Catedral Sé Patriarcal, het Wetenschapscentrum (Centro Ciência Viva) en het Oceanário de Lisboa, het op een na grootste aquarium ter wereld. De luchthaven Lissabon-Portella ligt zes kilometer ten noorden van het centrum.

De drie meest belangrijke luchthavens van het land bevinden zich in Porto, Lissabon en Faro. Andere Portugese steden die de moeite waard zijn om een bezoek te brengen, zijn Aveiro, Cascais, Coimbra, Évora, Faro, Porto, Peniche en Sintra.